Last news in Fakti

9 Май, 2016 09:57 4 633 0

Екотекника ЕООД с нова инсталация за пелети

  • екотекника еоод-
  • нова-
  • инсталация-
  • пелети

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Норвегия

Екотекника ЕООД е българска компания, учредена през 1999 г. в София. Основната дейност на Екотекника е реализиране на екологични проекти, стопанисване на гори и производство на висококачествени дървесни  пелети. Фирмата е най-големият собственик на гори в България, а също така един от съоснователите на Българската Технологична Платформа на Горския Сектор. Основната производствена дейност е базирана гр.Свищов – Западна индустриална зона. През 2014 г. са били произведени 7368 тона.

Производството на дървесни пелети се осъществява чрез технология за компресия без химикали и други добавки. Суровината за производство е отпадна биомаса или нестандартна за технологични и други цели дървесина. Това намалява въздействието върху околната среда и е пример за добро управление на отпадъците.

В рамките на проект  “Изграждане и въвеждане в експлоатация на нова технологична линия за производство на пелети”, осъществяван с финансовата подкрепа на Правителството на Норвегия чрез Норвежкия Финансов Механизъм 2009-2014 в рамките на Програмна област BG 10 - „Иновации в зелената индустрия“ и „СИБАНК“ България, част от белгийската банково-застрахователна група КВС,  бяха закупени и внедрени нови производствени мощности за производство на дървесни пелети, на обща стойност 1 600 000 евро. Целта бе изграждане на нова производствена линия за увеличаване на обема на произведените пелети с капацитет 4 тона на час и повишаване качеството. Новия завод за производство на пелети е разположен в  промишлени сгради – 3000 кв.м. и открити площи също 3000 м2.

Чрез прилагането на иновативни технологии, Екотекника ЕООД, с подкрепата на Норвежкото кралско общество за развитие Norges Vel (партньора по проект), разработва нов, по-ефективен бизнес модел, който ще помогне на компанията да засили своята устойчива и социално отговорна политика, да увеличи своя капацитет, да внедри технологии за пестене на енергия и намали на отрицателното въздействие върху околната среда. В допълнение, с изпълнението на проекта ще бъде достигнато повишаване на информираността сред служителите на компанията за модела на ефективна работа и 46 служители  ще бъдат обучени как за работа с новата инсталация.

За местното общество реализацията на проекта, също има значение, тъй като ефективното управление на отпадъците намалява замърсяването и открива нови работни места в община Свищов.

Видно е, че в този смисъл резултатите от реализацията на проекта ще бъдат в плюс не само за компанията, но и за обществото.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.
Платена публикация


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА