Last news in Fakti

18 Октомври, 2011 11:44 1 043 0

Трайков: Икономическа активност не се стимулира с облагане до смърт

  • трайков-
  • метан-
  • газ-
  • акциз
Трайков: Икономическа активност не се стимулира с облагане до смърт - 1
Снимка: БГНЕС

"Бюджетът се пълни от икономическата активност, а икономическа активност не се стимулира с облагане до смърт". Така министърът на икономиката, енергетика и туризма Трайчо Трайков коментира с колко ще се намалят приходите в бюджета, ако не се вдигне акцизът на метана и природния газ, предаде БГНЕС.

Трайков още вчера сутринта е разговарял с премиера Бойко Борисов за това дали е необходимо увеличение на акциза. "Природният газ в България е важен за топлофикациите и директно е свързан с развитието на топлофикационния сектор, важен е за битовата газификация и за предприятията, които го използват за суровина и за транспортният сектор. Аз смятам, че в този момент не беше редно да слагаме акциз и следва да го отлагаме възможно най-дълго", заяви категорично Трайков.

Запитан дали отлагането на увеличението на акцизите няма да доведе до шоково поскъпване на природния газ и метана за в бъдеще, Трайков обясни, че "това няма да е шоково, защото акцизът винаги ще бъде с един размер и дали ще го въведем сега или след 2-3 години, въздействието винаги ще е едно и също"

Министърът коментира и възможностите за диверсифицирането на доставките на природния газ. "Има две условия, за да можем физически да взимаме природен газ от други доставчици, основно от Каспийския регион – транзитно споразумение между Турция и Азербайджан и изграждането на разклонението на газопровода Турция - Гърция - Италия. Така наречената "гръцка връзка" трябва по пътна карта да е готова през 2014 година, но аз съм прегледал сроковете и съм получил ангажимента на гръцката и италианската компания, които участват в този проект, че той може да бъде приключен още през 2013 година.

Надяваме се, че разговорите между Азербайджан и Турция ще приключат с успех. За нас това е важно, защото ние бихме искали да купуваме газ от доставчиците, който да минава транзит през Турция и да идва в България. Ние имаме много добри отношения с Азербайджан и предварителна договорка за доставка на природен газ. Необходимо е само да имаме транзитно споразумение", обясни той.

Трайков не пожела да назове инвеститора, който може да изгражда център за обучение на пилоти в България. Става дума за компания, която работи предимно с нискотарифните авиокомпании. Тази компания решава дали да изгради този център в България или в още една страна.

Икономическият министър връчи днес сертификат за инвестиция клас А на "Луфтханза Техник София" ООД за инвестиционния проект "Реконструкция и разширение на база за обслужване и ремонт на самолети на Летище София". Целта на проекта е разширяване на дейността на съществуващата база за обслужване и ремонт на самолети на Летище София. Компанията предприема цялостно реконструиране на Хангар 2 и пристрояване на нова административна сграда, свързваща го със съществуващия Хангар 3. След достигане на пълния капацитет, съоръжението ще може да обслужва близо 50 самолета годишно. Общата стойност на инвестицията за придобиване на дълготрайни активи възлиза на 25,4 милиона лева, като се очаква да бъдат разкрити нови 180 работни места. Инвеститорът е заявил желание да ползва три от мерките, заложени в Закона за насърчаване на инвестициите – съкратени срокове за административно обслужване, индивидуално административно обслужване, финансова помощ за обучение.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА