26 Октомври, 2016 13:38 3 298 24

След изборите пращам ДАНС да нищи приватизацията

  • булгартабак-
  • мвр-
  • данс-
  • проверка

Всички приватизационни сделки на прехода ще бъдат проверени от МВР и ДАНС след изборите. Това се закани днес на заседание на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов.

"Булгартабак" не е продаден от мен, да кажа на тези, на които са им сведени тези опорни точки. Шефът на АП да каже как се направи сделката с посредничеството на "Сити банк", която има опит точно в такива сделки и при наблюдаващ министър Трайчо Трайков.

Така премиерът отговори на публикациите в публичното пространство се твърди, че той е продал "Булгартабак".

Тези констатации са ядосали премиерът.

Според Бойко Борисов има още около две години за развалянето на най-големите приватизационни сделки и за това ще се провери "кой, кога и какво е продал и дали това е станало на реалната цена".

Затова смята да разпореди на МВР и ДАНС да направят ревизия на всички приватизационни сделки от целия преход, "за да стане ясно кой кога и какво е продавал и дали това е реалната цена". В тази сфера, живот и здраве, да минат изборите, ще се съсредоточим в пълния обем, обеща Борисов.

"Както всеки един от вас, когато продава нещо, пита ли ме мен? Има си надлежен ред. Аз не мога да назнача един човек във вашите министерства, понеже публиката си мисли обратно. Чистачка не мога да назнача в едно министерство, без министъра да я назначи!", защити се премиерът.

„С Росен Плевнелиев и като министър, и като президент сме работили прекрасно. Нямаме нито един спор, който да не сме решили. Не знам какво е гледал или са му предали, аз казах една истина, която всички добре знаете. При предишното съставяне на правителството, помните от главен секретар бях станал кмет, от кмет - премиер. Изведнъж трябваше да посоча 16 министри, още 50-60 зам.-министри, шефове на агенции и какво ли не още и то след провала на Тройната коалиция. Не знам някоя партия дали има толкова ресурс, хора, подготвени веднага да поемат този пост”, разказа Борисов.

Тогава се срещнал със синдикатите и КРИБ, който беше оглавяван от издателя на "Капитал" Иво Прокопиев.

"Не съм казал, че това е лошо, но това е истина. Сега гледам някак си бягат от това, може би на кръга "Капитал" не им харесва като дума - ок, приемам го и това. Да, с Плевнелиев се познавахме още на първата копка на Бизнес центъра, бях кмет. Гаранциите за тези хора, че ще бъдат добри министри са точно такива, каквито например РБ са дали за министрите на тази маса", подчерта премиерът.

Той уточни, че се събрали и си казали кои хора са най-подготвени за съответните ресори. И така го направихме, увери Борисов.

„Коя неистина видяха, за да реагират така ужилено и да се чувстват толкова обидено?!. Нима многократно не съм заявявал за всички добри неща, които президентската институция е направила. Надявам се той също да гледа интервюто да чуе всичко, което съм казал", каза още той.

След 13 години неуспешни опити, Булгартабак холдинг бе приватизиран за броени дни през лятото на 2011 г. На 31 август Агенцията за приватизация прие офертата на "БТ Инвест" - регистрирано в Австрия, зад което официално стои руската Внешторгбанк. Дни по-късно сделката бе одобрена от Надзорния съвет, а договорът бе подписан на 13 септември.

Покупната цена за 79,83% от капитала на“Булгартабак - Холдинг” АД е 100 100 000 евро, което е със 100 хил. евро над справедливата цена.

След обявяването на конкурса 10 фирми купиха тръжни книжа. Впоследствие само БАТ и БТ Инвест ГмбХ закупиха информационния меморандум. По неофициална информация трети кандидат - "Си Би Фемили Офис Сървис" Гмбх, имал оперативни проблеми с банковия превод на парите, необходими за закупуване на информационния меморандум, и "останал" извън крайния срок.

Това бе четвъртият опит за приватизация на холдинга.

За първи път “Булгартабак” бе обявен за приватизация от правителството на Иван Костов през 1998 година, но процедурата бе закрита, без да се стигне до оферти.

При първите преговори през 2002 година максималната цена за акциите на "Булгартабак" беше 110 млн. евро, предложени от "Тобако кепитъл партнърс". Тогава холдингът се продаваше в пакет с по-малките фабрики, много от които губещи. Сделката бе силно политизирана, а един от най-големите скандали около нея бе опитът да се прокара закон, според който тютюневият отрасъл е елемент от националната сигурност, така че да се заобиколи съдебният контрол.

През 2004 г. "Бритиш американ тобако" предложи 200 млн.евро за 80% от акциите в "София БТ", "Благоевград БТ" и "Пловдив БТ", а на следващата година си оттегли офертата заради "усложнената политическа обстановка". Вицепремиерът Лидия Шулева загуби поста си заради тази сделка. Впоследствие бяха продадени фабриките в Пловдив и Стара Загора.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дидо

    0 0 Отговор
    Баце-само продажби и % ....а купете нещо бе-само продавате....

    Коментиран от #5

  • 2 В името на народа

    0 0 Отговор
    Казва се ЦИКЛИЧНОСТ и ОТРЦАНИЕ на ОТРИЦАНИЕТО и КОЛИЧЕСТВЕНОТО НТРУПВАНЕ ВОДИ ДО КАЧЕСТВЕНИ ИЗМЕНЕНИЯ, повторение на историческото развитие на обществото. Нарича се още и Диалектически Матерализъм. От него отърване няма! Дали Бойко ще продава или Иван Костов днес се спотайва, ще се стигне до " В ИМЕТО НА НАРОДА"! Алчността зашеметява и прави Буржоата изроди за които пощада няма да има! Думите станаха излишни, надеждата за диалог е химера и изхода е бил винаги ЕДИН - РЕВОЛЮЦИЯ ГРАЖДАНСКАВОЙНА и много жертви! Давай Бойко всичко е ваше, народ и държава няма!
  • 3 некойси

    0 0 Отговор
    Аз пък казвам след изборите да хващате гората.
  • 4 кроко

    0 0 Отговор
    Пак предизборни фишеци, ама има и голямо количество прости хора, дето му вярват на тиквата.
  • 5 ****

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дидо":

    Шъ купят, споко, яхти шъ си купят. Иначе как шъ стигат до собствените си острови.
  • 6 Патриот

    0 0 Отговор
    Ало Ваньо!
    Докторанта по маркучите пак се плюнчи пред публиката. - Какво се прави на хамав? Все се опитва да бяга от темата за бизнесът му с Пеевски, но... - Ден през ден излиза информация тъкмо за обратното. Ако го питаш Борисов няма нищо общо и с Водстрой и фирмата на Валентин Златев! - Няма бе! Той не разписва документите- не е виновен! - Нищо общо няма!
    Така както няма нищо общо с рязкото нарастване на ВЕИ-тата на Цветелина Бориславова по времето на неговото управление!
  • 7 Някой

    0 0 Отговор
    Много си уверен бе,Боко да не стане тъй че след изборите да те нищят тебе!!

    Коментиран от #8

  • 8 ****

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Някой":

    Никой никого няма да нищи. Гарван, гарвана око не вади!
  • 9 бббббб

    0 0 Отговор
    Докато крадяхте всичко построено в БГ няма разсредване и нищене от службите.Но,сега вече може.Парите ги няма,но избори има.
  • 10 Онзи

    0 0 Отговор
    А ДО СЕГА НА ТОЯ, КАКВО МУ ПРЕЧЕШЕ ДА ГО НАПРАВИ ВЪЛНАТА ЛИ ИЛИ ПАК НЯКОЙ ДРУГ МУ Е ВИНОВЕН??????????????
  • 11 Ко каза

    0 0 Отговор
    Що след изборите бе? До сега 6 години на власт- що не ги нищехте?
  • 12 факт

    0 0 Отговор
    Това е хубава новина. Поздравление, г-н Борисов! Изкарайте пред фолка нас цялата приватизация и кой какво е нареждал и продавал! Защото само фактите са които ще покажат.
  • 13 БАБА ГЕНА

    0 0 Отговор
    ДО СЕГА КЪДЕ Е БИЛ ТОЯ.СЕГА,ПРЕДИЗБОРНО СЕ Е СЕТИЛ ДА ГО КАЖЕ,ЗА ДА МУ ПОВЯРВАТ ХОРАТА.УСЕЩА ,ЧЕ НЕЩАТА НЕ ВЪРВЯТ НА ДОБРЕ ЗА ТЯХ.ХИТЪР .....Т
  • 14 999

    0 0 Отговор
    Беленееее Белене.
  • 15 богатбеден

    0 0 Отговор
    Приватизацията е в пъти по-престъпна от национализацията ,която е имало навремето ,но от сега може да е каже , че виновни няма да има .Ако има проверка тя само ще затвърди сегашното статукво...
  • 16 Картър

    0 0 Отговор
    Дълбоко се съмнявам, че данс има капацитет за подобно разследване, камо ли пък прокуратурата. Дълбоко!
  • 17 Миро Иванов

    0 0 Отговор
    1. Много е жалко, но и категорично - опасно е, когато премиерът на една държава говори с опорни точки. Хвърля в публичното пространство клевети към други хора - политици, журналисти, съдии.

    2. Борисов е патологичен лъжец. Може би има нужда от специализирана лекарска помощ дори. Струва ми се, че е време съвсем сериозно да поставим въпроса дали този човек е способен от медицинска гледна точка да изпълнява публичен пост. Може би трябва да бъда освидетелстван и да бъде пенсиониран по болест.

    3. Борисов е не само зависим, той е в такава степен неспособен да вземе собствено решени и да води собствена политика, че е опасен за България.

    4. Натрапването на опорната точка, че БСП и ДПС ще управляват пак заедно е отчайващ опит зависимите от ГЕРБ избиратели (хора на позиция в държавна, или общинска служба, служители в компаниите, печелещи обществено поръчки) да бъдат изплашени и да отидат да гласуват за неизбираемия кандидат на ГЕРБ.

    5. Натрапването на опорната точка, че БСП и ДПС ще управляват пак заедно и натякването, че Борисов не можел да управлява с ДПС цели маскиране точно на това - Борисов и В МОМЕНТА управлява ЗАЕДНО с ДПС. Повтарянето на противно цели отново активиране на зависимия герберски вот.

    6. Борисов лъже за БТК. Борисов е поел ангажимент към Милен Велчев и Спас Русев, договорил се е с Пеевски за протичането на сделката точно по този начин - без намеса на държавата. Абдикирането на държавата е единствения начин с БТК да се случи това, ко

    Коментиран от #20

  • 18 Миро Иванов

    0 0 Отговор
    Абдикирането на държавата е единствения начин с БТК да се случи това, което стана - премина в ръцете на банката на КГБ. Срещу това Борисов е получил обещанието за среща с Путин, на която да се опитва да предоговаря Южен поток и Белене. Такава среща вече имаше. Резултатът от нея не е положителен за Борисов.

    7. Борисов лъже за "Булгартабак". Компанията не беше продадена от Трайчо Трайков и Сити банк. Продавач на "Булгартабак" е Агенцията за приватизация - под контрола на Министерския съвет и директно на министър-председателя. Продавач на "Булгартабак" е Бойко Борисов. Той го продаде на Делян Пеевски и на себе си, с финансовото участие на Цветан Василев и Винпром Пещера.

    8. Борисов е много изплашен. Няма вече външна подкрепа. Опитва да балансира вътрешния натиск в ГЕРБ. Борисов е наясно, че в момента, в който не е на власт - отива в затвора. И помнете, че няма да се спре пред нищо, пред нищо - за да го постигне. Съпротивата на Орешарски ще е като детска игра в сравнение с това, което е готов да направи Борисов.

    9. Борисов ще окървави България, така както я ограби. Но това е хубава новина. След това окървавяване шибаната ченгесарска мафиотска ДС измет, чиято подлога е Борисов, ще бъде завинаги изрязана като тумор от България
  • 19 аз съм

    0 0 Отговор
    Трайно затвърдена позиция на най-бедна и корумпирана държава,само на това е способен Тиквоча а който го ласкае това нека гласува за тези лумпени от герб.
  • 20 хах

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Миро Иванов":

    Аз мисля че ти имаш нужда от спешна лекарска намеса..... ха ха ха.... Вече и хапчета не могат да ти помогнат.... аааааааааааааааххххххххх

    Коментиран от #21

  • 21 Дядо поп

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "хах":

    Много си остроумен,бе хахо,разцепи ме от смях,ама
    страшно смислен коментар.
    Да се чуди човек как може да има толкова хора,като
    тебе,видиш някой смислен коментар и почваш с
    простотиите .
  • 22 вЕрващ

    0 0 Отговор
    Дооообре! ВЕрваме ти! :)))))))
    Защо след изборите? Нали имаше два мандата да я изнищиш приватизацията и КО изнищи?
    Всички престъпници невинни по всички обвинения, специално оправдани от къстъм съда на Гроб!!!!!!! :)
    Борката си мисли, че трева пасем.:)
  • 23 Будалата

    0 0 Отговор
    Пак не сме доволни ,кво искаме ? ПО ДОБРЕ КЪСНО ОТ КОЛКОТО НИКОГА . НЕКА ПОСТЪПИ КАКТО ИСКА ,ТОЙ Е ВЪТРЕ В НЕЩАТА . ЗА СЕГА НЕ ВИДЯХ МЕ ПО ДОБЪР ОТ НЕГО . Е , НЯМА ТАКЪВ ДА УГОДИ НА ВСИЧКИ НИ . ЗА СЕГА НЯМА ПО ДОБРО МЯСТО ОТ ЕС. ВСЕКИ Е СВОБОДЕН ,КЕВ ТИ СИБИР ,ИЛИ ЕВРОПА ,А ВЕЧЕ И В КАНАДА . НАЙ ВЪРЛИТЕ КОМУНЯГИ МОГАТ И В СЕВЕРНА КОРЕЯ .И АЗ МИСЛЕХ ЧЕ ЩЕ БЪДЕМ КАТО ГЕРМАНИЯ,ДАНИЯ НОРВЕГИЯ ,НО УВИ СЕ ВЛАЧИМЕ СЛЕД РУМЪНЦИТЕ. ВАЖНОТО ПОСОКАТА ДА Е ПРАВИЛНА , ЙАВАШ ЙАВАШ ТОВА Е . НИЙ НЕСМЕ ШВЕДИ .
  • 24 йор

    0 0 Отговор
    Абе много пропаганди се водят за. България истината е видима толкова години какво е направено. От как доиде на влас. Герб много се направи ние българите никога не сме доволни и които и да ни управлява. Ас личносъм от село пътувам многои и виждам. Доста работи са направени то не можи така бързо фа стани всичко с един замах ехоме много други проблеми. Я да внимаваме. Да не затъним че тогава на къде .