Last news in Fakti

7 Ноември, 2016 12:51 1 558 1

Кой дава парите за изборите в САЩ

  • избори-
  • финансиране-
  • сащ

Нито една президентска кампания в САЩ не минава без многомилионни пожертвования, и всеки път кандидатите обвиняват опонентите си, че вземат пари от „забранени” източници. На практика обаче няма никакви формални ограничения на източниците на средства, ако разбира се са в рамките на законното. От друга страна, винаги конкурентът може да бъде обвинен, че взема пари от банки или големи компании. Така например, Доналд Тръмп обвинява Хилари Клинтън, че тя получава пари от заинтересовани лица, а в същото време попълва бюджета на собствената си предизборна кампания от въпросните компании, твърдят от изследователската група Center for Responsive Politics.

Bank of America и Wells Fargo, например, се превърнаха във важни финансови източници и на двамата кандидати за Овалния кабинет.

Според анализатори, нито един кандидат не може да говори за превъзходство над другия, когато става въпрос за набиране на средства на собствената им кампания. Просто и двамата се доверяват на проверени заинтересовани групи. Независимо от това, Тръмп не се изморява да повтаря, че кампанията на Клинтън се финансира от лица и фирми с интереси във федералната политика.

10 големи корпоративни източници са превели чрез Political Action Committee (PAC) през 2016 г. 8.7 млн. USD на Клинтън, а 50 млн. USD за изхарчили за лобиране в Конгреса и федералните агенции. За Тръмп тези суми са съответно 6.6 млн. USD и 20 млн. USD.

PAC се появява в края на 40-те години на миналия век, когато големите компании и профсъюзите губят възможността да харчат пари за поддръжка за един или друг кандидат за президент. Тогава се появяват комитети, които събират дарения и ги харчат. Основно финансирането идва от комисията „Подтип 527”, или Super PAC. Даренията в тях не са ограничени по никакъв начин, включително и като обем, независимо че трябва да се разкрива количеството дарени суми и техните донори.

Платформата на кампанията на Тръмп съвпада с интересите на неговите донори. Двете компании, които най-много даряват са от въгледобивната сфера: Murray Energy и Alliance Coal. Тръмп обеща да се откаже от ограниченията върху емисиите въглероден диоксид, което ще е крайно благоприятно за сектора. Сътрудниците на Lockheed Martin Corp. също влизат в ТОП 10 на източниците на финансиране на кампанията на Тръмп, като той призова за премахване на ограниченията на разходите за отбрана.

Bank of America и Wells Fargo също поддържат Тръмп независимо от общото несъответствие на риториката му и последствията за банките от Wall Street при неговото избиране. Всичко се свежда до това, че републиканците са против финансовите правила въведени през 2010 г. като отговор на Голямата рецесия. В следствие на тях банките бяха многократно глобени.

Банките, които финансират Клинтън, са повече. Към Bank of America и Wells Fargo се писъединиха JPMorgan Chase & Co. и Morgan Stanley. Напълно възможно е от Wall Street да водят двойна игра. По време на първичните избори сенаторът Бърни Сандърс обвини Клинтън в тясно сътрудничество с Wall Street. Така например, Deutsche Bank е платила за нейна лекция 260 000 USD през 2014 г., а USB е дала 450 000 USD за две лекции през 2014-2015 г.

Компании от финансовия и инвестиционен сектор общо са дарили 78 млн. USD за кампанията на Клинтън, което ги превръща в най-големия донор.

След като се тегли чертата се вижда, че Клинтън е получила много повече дарения от Тръмп.

 

От ТОП10 на най-големите донори първите 9 места са за сънаратниците на Клинтън.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 некойси

    0 0 Отговор
    Интересно, всички приятели на снимката са представители на висшата раса, а тя самата твърди че не е.
    Няма случайни неща.