Last news in Fakti

7 Април, 2016 12:14 992 1

Максимум 1000 лева патентен данък за такситата

  • таксита-
  • патентен-
  • данък-
  • окончателно
Максимум 1000 лева патентен данък за такситата - 1

Парламентът прие на второ четене промените, с които се въвежда алтернативен данък за облагане на дейността по извършване на таксиметров превоз на пътници.

В Закона за местните данъци и такси беше записано, че общините ще могат да определят данъка в границите между 300 и 1000 лв., а не между 400 и 1000 лв., както беше прието на първо четене.

Данъкът ще се определя за всеки отделен автомобил и ще се декларира до 31 декември на предходната година, но ще се внася на две равни вноски.

Измененията предвиждат данъчно задължените лица да бъдат превозвачите, притежаващи удостоверение за регистрация от изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”, на който е издадено разрешение за таксиметров превоз на пътници от кмета на съответната община, когато извършват дейността или лицата, извършващи таксиметров превоз на пътници от името на регистриран превозвач, но за своя сметка.

Предвижда се и специфичен ред за деклариране и внасяне на данъка, както и възможност за възстановяване на надвнесен данък при прекратяване на дейността, когато е внесен пълния размер на данъка. В Законопроекта се предвиждат промени и в Закона за автомобилните превози, във връзка с разрешението за извършване на тази дейност.

Народното събрание все пак въведе като норма предложението на Реформаторския блок за въвеждане на солидарна отговорност на превозвачите за щети, причинени от свободно наетите шофьори на таксита. Така обобщи след гласуването на второ четене на Закона за местните данъци и такси, в който в преходните и заключителни разпоредби се направи промяна в Закона за автомобилните превози, Настимир Ананиев, председател на транспортната комисия в парламента от Реформаторския блок.

Целим и превенция, и повече отговорност на превозвачите, и по-ясна регулация в бранша, каза Настимир Ананиев от трибуната и добави, че сигурността на хората при ползване на таксиметровите услуги е водещ приоритет и че приетата норма е балансирана и в полза на публичния интерес.

При всички други увреждания на здравето, живота или имуществото на пътника при таксиметрова услуга, ще отговарят както шофьорът, който извършва услугата да своя сметка (едноличните търговци) , така и превозвачът, чиято фирма е изписана на таксиметровия автомобил, предвиждат приетите днес промени. Досега при катастрофа с такси отговорността се търсеше от застрахователя или от самонаетия шофьор, но не и от превозвача.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОКИЧАН

    0 0 Отговор
    Да сложат данък смрат и пот и наглост, на гадните и мазни бакшиши.Да си плащат,за това,че смърдят,за мазната им коса и т.н.Стига само ние клиентите да страдаме,да си плащат.