15 Февруари, 2016 19:34 1 301 0

Марио Драги: Европейският банков сектор е добре

  • марио драги-
  • европейски банки-
  • банкова система-
  • ес-
  • европейската централна банка-
  • ецб-
  • еп

ЕЦБ няма да се поколебае да действа ако икономическото състояние на ЕС се влоши

Шефът на Европейската централна банка Марио Драги се опита да успокои страховете на европейците, свързани със състоянието на европейските банки след "резкия спад" в цените на акциите, съобщи Би Би Си.

Европейските банкови акции са загубили почти една четвърт от стойността си от началото на годината. Но Драги заяви, че в момента банките са по-добре защитени от евентуален срив, в сравнение с финансовата криза в Еврозоната отпреди четири години.

Отделните банки и финансовата система като цяло са по-устойчиви, заяви той пред членовете на Европейския парламент.

Неговите коментари дойдоха, на фона на отчетените миналата седмица сериозни колебания в стойността на акциите, включително тези на "Дойче банк" и "Сосиете женерал".

"Резкият спад в цените на банковите капитали отразява по-високата чувствителност на сектора към по-слабите очаквания за икономически перспективи", каза Драги.

Инвеститорите се притесняват още, че банките ще бъдат засегнати от ниските цени на суровините, по-строгите регулации и ниските лихвени проценти, каза той.

Пред Комисията по икономически и валутни политики в Европейския парламент, Драги заяви, че ЕЦБ е "готова да изпълни своята роля" в укрепването на икономиката на ЕС.

"Ние няма да се колебаем да предприемем действия на фона на последната нестабилност на пазарите и в икономиките", каза той.

Драги намекна за допълнително парично стимулиране през следващия месец, докато Еврозоната се бори със слаби инвестиции, слаб растеж в производството, геополитически рискове и повишена несигурност за здравето на световната икономика.

Запитан относно решаващата среща на върха тази седмица за предоговарянето на членството на Великобритания в ЕС, шефът на ЕЦБ заяви, че идеалният вариант би бил "Великобритания да остане неделима част от Европейския съюз".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА