Last news in Fakti

31 Май, 2016 13:46 1 417 0

ЕБВР: Подкрепете борсите

  • шумът на парите-
  • форум-
  • борси-
  • капитали

Същевременно в Азиатско-тихоокеанския регион виждаме обратната тенденция – съчетани общо, пазарите там са реализирали 200 процента печалба

ЕБВР: Подкрепете борсите - 1

Виждам, че в България развитието на борсата не е сред приоритетите на правителството. Но жизненоважна е подкрепата за фондовия пазар като част от усилията за развитието на управляващите за икономиката.

Това заяви при представянето си на „Шума на парите“ Лариса Манастърли, директор на Европейската банка за възстановяване и развитие.

За съжаление, нещата не се развиват с достатъчно добри темпове в България. Надяваме се, че ще получим по-голяма подкрепа. Може би това не е приоритет на правителството в момента, но е важно правителството да ни подкрепи. България е малък пазар, опитва се да се интегрира. Целта ни не е да изобретяваме наново колелото, но говорим за регионален пазар, който ще е много полезен за всяка една икономика. Надявам се това послание да достигне до правителството и да му се обърне внимание, коментира Лариса Манастърли.

От своя страна изпълнителният директор на Македонската фондова борса Иван Щериев също отбеляза, че липсва воля в управляващите в Скопие за подкрепа на фондовия пазар.

Между българския и македонския пазар съществува голям потенциал, който в момента не се използва, отбеляза Иван Щериев.

Неотдавна Македонската фондова борса се насочва към проекта SEE link.

Македонците осъзнават, че страната им е малка, а пазарът е все още недостатъчно развит. Затова решават, че стратегията им трябва да бъде друга - те трябва да станат част от по-голям съюз. Размишляват върху това дали това да стане по линия на собствеността, както смятали през 2007-2009, или да бъдат част от инициаторите на един по-мащабен проект, който да доведе до формирането на мрежа, с цел увеличаване на обема на търговията между държавите. Затова настоятелно се опитахме да привлечем и други пазари към тази концепция. Самият проект започна с 4 фондови борси, първоначално от бивша Югославия. Оказа се, че само две от тях - Загребската и Македонската фондови борси, искаха да продължат. Българската фондова борса веднага прегърна тази идея като много ценна. Така тези фондови борси получихме подкрепа от Европейската банка за възстановяване и развитие, заяви Щериев.

Бих искал да коментирам едно явление, което не е достатъчно серизно анализирано в нашия регион.

Това заяви Синиша Крнета, изпълнителен директор на Белградската фондова борса по време на 7-ото издание на най-големия икономически форум у нас - „Шумът на парите“.

През изминалите 10 години фондовите борси в Европейския съюз реализираха средно 20% загуби. Най-добре се справи Варшавската борса, която реализира печалби от 30 процента. Същевременно в Азиатско-тихоокеанския регион виждаме обратната тенденция – съчетани общо, пазарите там са реализирали 200 процента печалба. Тези страни имат свои стратегии за развитието на капиталовите пазари с акцент върху връзката между капиталовия пазар и реалната икономика.

Същевременно в Азиатско-тихоокеанския регион виждаме обратната тенденция – съчетани общо, пазарите там са реализирали 200 процента печалба. Тези страни имат свои стратегии за развитието на капиталовите пазари с акцент върху връзката между капиталовия пазар и реалната икономика.

Затова бъдещето на пазара в нашия регион е именно да изградим връзката между капиталовия пазар и реалната икономика.

Опитвам се да бъда реалист, защото правителствата, които вземат решенията, не разбират езика, на който ние говорим. От 7 години се опитвам да обясня, че капиталовият пазар и фондовата борса трябва да обслужват икономиката, да я канализират и да я подпомагат да расте. Това е целта на капиталовия пазар. Той е тук, за да подкрепи икономиката, малките и средните предприятия, а не за да реализира спекулативни печалби, обобщи Синиша Крнета.

През 2016 г. форумът "Шумът на парите" се осъществява с щедрото съдействие на Коника Минолта и Уникредит Булбанк, както и партньорите на форума Алкомет, Девня Цимент, Адмирал Маркетс, Garitage Investment Management, Капман, Qatar Airways, MBL|CBRE, Провидънт Файненшъл, Residential Park Sofia, Сирма груп Холдинг и ЗАД България.

Организационен партньор на събитието за поредна година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България.

Форумът се провежда с медийната подкрепа на Fakti.bg, Imot.bg, сп. Мениджър, Агенция Фокус, Novini.bg, Offnews, Kaldata, сп. Икономика, Economic.bg, в. Сега, Seenews и Enterprise Europe Network.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА