Last news in Fakti

13 Юни, 2016 04:30 1 346 2

500 000 тона мляко изтичат в сивия сектор

  • мляко-
  • производство
500 000 тона мляко изтичат в сивия сектор - 1

50% от произведеното краве мляко в България, или около 500 000 тона, е в сивия сектор - не е обявено и не е преработено, а е отишло на пазара през 2015 г. Това обяви пред „Труд“ Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите. По думите му ситуацията е без промяна повече от 10 години, пресмята в. „Труд”.

„Производители се оплакват от ниски изкупни цени, но голяма част от тях, освен че са в сивия сектор, предлагат недобър продукт. Истината е, че 20-25% от предлаганото мляко е истинско, другото е компромис“, коментира Присадашки. По думите му в България през миналата година са изкупени около 500 000 тона краве сурово мляко, а по статистика на сектора се произвеждат около 1 млн. тона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 муууууу

    0 0 Отговор
    Ми що да не - не всеки може да си направи мандра и да продава по разни вериги магазини и чрез дистрибутори. Значи хем да им купуват мялкото за стотинки, хем да ни продават по магазините млечни продукти БЕЗ мляко.
    Толкова много производители си продават директно на хората (крайни клиенти) - какво лошо има да не минават през прекупвачите, дето ги изтискват. А за качеството - има си конкуренция между тези производители и който шикалкави, хората спират да си купуват от него.
  • 2 Млекаров

    0 1 Отговор
    Малките производители не могат да гарантират качеството на продукцията си и правилно човека е казал, че в голямата си част млякото е калпаво. Техниката, която следи показателите, е скъпа и дори някои прекупвачи не следят всички показатели, а какво остава за малък производител, който се доказва пред клиентите си. Аз шеги със здравето си се опитвам да не правя и не купувам от производител, който не може да ми докаже качеството на продукцията си, а тия, дето нямат и етикет, не носят и отговорност за фалшифициране. Та има лошо млекопроизводителите да продават директно на крайни клиенти.