Last news in Fakti

6 Януари, 2016 18:43 1 284 1

Сашо Дончев писал до ЕК за проблемите с „Газпром“

  • овергаз-
  • сашо дончев-
  • газ-
  • доставки
Сашо Дончев писал до ЕК за проблемите с „Газпром“ - 1

Изпълнителният директор на „Овергаз“ Сашо Дончев е писал на 23 декември до Европейската комисия. В него той изказва опасения, че руският енергиен монополист „Газпром“ се опитва да злоупотреби с господстващото положение, което има в газовите доставки в България, пише Юроактив.

"Всяко прекъсване на доставките от „Газпром експорт“, дори за кратък период, би довело по всяка вероятност до трайното заличаване на „Овергаз“ като единствения конкурент в България", пише Дончев, чието дружество държи 10% от пазара.

Освен това в кореспонденцията си той е предупредил Брюксел, че Кремъл опитва да съживи проекта „Южен поток“ в България.

„Овергаз“ подозира, че това съвпадението на интересите на „Газпром“ и Българския енергиен холдинг, е политически мотивирано от желанието на Русия да съживи „Южен поток“ след възникналото напрежение между Русия и Турция.

Сашо Дончев посочва , че са обсъдили с Александър Медведев още на 2 декември „Газпром” да излезе от дружеството „Овергаз“, включително и условията, графика и взаимните ангажименти.

Според българските закони бордът на директорите трябва да заседава най-малко четири пъти в годината. Всъщност за последните шест години е имало само пет срещи и само на три от тях са взимани решения, обяснява директорът на „Овергаз”.

В момента „Газпром експорт” е акционер в „Овергаз” с дялово участие от 49,51%.

В друго писмо от 30 декември той заявява пред Европейската комисия, че внезапното спиране на доставките е категорично нарушение на член 102 от Договора за функциониране на Европейския съюз и настоява ЕК да приложи чл. 8 от Регламент 1/2003 от правилата за конкуренция.

ЕК води и разследване срещу „Газпром“ за злоупотреба с пазарното му господство в пет европейски страни, включително в България, където руският доставчик се радва на пазарни дялове от 50 до 100%.

Евентуално решение, че е имало злоупотреба, може да му коства глоба до 10% от целия търговски оборот на руския енергиен монополист.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Интересно

    0 0 Отговор
    Имам само две забележки: 1. А дали Газпром (разбирай Русия) ще се съгласи да си плати санкциите на някакъв орган (или организация), която била взела някакви решения и защо да го прави? 2. Г-н Дончев, народът е казал "не си лай здравната книжка" или "не хапи ръката, която те храни"... Целокупна Бг знае кой направи С. Дончев "човек", т. че може да му е мъчно, но не е редно и е неморално да се изправяш срещу създателя си. По-лошото е, че с този си сигнал до ЕК, С. Дончев работи против интересите на Бг, защото само олигофрен може да не оцени важността на Южен поток за страната ни и е абсурдно да си българин и да работиш против този проект. То бива алчност и личен интерес, ама това вече е прекалено.