Last news in Fakti

14 Ноември, 2016 23:00 1 372 0

Инвеститорите с фокус върху данните за големите икономики

  • инвеститорите-
  • фокус-
  • данните-
  • големите-
  • икономики

Основни данни за развитието на големите европейски икономики и САЩ се очаква да привлекат вниманието на инвеститорите през настоящата седмица (14-18 ноември). Въпросните данни са в състояние да повлияят и на борсовите индекси, а също и на курса на еврото и на долара.

Данните за брутния вътрешен продукт (БВП) на еврозоната за третото тримесечие ще бъдат оповестени на 15 ноември (вторник). Според прогнозите показателят ще остане без промяна спрямо предходното тримесечие както на годишна база (1,6%), така и на тримесечна (0,3%).

Във вторник ще бъдат публикувани и данните за БВП на Германия за третото тримесечие. Очакванията са показателят на тримесечна база леко да се понижи и да се изравни с този на еврозоната (0,3%). На годишна база обаче, според прогнозата, БВП на Германия се очаква да нарасне само с 1,8%, при 3,1% към второто тримесечие. От друга страна, т.нар. индекс на икономическите очаквания на инвеститорите в Германия за ноември (чието оповестяване също ще е във вторник), според прогнозата, ще продължи да расте и ще достигне стойност 8,1 (при предходна 6,2).

В наситения с икономически данни 15 ноември ще станат известни и данните за индекса на потребителските цени (инфлацията) във Великобритания за октомври. Предварителните проучвания сочат леко нарастване на показателя на годишна и на месечна база (съответно до 1,1% и 0,3%).

В сряда инвеститорите ще следят данните за индекса на цените от производител в САЩ за октомври. Предварителните данни сочат запазване на темпа на ръст на месечна база (0,3%) и нарастване спрямо година по-рано с 1,2% (при предходна стойност от 0,7%). Информацията за запасите от суров петрол в САЩ (към 11 ноември), която ще се публикува на 16 ноември, също ще е от съществено значение, тъй като може да повлияе на цените на петрола на световните пазари. 

Нова «порция» икономически данни следват в четвъртък, които, в зависимост от стойностите си, са с потенциал да повлияят на европейските борси. При индекса на потребителските цени (инфлацията) в еврозоната за октомври на годишна база едва ли ще има изненади, тъй като прогнозата е стойността му да се запази на ниво от 0,5%.

Същият ден инвеститорите и борсите в САЩ ще насочат вниманието си и към броя на издадените разрешителни за ново жилищно строителство през октомври. Според предварителното проучване, новите данни ще бъдат близки до предходните.          

Предупреждение за рискове: търговията с финансови инструменти може да доведе както до печалби, така и до загуби. Материалът е с информативен характер и нито една част от него не представлява инвестиционна консултация, инвестиционно изследване, препоръка или съвет за инвестиционно решение или следване на инвестиционна стратегия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА