Last news in Fakti

9 Март, 2016 12:53 1 500 3

Съблазняваме Иран с газовия хъб „Балкан“

  • балкан-
  • газ-
  • петрол-
  • нефт-
  • енергетика

Ядрената безопасност и атомната енергетика бе друга очертана област за сътрудничество

Съблазняваме Иран с газовия хъб „Балкан“ - 1
Снимка: Министерство на енергетиката

В рамките на 18-та сесия на Смесената българо - иранска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество бе договорено възобновяването на работата на Комисиите по енергетика и природен газ между двете страни.

По време на междуправителственото заседание, проведено в Ислямска република Иран, бе обсъдено двустранното сътрудничество и бяха набелязани перспективите за развитие и в областта на енергетиката. В 18-та сесия на Смесената българо-иранска комисия участва заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков. Той представи проекта на България за изграждане на газоразпределителен център „Балкан“ на територията на страната. Обсъдени бяха и възможностите за доставки на природен газ от Иран като алтернативен източник на енергийни ресурси.

По време на работното посещение заместник-министър Станков се срещна със заместник - министъра на енергетиката на Иран Фаллахтиан. По време на срещата бе изразена готовност за насърчаване сътрудничеството между електросистемните оператори на двете страни в областта на хидроенергетиката. Обсъдени бяха и възможностите за участие на български и ирански компании в търговете за проектиране, строителство и доставка на оборудване в енергийната сфера на двете страни.

В рамките на сесията на Смесената българо - иранска комисия бе изразен двустранен интерес за развитие на сътрудничеството и в газовия и нефтения отрасъл. Иран счита България за добър партньор, който може да отвори вратата за иранската продукция към европейските енергийни пазари. Обсъдени бяха възможностите и за обмяна на опит между българските и иранските компании в нефтохимичната индустрия.

Ядрената безопасност и атомната енергетика бе друга очертана област за сътрудничество между България и Иран. Заместник-министър Жечо Станков се срещна със зам.-министъра на петрола по международните търговски въпроси на ИР Иран д-р Амир Хосеин Замани-Ниа и с генералния директор по международните въпроси и представителствата в чужбина на Организацията за ядрена енергия на Иран г-н Резаи. По време на срещите бе заявена готовност от българска страна за споделяне на опита в областта на атомната енергетика, натрупан по време на дългогодишната експлоатацията на АЕЦ „Козлодуй“, както и за подпомагане безопасната експлоатация на иранската атомна електроцентрала.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 от София с възмущение

    0 0 Отговор
    За първи път прахосниците които показно прахосват десетки билиони живи левове нагло грабени от бедния Български народ
    само з а ненужни вредни и опасни проекти нагло корупционни за първи път правят опит да направят огромни разходи оправдани,,
    КАжете на Борисов колко милиарда папат ДПС пратеници..Продължават да влагат огробени от народа пари за нагло прескъпи вили на бутащи по 40% джебни ..Не ги е срама
  • 2 jambazina

    0 0 Отговор
    Всички се надпреварват да съблазняват Иран, сега е момента да се завоюва някакъв пазар там, за да могат определени хора и от това да влачат.
  • 3 стратокастър

    0 0 Отговор
    Иранския пазар е переспективен и в никакъв случай не е за подценяване както всеки друг пазар!Съвсем естествено е монополиста газ пром да не е във възторг от такива действия но ние като българи ще защитаваме нашите интереси !