Last news in Fakti

5 Март, 2016 10:30 1 934 0

Подлагат банките в ЕС на стрес-тестовете

  • ецб-
  • банка-
  • оценка-
  • риск-
  • стрес-тестовете

Дали българската банкова система е стабилна ще стане ясно в средата на август

Подлагат банките в ЕС на стрес-тестовете - 1
Снимка: АП/БТА

Дали българската банкова система е стабилна ще стане ясно в средата на август. Тогава се очаква да приключи планираният от Българската народна банка (БНБ) преглед на качествата на активите на родните банки. Този срок си постави управителят на Централната банка Димитър Радев.

От 15 февруари до 29 юли 2016 ще протече оценката на качеството на активите на банките в Българи.

Анализ на данните ще бъде извършен до 13 август,

когато се очаква да бъдат публикувани резултатите от стрес тестовете, предвижда изготвеният от Българската народна банка график.

Българската народна банка избра "Делойт България" като консултант за предстоящата оценка на качеството на активите и "стрес-тестовете" на българските банки, съобщава Ройтерс.

Българското поделение на "Делойт" спечели възложената от БНБ обществена поръчка с предмет "Управление на проекти, организация на дейности и финансови консултантски услуги", изпреварвайки компанията "Оливър Уайман", давайки цена, която е двадесетина пъти по-малка от офертата на втория кандидат.

Цената на "Делойт България" за предлаганата услуга е в размер на около 1,57 млн. лева без ДДС, докато офертата на компанията "Оливър Уайман" е била за цели 32,7 млн. лева без ДДС, надвишавайки съществено индикативната цена на обществената поръчка за 1,7 млн. лева.

Проверките ще бъдат направени от избрани от всяка банка доставчици на услуги. "ПрайсуотърхаусКупърс" (PwC) ще инспектира Банка ДСК, "Обединена българска банка", Райфайзенбанк", "Сосиете Женерал Банк" и ТВ "Виктория. "Ърнс и Янг" поемат проверката на "УниКредит Булбанк", "Юробанк" и „Токуда Банк". Компанията "Мазарс" ще извърши стрес тестовете в "Първа инвестиционна банка", "Инвестбанк" и Българо-американска кредитна банка. "Гранд Торнтон" ще проследи състоянието на "Пиреос" ,СИБанк", "ПроКредит банк", Общинска банка" и Тексим банк". "Клейтън Евро Риск" ще провери "Алианц Банк", а заедно с "Евроконсултантс" ще бъде инспектирана "Централна кооперативна банка". "Евроконсултантс" самостоятелно ще подложи на оценка активите на "Ти Би Ай Банк". Дружеството "РСМ България" ще провери "Интернешънъл Асет Банк". Държавната Българска банка за развитие ще бъде проверена от "БДО България", а Търговска банка Д ще бъде подложена на изпитанията от "Бейкър Тили".

Те трябва да прегледат качеството на активите на банките

съобразно бизнес моделите на местния пазар и преобладаващите на него рискови фактори и да отчетат резултатите.

Според Димитър Радев прегледът на банковите активи ще е събитието на 2016 г. за банковия сектор, който се очаква да укрепи както доверието в банките, така и това между тях.

Данните от стрес тестовете ще послужат за изпълнение на програма за оценка на финансовото състояние на страната от МВФ и Световната банка, смята управителят на БНБ.

Освен това властите в България се нуждаят да видят резултатите от прегледа за състоянието на банковата система, преди да вземат решение дали България да стане първата страна извън Еврозоната, която да се присъедини към Единния надзорен механизъм (SSM) на Европейската централна банка, създаден в отговор на глобалната и на финансовата криза в Еврозоната.

Стрес тест и за банките в Европа

В края на февруари от Европейския банков орган (ЕБО) обявиха, че започват стрес тестове на банковата система в рамките на Европейския съюз. Тя има за цел да измери способността на 51 банки от 15 държави, да устоят на евентуална нова рецесия.

От тези банки 37 са от Еврозоната, като всички изследвани финансови институции формират 70% от банковия сектор в ЕС, припомнят от Българска стопанска камера.

Това няма да е единствената оценка на възможностите на банките за справяне с кризи, изтъкват от Европейската централна банка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА