Last news in Fakti

3 Февруари, 2016 12:52 1 212 1

Ген. Константин Попов е предложен за началник на отбраната

  • константин попов-
  • предложен-
  • началник-
  • отбраната

Министерският съвет предлага на президента на Република България Росен Плевнелиев да издаде указ за назначаването на генерал-лейтенант Константин Попов за началник на отбраната, считано от 9 февруари 2016 г.

Предложението на кабинета включва освобождаване на генерал-лейтенант Попов от заеманата досега длъжност „заместник-началник на отбраната“.

Константин Попов е пилот, роден на 28 август 1961 г. в София.

Магистър е по стратегически проучвания от Военновъздушен колеж „Максуел”, Алабама, САЩ, завършил е Училището на Главната квартира на НАТО – Оберамергау, Германия, доктор е по организация и управление на Въоръжените сили, ВА „Г. С. Раковски” – София, член на Съюза на учените в България.

Бил е началник на щаба на Центъра на НАТО за съвместната подготовка на силите към Съюзното командване по трансформацията, Бидгошч, Полша. През 2006 – 2008 г. е заместник-началник на щаба на Военновъздушния компонент „Юг” на НATO, Измир, Турция. От 2008 – 2009 г. е заместник - командващ на Военновъздушните сили. От 2009 – 2010 г. е Началник на Щаба по подготовката на Военновъздушните сили. През 2010 – 2011 г. е началник на Военновъздушните сили. От 2011 – 2014 г. е командир на Военновъздушните сили. През 2014 г. става заместник-началник на отбраната.

Има редица отличия и награди. Всички, съответстващи на званието, включително нагръдни знаци на Министерството на отбраната „За вярна служба“ и „За принос към Министерството на отбраната“. Златен медал на Полските Въоръжени сили. Международно отличие на Военновъздушния университет на САЩ за постижения в развитието на ВВС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бах го

    0 0 Отговор
    Той тоз кат му чета автобиографията направо да земем да го направим президент на цяла източна Европа бе.