Last news in Fakti

11 Юни, 2016 09:53 2 595 17

Орешарски: Вървим по пътя на Гърция

  • гърция-
  • пламен орешарски-
  • българия-
  • дълг-
  • финанси-
  • ктб

За да се стопира дълговата спирала, има две мерки – спиране на взимане на нови кредити и ускоряване на икономическия расте

Орешарски: Вървим по пътя на Гърция - 1
Стопкадър: Нова телевизия

Вървим по пътя на Гърция. Дългът на България се натрупва много по-бързо отколкото расте икономиката. Това заяви бившият министър-председател Пламен Орешарски пред Нова телевизия.

Ако тенденцията се запази, това застрашава финансовия суверенитет на страната и попадането й в зависимост от кредиторите. Това вече сме наблюдавали в страни от южната периферия, в това число Гърция, както и в България в края на 80-те и в края на 90-те години”, заяви Орешарски.

А какви мерки трябва да вземе страната ни, за да не се реализира тази прогноза?

„За да се стопира дълговата спирала, има две мерки – спиране на взимане на нови кредити и ускоряване на икономическия растеж”, очерта Орешарски.

По повод фалирането на Корпоративна търговска банка, бившият министър-председател заяви: „Не знам дали е имало сценарий да бъде съборена КТБ”. И допълни , че чете доклада на външните одитори от „Алекс партнърс” относно състоянието на банката преди началото на фалита.

„Първите сигнали за нередности дошли от кръга „Капитал”. Една банка без здрав портфейл, е обречена”, категоричен бе той.

А какво се случва след фалита на КТБ?

„Фондът, след като изплати парите на гражданите, остана декапитализиран. И очевидно сега има нужда от средства. Бих посъветвал да се съберат вноски от банките, за да се попълни този фонд. Това ще ни даде сигурност при възникване на други подобри финансови кризи”, заяви още Орешарски в студиото на „Събуди се".

Относно предложението за назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, Пламен Орешарски заяви: „Аз бях експертен министър-председател. А това беше политическо решение. Съжалявам, че мандатът беше кратък, за да се развият стъпките, които положихме за реформи. По време на моя мандат започна изграждането на ограда на ключови места по границата”.

Относно започналото вчера Европейски първенство по футбол, Орешарски даде също своята прогноза: „Бих се радвам някоя от по-малките футболни сили да спечелят Евро 2016”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    2 0 Отговор
    Тия гьонсурати продължават да ни дават акъл !?!?
  • 2 prilepa

    1 0 Отговор
    Егати наглото Петно!!
  • 3 Дедо Шишарко

    2 0 Отговор
    Господин големия финансист, ти откри Америка!Браво!
  • 4 ННОНКО

    1 1 Отговор
    Бо..ко неминуемо ще ни фалира,,,!Прав е човека!
  • 5 РЕАЛНО

    1 1 Отговор
    Колкото и да ми е противен тоя-в случая е прав-за съжаление.
  • 6 Киро

    3 1 Отговор
    Я, Орехчо изпълзя от забравата на историята да говори общи приказки.

  • 7 Ник

    1 3 Отговор
    Истината е точно такава!
    Който има против думите му, да влезе в сайта на Министерството на Финансите и да гледа цифрите.
    Там най- добре се вижда всяка една лъжа на Борисов!
    ЦИФРИТЕ НЕ ЛЪЖАТ!!!

    Коментиран от #8

  • 8 onq s konq

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "Ник":

    Ха,ЦИФРИТЕ НЕ ЛЪЖЕЛИ?!Такава "стъмистика" мога да ти спретна,че накрая ще повярваш дори на приказките на Путин!:)

    Коментиран от #9

  • 9 Ник

    1 4 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    За разлика от политическите лъжи на който и да е управляващ, МФ е длъжно съгласно договореностите с ЕК да публикува статистическа информация на 3 месечие и годишна база в унисон с Международните Счетоводни Стандарти. Понеже, явно не си икономист видимо фантазираш за възможностите. Ако все пак имаш съмнения, то спокойно можеш да съгласуваш информацията с докладите на ЕК и Световната банка. Сравнявайки от три страни цифрите можеш да придобиеш представа за реалността!
    И понеже ги следя, съвсем чистосърдечно мога да заявя, че като Борисов друг лъжец от всички премиери за последните 26 години не помня!
  • 10 Goro Lafchi

    1 4 Отговор
    За съжаление навлизаме в дългова спирала.
  • 11

    3 0 Отговор
    А не ве, швепс, по пътя на Швейцария вървим.......
  • 12 Сори

    2 4 Отговор
    България Умишлено ще бъде вкарана в дългова спирала и при не възможност да бъдат върнати заемите тъй като и У...мишлено се ликвидира икономиката Страната ще бъде РАЗПРОДАДЕНА на Части както Гърция в момента....

    Коментиран от #13

  • 13 prilepa

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "Сори":

    Явно сте умен човек!Бягайте докато е време!Към МАСКВА!

    Коментиран от #14

  • 14 Сори

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "prilepa":

    Защо да бягам към МАСКВА ....там убаво но много студено.....Пък и МАСКВА ЩЕ ДОЙДЕ ТУК...Риташ не риташ това е.....

    Коментиран от #15

  • 15 antimediator

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Сори":

    Тогава бегом към Сибир.
    Там е по-топло.
    ти си национален предател и това те прави престъпник!
    А Масква в момента е слабаи без денги !
    Тук има много рускини ,ако това имаш предвид !
  • 16 кроко

    2 2 Отговор
    Споко, хибрида Десо-стоян има много фирми, бачка здраво, изнася стоки и вняса чужди капитали и ще изплати външния ни дълг! Десо-стояне, ти бащица и майка на микро, макро и нано икономиката, ела да успокоиш разбунените духове, изпаднали в заблуждение.
  • 17 кроко

    2 2 Отговор
    И сериозно по темата - освен че икономиката ресте с по-малки темпове от колкото дълга, като спрат еврофондовете 2020, икономиката хептен ще спре да расте, ако продължава боко-тиквенския модел.