20 Октомври, 2016 15:19 3 814 5

Заформя ли се конфликт на интереси за Тунела Железница?

  • заформя ли се-
  • конфликт на интереси-
  • тунела железница

Заформя ли се конфликт на интереси при някои от кандидатите за участие в процедурата за възлагане на обществена поръчка за проектирането, строителството и надзора на тунела „Железница” на АМ „Струма”, е въпросът който изниква отново на дневен ред.

Общо 17 фирми и сдружения искат да проектират и изграждат двукилометровия тунел, който е част от недостроения лот 3 на магистрала „Струма“, стана ясно преди време.

Индикативната стойност на поръчката е 250 млн. лв. без ДДС. Тя обхваща участък с обща дължина от почти 4,5 км – т.е. и пътната отсечка преди тунела.

Предвидено е строителство на две мостови съоръжения с обща дължина от около 700 м - едното от тях преминава над жп линията София – Кулата и над път I-1 Симитли – Благоевград. Срокът за изпълнение е 1 400 дни.

Проектът се финансира от оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г., припомнят още от там.

Наличието на свързаност между отделните участници в една процедура е недопустимо според условията на тръжната процедура и според законовите разпоредби.

Кои на пръв поглед все пак са свързаните лица, след проверка на Факти.бг в Търговския регистър?

„Логистика 21” ЕООД – България е част от Дружество по Закона за задълженията и договорите „БГ Струма – Железница 2020” и „Трансконсулт 22” ООД – България, част от  Дружество по Закона за задълженията и договорите „АМ Тунел 2016”. Това е видно от справка в Търговския регистър. Въпросните дружества са регистрирани на един и същи адрес – район Красно село, Даме Груев № 15, ет. 7. Те се управляват , представляват и притежават дялово участие от капитала на дружествата на едни и същи хора. А именно управителят на „Логистика 21” ЕООД е член на съвета на директорите и вероятно и акционер в „Трансконсулт –Група” АД. Един от съдружниците в „Трансконсулт -22” ООД Пенка Банова, също е член на съвета на директорите в „Трансконсулт – Група” АД. Друго дружество, което е регистрирано на същия адрес – „Трансконсулт – БГ” се управлява от едно и също лице, което представлява и е в съвета на директорите на „Трансконсулт – Група„ АД, което от своя страна е участник в процедура за същия обект, но като консултант – строителен надзор.

Аналогичен случай – по отношение на конфликта между проектант – строител и строителен надзор, извършващ оценка на обекта „Тунел Железница” има и при други юридически лица, които участват и в двете процедури. „Пътпроект” ЕООД – България участва в обединението – Дружество по Закона за задълженията и договорите „Лот 3.1 Тунел „Железница” . Според данните в Търговския регистър едноличен собственик на капитала е друго дружество „Пътинвест -  инженеринг” АД , което от своя страна участва в процедурата за строителен надзор и оценка на съответствието на „Тунел Железница”.

Всеки един от участниците в процедурата подписва декларация за липса на свързаност с друго лице или участник. При посочени неверни данни, би трябвало да се прилага наказателна отговорност. Ако тези свързани лица спечелят едновременно и процедурата за проектиране и строителство на Тунел „Железница” и процедурата за строителен надзор и оценка на съответствието на строежа, то те ще са в хипотеза забранена от закона.

Дори и това да не е забранено от закона свързаността на фирмите, които затварят цикъла по проектиране, строителство и надзор, не вещае нищо добро. Доказано е, че то може да доведе единствено и само до некачествено строителство.

Обществената поръчка за проектирането и строителството на тунела „Железница“ с пътния участък преди него стартира в края на миналата година. Търгът беше обявен от несъществуващата вече Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“, която беше закрита и се вля в пътната агенция.

Поръчката за тунела беше временно прекратена като част от серията търгове, спрени по искане на премиера Бойко Борисов за допълнителни проверки. Отделно се обжалваха пред Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд текстове от документацията, но жалбите бяха отхвърлени.

Така търгът се рестартира през юли, като се даде допълнително време за подаване на оферти.  Като, че ли отново едни и същи надзорни фирми окупират поръчките в АПИ. Видно е, че никой не се е стреснал и сагата отново ще се повтори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зина

    0 0 Отговор
    Пак ли тия?До кога?Къде е Прокуратурата?
  • 2 Милчо

    0 0 Отговор
    Там са едни и същи фирми строители и надзори.От край време поръчки печелят Зарев,Тюфекчиев и Стефанов.Това е като картела с горивата!!!
  • 3 Роско

    0 0 Отговор
    Пак ли тоя Лаборант си е нагласил схемите?Трябваше отдавна да го изгонят това леке?След гафовете с Агросмях не се ли задействаха уж Прокуратурата?
  • 4 Тодорова

    0 0 Отговор
    Тоя на АПИ е такъв некадърник,но го държат щот си плаща.Даже разпространява в Агенцията,че го готвят за Министър на МРРБ!!???Хората масово напускат кораба заради престъпните му схеми и скоро ще му лъсне задника!!!
  • 5 Йовов

    0 0 Отговор
    Най-големият конфликт там е,че Лазаров е назначил жена си и балдъзата в АПИ???Нема такава държава!!!!