Last news in Fakti

19 Януари, 2016 09:25 3 791 11

Бензиностанциите у нас печелят по 12% на литър

  • бензиностанции-
  • печелят-
  • литър

Един играч предизвиква борба за локален пазар на горивата, заяви Андрей Делчев

Бензиностанциите у нас печелят по 12% на литър - 1

"Не знам дали във Варна има картел за горивата или не". Tова заяви по Нова телевизия говорителят на Комисията за защита на конкуренцията Марио Гаврилов дни, след като местна бензиностанция рязко свали цените на бензина и дизела. 

"Насърчителен знак е, че фирмите, които се конкурират с въпросната бензиностанция, са приближили цените си до нейните. Ако имаше картел, те щяха да заложат по-ниски цени, за да могат да я изтласкат от пазара”, коментира Гаврилов, като допълни, че това не е изолиран случай и подобни бензиностанции има и в София, както и по магистрала „Хемус”.

Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация на свой ред изтъкна, че и преди Марешки големите вериги са имали различна ценова политика на различни места.

"Според мен това е абсолютно логично. Големите вериги могат да си позволят да заложат една цена на едно място, а друга цена – на друго, и това не е против закона”, подчерта той. 

"Има борба за локален пазар, която е предизвикана от пазарното поведение на един играч, който ние отказваме да коментираме, защото това си е негова пазарна политика. От поведението на този водач - цените, референдумът, нежеланието да покаже действителните си доставчици, води до извода, че той иска да рекламира целия си бизнес през този евтин пазар. При положение, че имаш един голям бизнес и си търговецът на народа, който снабдява с евтини лекарства, можеш да пуснеш един референдум и една бензиностанция, която да събере медийния шум", изтъкна Делчев.  

Позовавайки се на председателя на Петролната и газова асоциация, той поясни, че печалбата на литър за бензиностанциите у нас е 12%.  

Делчев уточни, че цените на бензина не падат със същото темпо, с което пада петролът, тъй като във всеки литър гориво има малко над 1 лев държавни вземания – акциз и ДДС, които са непроменими: "Има ценова котва, към която ние сме привързани". 

Няма в близка прогноза нещо, което да говори за увеличаване цените на горивата, изтъкна той.

Припомняме, че дни преди местните избори Варна осъмна с нови цени на горивата. Една единствена бензиностанция свали цените на дизела на 1.59 за литър и най-масовия бензин А 95 на 1.69 за литър.

Това вбеси останалите участници в бизнеса с горивата и за да не останат без клиенти също намалиха цените. Сега във Варна големите вериги предлагат дизела на цени от 1.63 до 1.79 за литър, а бензина варира от 1.72 до 1.79.

Разликата обаче е очевидна. Тук през последните три месеца има опашки от чакащи шофьори да напълнят резервоарите с евтино гориво.

Някои пък бързат да се възползват от намалението и действат с размах, защото колкото повече гориво зареждаш, толкова по-изгодно излиза.

А докога варненци ще зареждат най-евтиното гориво, предстои да разберем.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 марешки кмет

    1 1 Отговор
    1.63.....дизел беше преди една седмица,сега зареждаме на 1.58лв литъра
  • 2 Електрик

    0 0 Отговор
    "печалбата на литър за бензиностанциите у нас е 12%"
    Кога? Сега ли? А преди година и половина бензина като беше 2,55лв/литър, колко им беше печалбата?
    Нямало картел. Цялата минала година петрола беше евтин. Още щяхме да зареждаме на 2,10-2,2лв, ако не беше бензиностанцията на Марешки.
    Сега тук във Варна някои бензиностаннци, за да се конкурират с Марешки си изгониха операторите на колонките, за да икономисат разходи. Марешки няма как да го направи, защото оператора задава на колонкота колко да зарежда, което надали всеки клиент ще успее.
  • 3 дико

    0 0 Отговор
    Този другар Делчев говори от много отдавна пълни глупости !
  • 4 lpg

    1 0 Отговор
    Акцизът може да е постоянна величина но ДДС не!Така че да си ги говори на някой друг!
  • 5 ББ

    0 0 Отговор
    Качете му една снимка на този адвокат на картелите , че като го видим по улицата да го поздравим с по два шамара.
  • 6 тошибиян

    0 0 Отговор
    пе4алабата на литър гориво при цена около 2 пари говоря за лукойила като преработвател и дистрибутор е около 1 пара и малко 4иста пе4алба..петролът иде от Алекперов който го зема директно от находището и факти4ески има само себестойност а не покупна цена
  • 7 тошибиян

    0 0 Отговор
    сега е момента 4ове4ството да се откаже от петрола когато вси4ко работи на предела на оцеляването говоря за петролните компаний и петролни държави колко мастодонти ше изядат дървото не е истина и покрай тех банки и пе4атниците и клавиятурите няма да смогнат да компенсират хилядите трилиони загуби
  • 8 гост

    0 0 Отговор
    След като бензиностанциите във Варна не са на загуба и работят, то значи имат печалба. Щом имат печалба значи всяка една бензиностанция може да продава с печалба на тази цена както е във Варна. В САЩ 1 галон струва вече по-малко отколкото 1 литър у нас или това е приблизително 4 пъти по-евтино. Навсякъде в Европа цената на горивото е колкото у нас, но техните данъци и акцизи на литър гориво са много по-високи, България е с най-ниските такси в ЕС, следователно горивото преди облагане е най-скъпото в ЕС.
    Няма да никнат бензиностанции като гъби навсякъде из България ако не се печели, кой прави бизнес ако знае, че ще е на загуба?
    Този умопомрачен може спокойно да се хвърли от някой мост, надали има някой, който да му вярва.
  • 9 tati

    0 0 Отговор
    Понеже в предаването казаха че 1.05 лв от цената на колонката отива във хазната за акциз ! Някой ще отговори ли на въпроса ми какво се прави със тази сума и за какво се използува ?


    И при цена 1.58лв като извадим 0.26лв ДДС-то и извадим 1.05лв акциза остават едни 0.27лв във които има транспорт на горивото печалба на бензиностанцията и цена на петрола ! Нищо не ми са вързват нещата !

    Къде отиват тези 1.05 + 0.26лв = 1.31лв в Държавата и за какво се използуват ? Нали по закон да пълнят хазната и да има пари за пътища !И Какъв е този космически данък върху едни мижави 0.27 ли са 0.21лв ли са то си е чисто 400% отгоре !

    Егахти държавата/управниците !!
  • 10 Картел

    0 0 Отговор
    Делчев уточни, че цените на бензина не падат със същото темпо, с което пада петролът.
    А когато петролът се покачваше,веднага на следващия ден в 0:00 ч. и цените на горивата по бензиностанциите се покачваха.ЗАЩО?!
  • 11 гост

    0 0 Отговор
    ''печалбата на литър за бензиностанциите у нас е 12%'' - според статията при цена 2.00лв за дизел излиза че печелят 0.24ст на литър и го взимат на 1.76. Въпроса ми е, как Г-н Марешки продава на 1.59лв и е на печалба ;)))))))