Last news in Fakti

24 Юни, 2016 07:48 9 064 6

Великобритания разтърси финансовите пазари

  • великобритания-
  • разтърси-
  • пазари

Рекордно падане на паунда

Референдумът за бъдещето на Великобритания в ЕС доведе до драматично падане на стойността на паунда на световните пазари, съобщи Би Би Си.

По последни данни 52% от британците са гласували за излизане на своята страна от ЕС. Това доведе и до спад на курса на британския паунд. В един момент той достигна най-ниските си нива от 1985 г. насам. Британската валута се търгуваше за $ 1.3305. Това е спад с 10%.

Преди обявяването на резултатите паунда отбеляза повишаване на стойността до $ 1.50. Повечето финансисти залагаха на победа на кампанията за оставане.

Сериозен срив има на пазарите в Азия. Според някои това е най-сериозното разтърсване на пазара след аварията в АЕЦ Фукошима.

В Токио Nikkei 225 намаля с повече от 8%. Йената е скочила с 5%, като инвеститорите се надпреварват да инвестират в японската валута. Цената на златото скочи с близо 7% до $ 1.348 за унция.  

Цената на суров петрол тип Брент падна с 5%. Очаква се отварянето на европейските пазари. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    1 2 Отговор
    Този референдум е с цел, раздвижване на световните пазари, както на някои е удобно , но ние никога няма да го разберем. Представете си печалбите от промяната на курса на валутите! Още по показателно е златото.
  • 2 ЗЛАТО ДА ИМА

    1 0 Отговор
    Цялата работа пак е за златото. Нищо ново под слънцето.
  • 3 666

    0 0 Отговор
    Айде тогава някой да ми обясни, що аджеба според БНБ GBP се покачва, а доларът пада?
  • 4 риба

    0 0 Отговор
    Защото бнб, не е ти показва реално време... рибок.
  • 5 libengazi

    0 0 Отговор
    В момента 1 GBP=1.47 USD
  • 6 знайко

    0 0 Отговор
    незнайко е прав, никой не иска силна валута защоото стокообмена намалява!!!