1 1730

Синдикът на „Химко“ не е извършил нарушения

  • химко-
  • синдик-
  • извършил-
  • нарушения

Това установи проверка на инспектората на Министерството на правосъдието

Синдикът на „Химко“ не е извършил нарушения - 1

Синдика на „Химко“ АД (н). Росица Томова не е извършила нарушения при обявяване на продажбата на активи на дружеството на 20 ноември 2015 г. Това установи проверка на Инспектората на министъра на правосъдието по Закона за съдебната власт, разпоредена от министъра на правосъдието Екатерина Захариева. Проверката е образувана след становище от Ян Аронов, в качеството му на собственик на ANJ GROUP CORP, Търговско дружество, регистрирано в Ню Джърси САЩ през 2007 г. и получено в Министерство на правосъдието на 19 ноември 2015 г. Инспекторите са установили, че Томова е действала изключително в рамките на закона и в съответствие с най-добрите практики, приети при подобни процедури.

Докладът от проверката е приет от заместник-министъра на правосъдието Вергиния Мичева-Русева и въз основа на него е изпратен отговор до жалбоподателя.

Към днешна дата друго становище или сигнал от Ян Аронов или негов представител не са постъпвали в Министерството на правосъдието, включително и сигнали за корупционни практики по този казус.

Министерството на правосъдието припомня, че няма компетентност по разследване на престъпления.

Хронология на проверката

В Министерството на правосъдието на 19 ноември 2015 г. е постъпило становище от Ян Аронов, в качеството му на собственик на ANJ GROUP CORP, Търговско дружество, регистрирано в Ню Джърси САЩ през 2007 г., във връзка с обявен търг на активи на „Химко“ АД (несъстоятелност) в производство по несъстоятелност.

В становището се заявява, че синдикът на несъстоятелния длъжник е обявил продажба на активи на дружеството по реда на прякото договаряне на висока цена, за която не е предвидено разсрочено плащане и е поставил ограничителни условия, внасящи затруднения в участието на потенциални купувачи.

На 23 ноември 2015 г. началникът на кабинета на министъра на правосъдието предоставя становището на вниманието на заместник-министър Вергиния Мичева-Русева, която на 24 ноември 2015 г. насочва преписката към Инспектората на министъра на правосъдието по Закона за съдебната власт. В резултат на това в Инспектората е стартирала предварителна проверка по допустимостта и основателността на становището.

Със заповед на министъра на правосъдието Екатерина Захариева от 28 декември 2015 г. Инспекторатът извършва проверка по изложените твърдения в становището.

Извършената проверка, съобразно правомощията на инспектората, не установява нарушения на дейността на синдика Росица Томова във връзка с твърденията, че обявените условия за търга за 20 ноември 2015 г., са ограничителни и пречка за инвеститорите, поради следното: „Химко“ АД е обявено в производство по несъстоятелност с решение от 6 юни 2012 г. на Софийски апелативен съд. Със същото решение съдът прекратява дейността му и постановява започване на осребряване на имуществото, включено в масата на несъстоятелността. С разрешение на съда са проведени два търга: на 19 март 2014 г. с тайно наддаване при начална тръжна цена за активите като цяло – 28 552 458 лв. и на 6 март 2015 г. с явно наддаване при начална тръжна цена за активите като цяло – 22 818 822,93 лв. На двата търга не са се явили наддавачи и Окръжен съд – Враца е дал разрешение на синдика Росица Томова да извърши продажба по реда на чл. 718 от Търговския закон, чрез пряко договаряне на активи като цяло, собственост на „Химко“ АД (н). За целите на търга е извършена нова оценка на активите на длъжника. Търгът е обявен за 20 ноември 2015 г. при начална цена 11 000 000лв.

Становището на Ян Аронов касае именно към този търг.

В обявлението за него на 20 ноември 2015 г., публикувано в сайта на Министерство на икономиката, в Бюлетина за продажбите са посочени следните условия за участие: внасяне на задатък до точно определен срок, писмено предложение с посочване на данни за подателя и предлаганата цена с цифри и думи, платежен документ за внесен задатък, документи за идентификация на наддавача и пълномощно в случай на представителство, декларация, че приемат условията на продажбата и няма да претендират вреди от неприемане на предложението им при неспазване на изискванията, описани в обявлението.

На 20 ноември 2015г. на търга не са се явили кандидати.

В резултат на проверката е установено и, че на 12 ноември 2015 г. в Окръжен съд – Враца от Ян Аронов е внесено същото становище (каквото е внесено и в Министерството на правосъдието) по обявения търг от синдика. С определение от 21 ноември 2015 г. на съда по несъстоятелността за 15 декември 2015 г. е насрочено Събрание на кредиторите на “Химко”АД (н), като в дневния ред е включено обсъждане на постъпилото становище от ANJ GROUP CORP по обявената процедура за осребряване активите на “Химко”АД (н.) гр. Враца чрез пряко договаряне. Кредитори на „Химко“ АД (н) с най-големи вземания са „Булгаргаз“ ЕАД, „НЕК“ ЕАД и НАП. От предоставения от съда протокол за събранието на кредиторите от 15 декември 2015 г. се установява, че с абсолютно мнозинство кредиторите са гласували против обсъждането на становището на ANJ GROUP CORP и против вземането на ново решение за осребряване на имуществото на длъжника.

По отношение на твърдението, че синдикът е посочил в обявлението за търга от 20 ноември 2015 г. ограничителни условия, които според Ян Аронов са пречка за ефективното провеждане на търга, следва да се има предвид, че с продажбата се цели гарантиране на интересите на кредиторите и на длъжника чрез участие в търговете на наддавачи, които желаят да купят имущество, а не да възпрепятстват производството по несъстоятелност. Същите не противоречат на закона и са изцяло в съответствие с възприетата практика в производства по несъстоятелност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА