Last news in Fakti

9 Юли, 2016 00:30 2 110 2

Brexit удря по пазара с риба

  • brexit-
  • риба-
  • пазар

Великобритания е един от най-големите износители на риба в света

Решението на Великобритания да се оттегли от ЕС ще се отрази на световната търговия с риба, съобщи Интерфакс.

Това се казва в доклад на звеното за продоволствия и земеделие към ООН. Великобритания е най-големият износител на сьомга и един от най-големите вносители на риба и рибни продукти в света.

Според доклада Brexit може да доведе до спадане на търговията с морски дарове в близко и далечно бъдеще, заради заради затруднения достъп на британските износители до пазара на ЕС.

През 2015 г. международният износ на риба е намалял с 10%.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    1 2 Отговор
    Ще си ядем черноморските деликатеси. Да си държат тяхната риба за тях. Англичаните си нямат още на идея, какво може да им се случи, ако се спре външният им внос от Европа. Само риба и ягоди ли ще ядат?
  • 2 Ник

    1 1 Отговор
    Информацията не е съвсем вярна. Контролът или по- точно монополът върху рибата се държи от Норвежците, които се възползват от споразумението то 91г. с ЕС.
    Вярно, е че имат ферми за сьомга в Ирландия, но те не оказват съществено влияние върху пазара. Втората страна на този пазар е замразената риба. Англичаните пак не са много сили. Най- големите им фирми в Шотландия са собственост на Норвежци от няколко години. И по- важното, е че всяка година ЕС определя квотите за улов на риба за Европейският Пазар. Така както преди години намалиха квотите на Испания, Фарьорски острови и Исландия, така ще намалят квотите на Англия. За информация на четящите, за всички трети страни без квоти и споразумения средната цена на митата е 15-20%. Върху тях сложете и средно за Европа 20% ДДС и ще установите, че стоките им стават непродаваеми :-))
    Та идеята на всичко което пиша, е че ако някой губи то това са Англичаните.