Last news in Fakti

17 Април, 2016 12:54 1 895 0

Петролни игри

  • петрол-
  • игри-
  • цени

Замразят добива на петрол за около половин година

Стана известен проектът за споразумение на страните - производителки на петрол. По време на срещата днес в столицата на Катар Доха, страните са се договорили да замразят добива на петрол за около половин година. Това е заявил министърът на енергетиката на Азербейджан Нагит Алиев, цитиран от ТАСС. „Да, споразумението включва замразяване на добива на нивото от януари до октомври“ е заявил Алиев.

На срещата в Доха на 16 февруари Русия, Саудитска Арабия, Венецуела и Катар се договориха да запазят добива на петрол за 2016 г. на нивото от месец януари, но ако и другите производителки се присъединят към инициативата.

Така страните - производителки се опитват да поддържат баланс в цените на „черното злато“. Катар призова всички страни - членки на ОПЕК и основните производители на петрол, които не членуват в организацията, да подкрепят това споразумение. Иран, от който бяха снети многогодишните санкции, се отказа да замрази добива. Той планира да го доведе до нивото преди санкциите. Саудитска Арабия няма да въвежда ограничения ако останалите не се съгласят на замразяване на добива. Следващата среща на ОПЕК може да се състои през октомври в Русия.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА