Last news in Fakti

24 Януари, 2016 12:16 1 970 2

Водеща в Европа енергийна компания се отказва от газов проект в ОАЕ

  • shell-
  • газ-
  • проект-
  • оае-
  • отказва

На годишна база печалбата за 2015 г. на Shell се срива до $10,4 млрд. спрямо $22,6 млрд. за 2014 г..

Водеща в Европа енергийна компания се отказва от газов проект в ОАЕ - 1

Ниските цени на петрола на световните борси принудиха водещата в Европа енергийна компания Royal Dutch Shell PLC да се откаже от разработване на газово находище в Обединените арабски емирства (ОАЕ), съобщава в. „Уолстрийт джърнъл”.

Холандско - британският концерн вече обяви през седмицата

спад от близо 50% в печалбата си

за последното четвърто тримесечие на 2015 г. спрямо същия период на 2014 г., припомня „Блумбърг”.

На годишна база печалбата за 2015 г. се срива до $10,4 млрд. спрямо $22,6 млрд. за 2014 г.. В същото време очакваната печалба за последното тримесечие на миналата година е около $1,6 млрд. срещу $3,3 млрд. за предходната 2014 г.

Блумбърг коментира, че данните от Royal Dutch Shell PLC показват как сривът на цената на черното злато се отразява на енергийната индустрия.

От Royal Dutch Shell PLC разкриха тревожните данни в навечерието на насрочения за края на месеца вот на акционерите за придобиването на по-малкия конкурент British gas Group PLC (BG Group PLC).

През април 2015 г. Royal Dutch Shell PLC обяви, че

купува британската BG Group PLC за $70 млрд..

BG Group PLC, която се отдели от British Gas, има капитализация от $46 млрд..

Сделката ще позволи на двете компании да намалят загубите на фона на намаляването на цените на енергоносителите на световните пазари.

Освен това Royal Dutch Shell PLC ще получи достъп до перспективни газови находища в Източна Африка, Австралия и морския шелф на Бразилия.

BG Group PLC е един от основните доставчици на втечнен газ. Компанията преди седмици завърши строежа в Австралия на терминал за втечнен газ за $20 млрд.

На този фон изглежда логично

холандско – британският концерн да се откаже от проекта в ОАЕ,

коментират специализирани енергийни издания.

След внимателна и обстойна оценка на техническите предизвикателства и разходи, Royal Dutch Shell PLC реши да излезе от проекта Баб сур в ОАЕ и да спре по-нататъшното съвместна работа по проекта, заявиха от компанията.  Оттам посочиха, че няма да се изплащат компенсации, защото проектът е бил в начална фаза и не са направени значителни инвестиции или разходи.

Royal Dutch Shell PLC влезе в проекта през април 2013 г. Той включваше изграждане на инсталации за преработка на добивания газ от находището Баб сур. То се намира на 150 км. южно от столицата Абу Даби. Баб сур е едно от най-големите в страната. Изградените съоръжения трябваше да заработят през 2020 г. В създадената съвместна компания  Royal Dutch Shell PLC притежаваше 40%, а държавната компания на ОАЕ – 60%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 2 Отговор
    Те какво си мислят, че всяка година печалбата ще нараства. Идва времето, когато работниците ще вземат управлението в свои ръце. Не може да се печелят милиарди на чужд гръб. Преселението започна.
  • 2 onq s konq

    1 0 Отговор
    Не уточняваш,но явно говориш за бившата СССР