Last news in Fakti

19 Януари, 2016 23:12 1 564 2

България може да служи за пример

  • хан-
  • българия-
  • еврофондове

България може да служи за пример на други държави по отношение високия процент на усвояване на средства по европейски проекти. Постигнатото за две години в областта е впечатляващо, е оценката на Йоханес Хан, еврокомисар по Европейска политика за съседство и преговори за разширяване. При сравнение с други страни в подобна ситуация, България може да бъде отличена като държава свършила добра работа и която може да бъде давана за пример на други.

„Важно е да признаем, че трябва да отстъпим роля и на новите развиващите се икономики, което ще затрудни процесите в бъдеще на глобално ниво, но и изисква допълнителни усилия за обединяване. Външните политически сили нямат лесни решения и казвам това като представител на страна, която е демонстрирала винаги своята европейска ориентация”, допълни Хан.

Според него е важно да се вземат решения, които да укрепят икономическото развитие на регионално ниво. „Сега разработваме макроикономически стратегии за развитие в регионален план и такава регионална политика може да бъде Балканската, която да прониква във всички сфери на живота – от енергетиката до транспорта, от екологията до макроикономическата политика”, смята еврокомисарят.

За България е приоритетно развитието на сътрудничеството в югоизточна Европа, да поставя реалистични приоритети за инфраструктурните проекти, за инвестициите в енергийния сектор.

„Едно регионално предизвикателство е безработицата, която в някои страни на Балканите е голям проблем. Икономическото развитие в региона трябва все повече да се подчинява на усилията за реформа и растеж, да се фокусират инвестициите върху иновациите, не само върху инфраструктурата и да се създават нужните стратегически решения, които България е взела и започва да реализира. Това е да осъществи множеството реформи, които ще й позволят икономиката да се развие. Така че България трябва да продължи да се възползва от предимствата от членството си по максимално добър начин от условията на икономическата среда. Това изисква както икономически реформи, така и усилия за добро управление, зачитане на върховенството на закона, добре работеща публична администрация като гаранти за благосъстояние” е мнението на Хан.

За съжаление, много държави в региона са изправени пред сериозни предизвикателства особено по отношение на върховенството на закона. Борбата с организираната престъпност дава известни резултати, но не достатъчно, за да се разрушат изградените криминални мрежи е мнението на комисаря. Корупцията остава много широко разпространена. „Силната политическа воля е абсолютно необходимо усилия за изкореняване на корупцията и в това отношение съм съгласен с президента Плевнелиев, че са необходими допълнителни усилия”, казва Хан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това някаква корекция ли е

    0 0 Отговор
    Тази "статия" май се явява нещо, което трябва да възстанови доколкото може авторитета на този западен "приятел". Нали той беше същият политик, който вчера заяви, че в югоизточна Европа трябва да се на правят лагери, които да спират бежанците по пътя им към запада?
  • 2 Прагматик

    0 0 Отговор
    Най-добре с програмите се справя Министерство на икономиката и наистина може да служи за пример!