Last news in Fakti

24 Февруари, 2016 08:54 3 614 6

Проф. Румен Гечев: Да кажем кой под строй наля 1 млрд. в КТБ

  • ктб-
  • румен гечев

Българските правораздавателни институции имат цялата информация за КТБ. Защо се бавят с наказателно преследване?

Проф. Румен Гечев: Да кажем кой под строй наля 1 млрд. в КТБ - 1

„Много сериозен професионален доклад за КТБ. Освен, че потвърждава схемите, които ние от миналото лято разясняваме, тук са посочени големи детайли – целият кръг, през кои фирми и как се връщат при определени лица, нарушенията на законодателството на България”. Това заяви народният представител от БСП проф. Румен Гечев в студиото на БНТ. Той обясни, че е бил приятно изненадан, че в доклада се предлагат конкретни стъпки и препоръки към банката, за да събере парите, които са откраднати. „Те са предложили и анализ колко би струвала една юридическа инициатива за водене на дела в България, Сърбия, Люксембург. Този доклад ще бъде много полезен за КТБ и държавните институции”, допълни той.

Проф. Гечев е на мнение, че разкриването на схемата, по която са крадени пари на българските граждани, е важно не само за икономическата стабилност на държавата, но и за демокрацията. „Кражбата на пари през банковата система, през обществени поръчки - влизат в определени политици от различни цветове, с които пари се диктуват политическите реалности в България – купуват се гласове, съдебна система, министерства и министри. Нека да видим дела в съдебната система, които завършват с осъдителни присъди”, коментира той. Според него трябва да има обществен достъп до този доклад, въпреки че той е високо професионален. „Ясно е кой е получил кредитите и при какви условия. Българските правораздавателни институции имат цялата информация и е необходимо да започнат наказателно преследване. Въпросът е защо се бавят”, допълни народният представител. Той посочи пример с охранител на фирмата с месечна заплата около 600 лв, който получава кредит от над 10 млн.лв. за развиване на бизнес дейност. „В неговата фирма като актив е зачислена само една метла, няма и чистачка”, уточни проф. Гечев. Като втори пример той посочи фирма, която се регистрира в понеделник, а в петък получава 16 млн. лв. кредит, без да има никаква дейност и без никакво обезпечение. По неговите думи е имало професионално безхаберие и престъпление на държавни институции. „Едва ли в БНБ отговорност ще носи само шефът на надзора. Къде са експертите, които са били командировани в КТБ и са излъгали в докладите си? Още ли са на работа там?”, попита депутатът от левицата.

Той коментира и работата на ДАНС – авторитетна институция, на която държавата разчита. „Двата финансови отдела са скандални и не са свършили нищо. Има ли метла в тези отдели? Натъкнахме се на страховити неща. Двамата шефове на отдели напускат „случайно” две седмици преди фалита на банката”, подчерта народният представител.

Да се вдигне банковата тайна за български и чужди банки за всички на ключови държавни постове.

Проф. Гечев е категоричен, че прокуратура, следствие и съдебна система трябва да си изпълнят ангажимента по стотици имена, които имат на масата си. „Вместо това съдебната система ни занимава от месеци как се казва кучето в разговора на две съдийки”, каза още той. Депутатът от левицата предложи да се вдигне банковата тайна за български и чужди банки за всички на ключови държавни постове. Той припомни, че през 1996 г., при финансов колапс от разграбена банкова система никой не е бил наказан. „Ако и сега от КТБ се измъкват и си пият питиета по офшорни зони и острови, какво друго ни остава, освен да чакаме трети епизод”, коментира народният представител.

„Българската държава загуби от краха на КТБ около 300 млн.лв. Възникват въпроси кой е наредил на българските фирми да отидат под строй и да вложат 1 млрд в тази банка. Това може да направи само някой от правителството и никой друг”, заяви проф. Гечев. Той обърна внимание и на факта, че когато комисията се е събрала да отнеме лиценза на KPMG, двамата представители на българските държавни институции са гласували против. „Чии интереси се защитават и какво получиха срещу това? Това трябва да установи следствието, но съм сигурен, че те не са викани”, допълни проф. Гечев и поясни, че заради тази фирма ние плащаме 4 млрд. лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    2 2 Отговор
    Спокойно всичко ще свърши както през 1996 година. Ние ще изплатим парите и след 15 години ще се потрети същото. Докато няма убийства както в Румъния няма да се оправим.

    Коментиран от #4

  • 2 жоси

    3 0 Отговор
    Крадеца вика дръжте крадеца
  • 3 Едикой си

    1 0 Отговор
    Гечев, Гечев...при вашето управление да не би да имаше осъдени министри, политици или висши магистрати?
    Докато не се разстрелят публично някои политици няма да стане работата....краденето ще продължи...
  • 4 Васил

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    Кой са убили в Румъния . Засега мисля че главно в затвора ги вкарват .
  • 5 tryn

    2 0 Отговор
    Професурата на Румен Гечев, е била на тема "Как да фалираме една държава, по-бързо"
  • 6 ПОМНЕЩА

    1 0 Отговор
    През 1987-1991 година е секретен сътрудник на Първо главно управление на Държавна сигурност с псевдоним „Економов“.
    В периода 1995-1997 година е заместник-председател на Министерския съвет и министър на икономическото развитие в правителството на Жан Виденов.
    В ТОЗИ ПЕРИОД ТОЙ ФАЛИРА НАД ПОЛОВИНАТА ОТ БЪЛГАРИТЕ, КАТО СЪЗДАДЕ УСЛОВИЯ ДА СЕ ОКРАДАТ СПЕСТЯВАНИЯТА НА ХОРАТА, ДА ГИ ДОКАРА ДО ЗАПЛАТА ОТ 5 ДОЛАРА НА МЕСЕЦ, А НАКОЙ НЕГОВИ АВЕРИ ДА СТАНАТ МИЛИАРДЕРИ.