Last news in Fakti

6 Октомври, 2011 12:16 2 351 0

НАП пусна лихвен калкулатор

  • нап-
  • лихвен калкулатор
НАП пусна лихвен калкулатор - 1
Архив

 

Лихвен калкулатор за натрупаните задължения към държавата под формата на данъчи и осигурителни плащания пуснаха от Националната агенция за приходите.

Говорителят на данъчните Росен Бъчваров заяви, че по този начин ще бъдат улеснени гражданите и бизнеса, които имат просрочени дългове, да изчислят точната сума, която трябва да внесат в хазната. Така ще се улесни и електронното подаване на съответните декларации, което пести време и пари и на бизнеса, и на държавата.

Целта на лихвения калкулатор е да помогне на длъжниците да изчислят по-лесно общата сума, която трябва да платят към хазната, обясни Росен Бъчваров.

„Електронната услуга е достъпна на сайта на НАП. Съдържа падащ спусък, от който човек може да избере вида на задължението си, да въведе стартовата дата, тоест тази, на която е следвало да се плати и калкулаторът показва точния размер на лихвеното задължение“, каза Бъчваров.

Така например, ако един земеделски произдовител има прострочия от 1 000 лева за периода от 6 октомври миналата година до днес, натрупаната лихва върху задължението му е 205,23 лева, сочи справка с калкулатора. Бъчваров бе категоричен, че инвестиция в електронен подпис, чрез която могат да се подават декларациите и по интернет и е в размер на около 50-60 лева, пести изключително големи суми на бизнеса и гражданите.

„Средногодишно ние получаваме около 50 млн. електронни документа, което по наши ежегодни оценки спестява около 330 млн. лв. под формата на административни разходи“, каза говорителят на НАП.

За осемте месеца на 2011 г. в приходната агенция по електронен път са постъпили 28,5 млн. декларации, като това е с над 2 милиона повече от същия период на миналата година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА