Last news in Fakti

2 Февруари, 2016 12:56 897 2

България и Бразилия създават комисия за икономическо сътрудничество

  • божидар лукарски-
  • бразилия-
  • икономика-
  • комисия

Ратифицирането на споразумението ни дава надежда, че двустранните икономически отношения ще продължат на стабилна основа

България и Бразилия създават комисия за икономическо сътрудничество - 1

България и Бразилия ще активизират търговско-икономическите си връзки чрез създаването на междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, която ще проведе първата си учредителна сесия през втората половина на 2016 г. Това беше договорено на среща на министъра на икономиката Божидар Лукарски и изпълнителния секретар на Министерството на развитието, индустрията и външната търговия на Федерална република Бразилия Фернандо Магаляеш Фурлан.

Срещата се проведе в рамките на посещението на официална делегация, начело с президента Росен Плевнелиев.

Божидар Лукарски и изпълнителният секретар подписаха съвместна декларация, в която заявиха готовност за насърчаване стокообмена между двете страни и отваряне на нова глава за икономическото партньорство. В нея се изразява подкрепа за успешното договаряне на споразумението за партньорство между Европейския съюз и южноамериканската икономическа общност Меркосур.

В декларацията се заявява желание за сътрудничество между България и Бразилия в областта на информационните и комуникационни технологии, научната и изследователска дейност, селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост, транспорта, енергийната ефективност и чистите технологии и други сфери от взаимен интерес. С подписването на документа нашата страна отправя покана бразилските компании да създадат свои производствени мощности с цел износ на пазарите в трети страни. От своя страна България ще може да се възползва от стратегическото положение на Бразилия, осигуряващо лесен достъп до пазара на Южна Америка. Декларацията се базира на споразумението между правителствата на двете страни, подписано на 5 октомври 2011 г. по време на визитата на президента на Бразилия Дилма Русев в България. То беше ратифицирано и влезе в сила на 13 януари т.г.

„Ратифицирането на споразумението ни дава надежда, че двустранните икономически отношения ще продължат на стабилна основа“, заяви г-н Фурлан на срещата си с министър Лукарски. Той посочи, че очаква подкрепата на България в преговорите между ЕС и Меркосур, защото подобно споразумение би било от полза и на двете икономически общности.

Божидар Лукарски увери, че България подкрепя постигането на това споразумение. Той изрази увереност, че преговорите ще приключат бързо и успешно, защото пазарите в трети страни са важни за всички.

„Отношенията между България и Бразилия се развиват добре икономически, но има много по-широко поле за действие, подписаната декларация ще бъде само началото“, каза министър Лукарски. Според него България може да бъде добра стъпка за навлизането на бразилските стоки на европейския пазар, както и Бразилия може да бъде мост за развитие на търговията с държавите от Меркосур. Той увери, че страната ни е стабилна икономически, постига добър растеж през последната година и изтъкна, че предлагаме добри условия за инвеститорите като най-ниските данъци в ЕС, ниски оперативни разходи и наличие на висококвалифицирани специалисти. „В днешния глобален свят разстоянията не пречат на търговските отношения, нека се възползваме от това“, каза Божидар Лукарски.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неутрален

    0 0 Отговор
    Преди известно време Тиквата го влачи тоя измислен министър, а сега го повлече Чехльо, та белким внушат на българите, че нещо вършат.
  • 2 Прагматик

    0 0 Отговор
    Министър Лукарски изпълнява обещанията си - нови възможности за българския бизнес! Това е в интерес на всички!