Last news in Fakti

22 Февруари, 2016 16:34 1 870 3

Уволниха шефа на Агенцията за бежанците

  • бежанци-
  • агенция-
  • никола казаков-
  • уволнен

За изпълняващ длъжността до назначаването на титуляр е определен един от сегашните заместник-председатели на агенцията – Кирчо Киров

Уволниха шефа на Агенцията за бежанците - 1
Снимка: АП/БТА

Правителството прие решение за освобождаване на Никола Казаков като председател на Държавната агенция за бежанците. За изпълняващ длъжността до назначаването на титуляр е определен един от сегашните заместник-председатели на агенцията – Кирчо Киров.

Решението на Министерския съвет е прието неприсъствено.

Бойко Борисов обясни защо е освободил Никола Казаков:

“Казват, че имало толкова лица в центъра, те са или ги няма, или ги хранят с принцеси, с телешко, с какво ли не, и най-вече, че поръчките там за мене с умисъл, не са провеждани така, както трябва, а са изчаквали момента, в който вече да стане неизбежно и са отивали на прякото договаряне, и там се повтарят и фирмите.”

Освобождаването на Никола Казаков идва дни след разследване на Нова телевизия, което разкри, че държавата от години плаща за изхранването на бежанците по завишени цени. Причината е, че не се провеждат обществени поръчки.

През лятото на миналата година от Агенцията за бежанците обявяват, че имат спешна нужда от доставка на храна за центровете за временно настаняване. Аргументът – обявената обществена поръчка се обжалва, а запасите са изчерпани. От агенцията определят ситуацията като критична и сключват договори директно с избрани от тях фирми за над 320 000 лева.

Казаков за втори път заема поста председател на Държавната агенция за бежанците. Той оглави ведомството при първото правителство на ГЕРБ, а кабинетът на Пламен Орешарски го уволни заради липсата на планиране за посрещане на бежанската вълна от 2012 и 2013 г. .

Никола Казаков бе върнат на поста от второто правителство на Борисов. Първоначално вицепремиерът Меглена Кунева искаше да проведе конкурс за поста, но впоследствие бе върнат Казаков. Заедно с него ще бъде уволнен и главният секретар на Агенцията за бежанците Златко Александров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бургазлия

    0 0 Отговор
    ТоТОВА ТЯХНОТО Като гледах предаването на разслеващите репортажи на Г.Шекерова се изумих защо трябваше да се стигне до това унижение.Винаги след сбитията.Първо предизвикаме пожар чакаме да се разгори огъня и тогава викаме пожарната.Интересно че натакива възлови места продължават да се назначават личности с противни биографични подробности.
  • 2 Гост

    0 0 Отговор
    Леле... Стайкова какво ши при ся?
  • 3 Чачук

    0 0 Отговор
    И пак мисли на ББ,от които не само че не става ясно,ами още по- объркано.Като че ли не говори човек на възраст,ами ученичка . Прочетете сами обяснението за освобождаването на Казаков,мисълта му блуждае насам-натам.Много думи,навързани в едно изречение,което не казва нищо,защото мисълта му тече по-бавно от речта. В крайна сметка едно нищо.