Last news in Fakti

22 Март, 2016 23:00 1 391 3

Лукарски: Привличаме сериозни компании

  • лукарски-
  • осрам-
  • osram

Инвестицията на OSRAM е огромно признание за България като инвестиционна дестинация

Лукарски: Привличаме сериозни компании - 1
Снимка: Министерство на икономиката

„Изграждането у нас на първа производствена база на OSRAM не само за България, но и за цяла Югоизточна Европа е огромно признание за страната ни като предпочитана инвестиционна дестинация“. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на официална церемония по първа копка на завод на световния лидер в производството на осветителни тела OSRAM край Пловдив. На събитието присъстваха още заместник-областният управител на Областна администрация Пловдив Георги Пилев и кметовете на общините Пловдив и Марица, на територията на които се реализира проектът – инж. Иван Тотев и Димитър Иванов.

„Изборът на България за реализиране на проекта на OSRAM е изключително позитивен сигнал за останалите инвеститори, които разглеждат Югоизточна Европа като потенциална локация за установяване на нови производства“, каза министър Лукарски. По негови думи финалното решение на компанията е и доказателство, че прилаганите от правителството икономически политики дават резултат. „В началото на мандата обещах ръст на чуждестранните инвестиции и това вече е факт“, заяви още министърът. За 2015 г. България отбеляза ръст от над 23% на преките чуждестранни инвестиции, като общият им размер достига 6-годишен връх от 1,593 млрд. евро. Министърът посочи, че германските инвестиции в страната ни нарастват, като делът им от преките чуждестранни инвестиции през 2015 г. е над 11%.

„OSRAM e много важен инвестиционен партньор и поради факта, че откриването на завода ще доведе до създаването на други високотехнологични производства, които го съпътстват“, посочи икономическият министър. Той изрази увереност, че разкритите нови работни места в тези производства ще имат сериозен социално-икономически принос не само на регионално, но и на национално ниво. Близо 900 ще са новите работни места само в производственото звено на OSRAM, което се планира да заработи през 2017 г. Очаква се инвеститорът да бъда сертифициран по Закона за насърчаване на инвестициите и да получи приоритетно административно обслужване и частично възстановяване на осигурителните вноски за работниците.

„Избрахме България и по-конкретно Пловдив заради централната й локация и достъпа до ключови европейски транспортни коридори“, заяви на откриването Геерт Ван Дер Меер - управител и старши вицепрезидент на Бизнес звено "Дигитални Системи" на OSRAM. Той допълни, че важен фактор в процеса на взимане на финалното решение е и фактът, че страната ни предлага висококвалифицирани кадри. „Това ни дава увереност, че производството ни в България ще отговори на високите очаквания“, изтъкна г-н Ван Дер Меер.

OSRAM е немски производител на осветителни тела с приходи в размер на 5,4 млрд. евро. На глобално ниво компанията заема второ място като доставчик на висококачествени продукти на конкурентни цени.

OSRAM е на българския пазар от 1998 г. и в момента достига двуцифрен пазарен дял у нас. От 2014 г. OSRAM България се превръща в ключово търговско звено за пазарите в Румъния, Молдова, Сърбия, Македония, Косово и Черна Гора.

Настоящият инвестиционен проект на компанията предвижда изграждането на нов завод и складови помещения на площ от 16 000 кв. метра, чиято цел е да отговорят на увеличаващото се търсене на интелигентни електронни системи за LED осветление. Очаква се заводът да заработи през втората половина на 2017 г. и да разкрие около 900 работни места. Процесът по наемането им вече е стартирал.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    0 0 Отговор
    Това е истинска инвестиция- построяването на завод на зелено. Отдавна не бях чел толкова положителна и добра новина за България.
    А не е никаква инвестиция построяването на МОЛ, построяването на хипермаркет, купуването на българска банка от чужденец, купуването (разбирай открадването) на Електроразпределително предприятие и др. бандитски придобивания на вече готово работещо и печелещо предприятие.
  • 2 7777777

    0 0 Отговор
    Имало 3 вида лампи - ТУНГСРАМ, ОСРАМ И СЛИВЕНСРАМ. Ха дано нашият се пооправи малко, че на месец хвърлям по 8-10 крушки!
  • 3 кон

    0 0 Отговор
    И тоя най-после показа перископа- оглежда къде още не е назначил някой роднина! Абсолютен рекорд на РБ- При 20 000 гласоподавате ли, 60 0000 службици в изпълнителната власт! Тиква, ти не виждаш ли ,бе?