Last news in Fakti

2 Август, 2016 12:23 1 864 0

Загуби от $100 млрд. за икономиката на Турция от преврата

  • турция-
  • преврат-
  • икономика-
  • щети-
  • загуби
Загуби от $100 млрд. за икономиката на Турция от преврата - 1
Снимка: АП/БТА

Опитът за преврат в Турция е струвал на икономиката на Турция $100 млрд., съобщава в. „Хюриет“. Изданието се позовава на изчисленията министърът на търговията и митниците Бюлент Тюфенкджи. Той все пак се застрахова, че сумата може да се увеличи при по-подробен анализ на щетите.

„Когато ние пресметнем всичките тези самолети, хеликоптери, оръжия, бомби и сгради, щетите от 300 млрд. лири ($100 млрд.- бел.ред) ще са най-малките. Те дори могат да се увеличат“, отбеляза Бюлент Тюфенкджи. Той обвини превратаджиите, че са представили Турция като страна от Третия свят. Много компании от чужбина отложиха своите поръчки, а туристите отмениха своите пътувания, посочи министърът на търговията.

Той призна, че борсата и валутният пазар са взели успешно трудния изпит. Благодарение на спокойствието на инвеститорите и мъдростта на турците сътресенията са били преодолени, а борсата и валутният пазар са се възстановили.

Предстои до дни да започне кампания в чужбина за реклама на турската икономика и бизнес, отбеляза Бюлент Тюфенкджи.

Турция и нейната икономика са по-силни сега, отколкото преди опита за преврат на 15 юли, потвърди премиерът Бинали Йълдъръм.

"Нашата демокрация и върховенството на закона също са по-силни сега, отколкото преди неуспелия преврат", добави Йълдъръм.

Рейтинговата агенция Стандард енд Пуърс намали в понеделник кредитния рейтинг на Турция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА