Last news in Fakti

7 Юли, 2016 17:49 2 120 4

Над 140 млн. лв. за изграждане на Националното хранилище за радиоактивни отпадъци

  • националното хранилище за радиоактивни отпадъци-
  • милиони

Очаква се хранилището да влезе в експлоатация през 2021 г.

Германо-български консорциум, в състав от немската „Нюкем Текнолъджи” (Nukem Technologies”) и четири български компании, ще изгражда първия етап от Националното хранилище за радиоактивни отпадъци (НХРАО). Това стана ясно от подписания договор днес от страна на изпълнителния директор на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ Дилян Петров и на представители от консорциума.

На подписването присъстваха още заместник-министърът на енергетиката Николай Николов,  директорът на департамент „Ядрена безопасност“ в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Винс Новак и заместник-директорът и ръководител на Международен фонд „Козлодуй“, ЕБВР.

По време на церемонията заместник-министър Николов подчерта ключовото значение на националното хранилище за управлението на ядрените отпадъци в страната. „Проектът ще даде тласък на процеса по извеждане от експлоатация на спрените ядрени блокове на АЕЦ „Козлодуй“, каза още той. По думите на заместник-министър Николов сумата за строителството на първия етап от НХРАО е значителна и в размер на близо 72 млн. евро. Проектът се финансира безвъзмездно от Международен фонд „Козлодуй”, а средствата по грантовото споразумение се администрират от Европейската банка за възстановяване и развитие, която, съвместно с представители на Европейската комисия, извършва перманентен мониторинг за усвояването им и управлението на проекта.

Съгласно подписаното споразумение ще бъдат финансирани строителството на първия модул за погребване на радиоактивни отпадъци, независимият строителен надзор и супервизия за изграждането на първия етап, както и ще бъдат разработени лицензионни документи за въвеждане в експлоатация и получаване на лицензия в съответствие с ядреното законодателство. Очаква се хранилището да влезе в експлоатация през 2021 г.

Националното хранилище представлява съоръжение с многобариерна защита за трайно съхраняване на предварително обработени, обезопасени и опаковани в стоманобетонни кубове радиоактивни отпадъци.  Хранилището ще бъде от приповърхностен траншеен тип с капацитет от 138 200 куб. метра. Площадка „Радиана” се намира в 3-километровата контролирана зона на АЕЦ „Козлодуй“.  Съоръжението ще се състои от няколко стоманобетонни конструкции, разделени от вътрешни преградни стени на камери. Планирано е хранилището постепенно да се запълва в следващите 60 години.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румбо

    0 0 Отговор
    Знаете ли къде трябва да е хранилището,ако искаме спокойствие?На турската граница!Освен това трябва да е така направено,че да може бързо да се взриви(при нужда) и изтече в южна посока,както му си е редът.
    Майтап бе!Само че както е тръгнало,може да се окаже необходимост....
  • 2 кроко

    0 2 Отговор
    По скоро преди да ни облъчват колко пари ще се потрошат за това велико хранилище, трябваше да ни обърнете внимание на нуждата от него. Щото като гледам как си затворихме реакторите и как отказваме да строим Блелене, въпреки че сме си го платили, хич нямаме нужда от това хранилище. Май ще излезе, че ще е по-евтино както до сега да си плащаме на Русия за да си изведем реакторите от употреба, вместо да трошим пари, ама все пак боко тиквата е на власт......и нищо чудно някой абориген, като него след години да го даде на концесия на "наши хора"

    Смятайте че слещу едно сметище за 140 милиона си затваряме реакторите!
  • 3 НА ГОЛ ТУМБАК ЧИФТЕ ПРАЗНИ ПИЩОВИ

    0 2 Отговор
    АМИ ДА .ПО РАНО РУСНАЦИТЕ СИ ГИ ВЗИМАХА А СЯ КЪТ СЕ ПЕРЧИТЕ ША СИ ГИ ЗАРАВЯТЕ В ЗАДНИЯ ДВОР

    Коментиран от #4

  • 4 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "НА ГОЛ ТУМБАК ЧИФТЕ ПРАЗНИ ПИЩОВИ":

    Чужди ще заравят, не наши. Нио от къде, като хем си плащаме, хем отказваме да строим нови реактори, хем ще затваряме. Следващите 60 години ще се пълни с ядрени боклуци от Европа. Тия наистина искат да ни направят сметище.