Last news in Fakti

1 Март, 2016 13:26 1 242 1

Депутатите се готвят да разсекретят доклада за фалита на КТБ

  • ктб-
  • активи-
  • доклад-
  • аликс партнърс
Депутатите се готвят да разсекретят доклада за фалита на КТБ - 1

Докладът на консултантите от „Аликс партнърс” за фалита на КТБ да стане публичен. Това гласуваха депутатите от правната комисия.
Те приеха на първо четене Закона за банковата несъстоятелност, предложен от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Петър Чобанов.

Пред депутатите Борислав Стратев от Фонда за гарантиране на влоговете предупреди, че е възможно компанията да поиска сериозни санкции заради оповестяване на разследването ѝ.

Това е все пак договор между два частно - правни субекта, а именно синдикът на КТБ и „Аликс партнърс“. На второ място, в самия договор има клауза на конфиденциалност, той не може да бъде разпространяван без съгласието на другата страна, на изготвилата го „Аликс партнърс“. Огласяването или разпространяването по този начин на доклада е нарушение на договора и може да доведе до сериозни неустойки за синдика.

Докладът на „Аликс партнърс“ е достъпен в секретната секция на парламента. Договорът между компанията и синдиците на Корпоративна търговска банка обаче не е предоставен на депутатите.
Правната комисия трябваше да разгледа и другия пакет промени в Закона за банковата несъстоятелност. Той беше внесен от депутати от повечето парламентарни групи и целеше поредното прецизиране на текстове, които да подпомогнат работата на синдиците и публикуването на информация за банката в несъстоятелност, която да осигурява "яснота за обществото". С тях ще се променят и текстове от Гражданско - процесуалния кодекс, както и за заплащането на синдиците.

С промените се въвежда и срок от две години на досегашното изискване синдикът да не е бил член на изпълнителен или контролен орган или съдружник в дружество, което е обявено в несъстоятелност и в него са останали неудовлетворени кредитори. Според измененията синдикът ще трябва да изпраща на фонда всеки месец отчет за дейността си, а не ежеседмично, както беше досега.

Достъп до пълната информация и доклада с оценки на отделните активи ще имат само синдикът и фондът. Кредиторите ще получават отчети с обобщени данни. Целта на промяната е да се защити публичният интерес и да се постигне максимална цена при продажбата на активите, посочват вносителите.

Вторият законопроект, който бе приет на първо четене на заседанието, е внесен от Менда Стоянова и група народни представители. Той също предвижда промени в Закона за банковата несъстоятелност, свързани с възнагражденията на синдиците, публикуването на докладите.

Според сега действащия закон при назначаване на синдик УС на фонда за гарантиране на влоговете определя първоначалното му възнаграждение за срок от 6 месеца от назначаването му. Сумата е фиксирана и не може да бъде по-малка от 10 и по-голяма от 30 минимални работни заплати.
След изтичането на този срок възнаграждението на синдика се определя като процент от общата сума на осребреното имущество през съответния месец.

Продажбата на имущество не може да започне преди Фондът да е одобрил програмата за това. По тази причина депутатите предлагат, синдикът да получава фиксирана сума докато фондът не посочи начална дата за осребряването.
Фондът може предварително да разреши на синдика да извърши всяка сделка или действие, чийто имуществен интерес надхвърля 10 хил. лв, приеха още депутатите. В момента тази сума е 3 хил. лв.
Синдикът вече е задължен да представя в Народното събрание доклад с обобщена информация и оценка по активи, а не само документи от инвентаризация и оценка.

С промените се цели да се усъвършенства правната уредба на производството по банкова несъстоятелност. Така трябва да се коригират и пропуски или неточности, посочват в мотивите си вносителите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дидо

    0 0 Отговор
    До тук добре. Сега и прокуратурата е време да се приготви и да арестуеа Цветан Василев.