Last news in Fakti

23 Март, 2016 11:56 2 180 2

Оксфорд, Кембридж и Йейл ухажват Софийската математическа гимназия

  • смг-
  • чек-
  • пиб-
  • софийска математическа гимназия-
  • антони стоянов
Оксфорд, Кембридж и Йейл ухажват Софийската математическа гимназия - 1
Снимки: Милена Богданова

Това място е свято за мен. Тук се кове бъдещето на България. Децата, които обучаваме, са на национално и световно ниво. Това заяви директорът на Софийската математическа гимназия Антони Стоянов. Той получи чек от 5000 лв. от главния изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка Васил Христов.

Учителите, които преподават тук, са дали част от живота си, за да направят Софийска математическа гимназия не само успешно, а бих казал съвършено. Това посочи пред Факти.бг Антони Стоянов. Той посочи, че зад резултатите на гимназия стои неуморен и постоянен труд.

Доказано е, че българският учител може да изведе нацията ни от положението, което се намира. Имаме светлия пример на Възраждането. Смятам, че това, което правим ние, ако се разпространи из цялата страна, ще може да даде един нов заряд на нашето общество.

Оксфорд, Кембридж и Йейл ухажват Софийската математическа гимназия

Г-н Стоянов е най-скромният човек, който познавам. Вие видяхте в коридорите на гимназията спечелените отличия от световни първенства. Тези купи не са само признание, но се знаят и от целия свят. Това заяви главният изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка Васил Христов. Той посочи, че дареният чек няма никаква математическа формула, но е сигнал за едно добро начало, което би трябва да бъде последвано от останалите държавни и частни институции, посочи Васил Христов. Той припомни, че децата, които завършват Софийската математическа гимназия, правят индустрията и науката не само в България, но и по-целия свят.

Ние от Първа инвестиционна банка високо ценим цялостния принос в развитието и изграждането на млади и талантливи деца, които са бъдещето на България, припомни Васил Христов.

Подготовката на Софийската математическата гимназия е на такова ниво, че биват приемани в част от световните университети направо във втори курс. Например университетът от Кембридж проявява към нашите ученици. От висшето училище между 18 и 20 април ще бъдат наши гости, уточни Антони Стоянов.

Той припомни, че този интерес се дължи на факта, че голяма част от възпитаниците на Софийската математическа гимназия продължават обучението си в Оксфорд. Вие знаете, че двата университета са в съревнование, посочи Антони Стоянов. През последните месеци интерес проявяват и от Университета в Йейл, заяви пред Факти.бг Антони Стоянов.

Той разкри, че ще добави още 1 лв., за да стане сумата 5001 лв., която се дели на три и ще даде една трета от сумата на училището.

През февруари Първа инвестиционна банка награди учениците от Софийската математическа гимназия (СМГ) за отличното им представяне на Международната олимпиада по математика, физика и информатика, която се проведе в Казахстан.

Учениците от СМГ спечелиха 5 златни и 3 сребърни и извоюваха първо място в отборното класиране.

С тази инициатива Fibank стартира дългосрочна социална програма, с която ще подпомага обучението и бъдещо развитие на учениците от Софийската математическа гимназия. Предстои да бъде учредена стипендия за всички зрелостници на училището.

Учениците от СМГ с успех над 5,96, освен по-висок размер на стипендията, ще получат и почетен медал.

Съвместна програма на Fibank и СМГ включва и създаване на специална програма обучителни курсове за ученици от гимназията по: бизнес, мениджмънт, презентационни умения и практика в реална банкова среда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Коста

    0 0 Отговор
    Да пожелаем успех на всички кадърни и мотивирани хора в България!
  • 2 Мартин

    0 0 Отговор
    Жалко, че родните таланти биват привличани от чуждестранни университети и не остават в Родината! Иначе инициативата на тази банка за връчване на чекове е похвална!