Last news in Fakti

26 Май, 2016 12:35 1 322 5

ЕК подкрепя изграждането на газов хъб "Балкан"

  • мигел канете-
  • ек-
  • подкрепя-
  • изграждането-
  • газов хъб-
  • балкан

Мигел Канете заяви, че България има шанс да стане регионален газов лидер

ЕК подкрепя изграждането на газов хъб "Балкан" - 1
Снимки: БТА

Европейската комисия ще подкрепи усилията на България за изграждането на газовия хъб "Балкан". Това заяви евкокомисарят по климата и енергетиката Мигел Канете днес след срещата си с премиера Бойко Борисов.

Канете уточни, че България има шанс да стане регионален газов лидер. Целта на европейската комисия е да диверсифицира източниците на природен газ, за да не се повторят кризите от 2005 и 2009-та година, каза той.

ЕК подкрепя изграждането на газов хъб "Балкан"

"Енергетиката е приоритет не само за ЕК, но и за България. България е ключова държава в европейската енергийна система и също така в Централна и Източна Европа, затова аз съм изключително доволен от работата, която успяхме да свършим от миналата година насам. България има изключително силен потенциал да се превърне във връзка със създаването на газовия хъб "Балкан" и има потенциал да развие изключително мощен газов хъб", заяви Канете.

„Създаването на интерконектор е трудно нещо, а ние успяхме да стартираме и почти финализираме 14 проекта от общ интерес, свързани с енергетиката”, отбеляза още Канете.

Борисов от своя страна пък посочи, че достъп до газовия хъб може да има и за руски природен газ, ако се изпълняват условията и правилата на ЕС.

„Ключовата дума в изказването на комисар Калете е „доверие”. Преди година нямаше доверие – тогава се опитваха да излъжат ЕК и нищо не се получаваше”, заяви Борисов.

"Това, което беше мечта или, дето се вика, на шега, даже Томислав Дончев го кръсти "Балкан", никой не го вярваше. Ние направихме така, че този проект да стане европейски проект и пред нас, пред България, да стои ЕК. Всичко, което правят екипите, се съгласува, знае, оценява и, както добре чухте, той не е насочен и срещу Русия. Комисарят ясно каза - ако се спазват европравилата, които трябва да се спазват от всички, е добре дошъл в този газов хъб“, каза премиерът.

ЕК подкрепя изграждането на газов хъб "Балкан"

За успешното осъществяване на проекта се разчита на изграждането на газовите връзки с Гърция, Сърбия и Румъния.

„Плюс нашите находища, плюс това, което през интерконектора през Гърция и от други места, които в момента изграждаме, на практика ние правим един голям пазар, защото ако една стока минава само в една посока, то не е пазар. Когато можем да си търгуваме газа с Гърция, Турция, Румъния, Македония и изобщо в целия регион, и нашите тръби са достъпни до всеки, който иска да превози газ, това отговаря ли на Третия либерализационен пакет - отговаря, отговаря ли на разбирането на Брюксел – отговаря", каза още той.

Разчита се и на срещата между руския президент Владимир Путин и гръцкия премиер Алексис Ципрас в Атина, както и на посещението на Ципрас в София на 1 юни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патриот

    0 1 Отговор
    Браво бойко,Евала бате.
  • 2 Браво

    0 1 Отговор
    Поредния траурен ден за енергийната мафия в България. Хубаво си поживяхме другари, ама баницата свърши.
  • 3 Монго

    0 0 Отговор
    Какво ще търгуваме с Гърция, Турция и Румъния? Я пак?
  • 4 Ник

    0 0 Отговор
    Не - правилната дума не е "търгуваме"! Изречението трябва да има следният вид:
    Когато ни продават Гърция, Турция, Румъния, Македония и изобщо целият регион...
    Ето това отговаря на истината!
    Румънците си добиват по- голямата част от нуждите. Турция Гърция и Македония са по трасето на Южен Газов Коридор - тоест ще ни продават.

    Коментиран от #5

  • 5 Разчита се и на срещата

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ник":

    Ще ни продават ако им остане. Май всички разчитат на глобалното затопляне и меките зими...