17 Октомври, 2011 00:32 1 939 4

Цунами от стачки залива Гърция

  • стачка-
  • гърция-
  • криза-
  • мвф

Седмица на стачките започва в Гърция от днес на фона на опитите да бъде „спасена” страната от дефолта по 350-милиардния евров дълг. Правителството планира да предприеме сериозни мерки за ограничаване на разходите в очакване да бъде отпуснат нов заем от Европейския съюз (ЕС) и Международния Валутен Фонд (МВФ), във време когато зад кулисите продължават преговорите за спасение на гръцкия суверенен дълг.

Седмицата на протестите

Водещите профсъюзи в частния и държавния сектор – GSEE и ADEDY обявиха 48-часова стачка на 19 и 20 октомври. Тя ще се проведе в момент, когато парламентът ще гласува нови мерки за ограничаване на разходите, които ще доведат до намаляване доходите на населението. По време на стачката няма да работят държавните учреждения, болниците, банките, училищата, университетите. На големи интервали ще се движи градският транспорт. Полицията се подготвя за масови шествия и безредици в Атина.

До началото на големите протести на 19 октомври се очаква да започнат стачки в отделни сектори. Така например в началото на седмицата ще спрат предавания частните телевизии, а в сряда няма да излизат вестници. В петък се очаква на протест да излязат адвокатите. От 17 до 20 октомври ще стачкуват данъчните инспектори. В понеделник планират да протестират представители на полицията, пожарната и бреговата охрана.

В очакване на помощта

Гръцкото правителство планира в средата на седмицата да приеме мерки, които да доведат до намаляване на заплатите и пенсиите, а също така да бъдат съкратени 30 000 държавни служители (в момента техният брой е около 750 000 души). Мерките се предприемат, след като Гърция не успя да изпълни заложените икономически искания. Тя успя да съкрати дефицита за 2011 г. до 8.6% от БВП, вместо по-рано планираните 7.6% от БВП. Също така, по данни на Националния статистически институт на Гърция, се оказа, че рецесията е започнала в началото на 2008 г., а не както се смяташе по-рано – през 2009-а.

„Тройката” международни кредитори на Гърция – Европейската Комисия, Европейската централна банка и МВФ, отказаха да отпуснат на Атина поредния 8-милиарден евров заем без да бъдат предприети допълнителни мерки за стабилизирането на икономиката. Новите промени, особено в частта за либерализиране на свободния пазар на труда, предизвикват открито недоволство у депутатите на ПАСОК, които имат мнозинство в парламента. Ако поради една или друга причина, предприетите мерки за ограничаване на разходите не бъдат приети от парламента, това може да доведе до падане на правителството и провеждане на извънредни парламентарни избори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зорба Гръка

    1 0 Отговор
    Значи взимат от ЕС пари и си дават заплати от по 2000 евро на държавни служители , а жена ми е на 150 евро - не е лошо и на нас да ни дадат такива заплати . На гол корем чифте пищови.
    Какво са зле гърците - заплатите 10 пъти по големи от нашите , а цените 20 -50 % по-големи от нашите !!!!!!!
    Верно е криза е - не могат да ходят всяка вечер на бозуки !?!?!?!!! Лошоооооо
  • 2 Сашко

    0 0 Отговор
    Да им направят за 3 месеца заплатите като в България - сами ще се кротнат (които останат) То бива мързел ама....
  • 3 Димитър Йорданов

    0 0 Отговор
    Какво ревем за гърците неможем да ги стигнем след 100 години и то те да стоят на едно място , Народ с характер а ние сме стадо, не , не овце а страхливи мишки,
  • 4 Родионеца

    0 0 Отговор
    Гърците ще излъжат евросъюза и ще се оправят. Там не строят пътища, а си гледат хората. Яд ме е, че имаме красива страна, а там хората от камъняка са направили градина...