Last news in Fakti

6 Декември, 2016 13:43 8 447 2

Ресторантът в София, който има гости, а не клиенти

  • тюркоаз-
  • ресторант-
  • софия-
  • турски ресторант-
  • бъкстон-
  • тюркян тюркер-
  • ястия-
  • кулинария

12 майстор-готвачи от Турция приготвят невероятната храна

Ресторантът в София, който има гости, а не клиенти - 1

Този ресторант няма клиенти. Той има гости. Такава е философията на турския ресторант „Тюркоаз“, намиращ се в столичния квартал „Бъкстон“. Основната задача на целия персонал е да накара своите гости да се чувстват комфортно.

Вече седма година „Тюркоаз“ продължава да заема важно място в сърцето на кулинарните ентусиасти, които искат да се пренесат в един друг свят, когато прекрачат прага на ресторанта.

Как се заражда идеята за това място? Собственичката Тюркян Тюркер, родена в село Устрен (близо до Джебел), заживява в Турция след Възродителния процес. В южната ни съседка тя се докосва до магията на турската кухня, която е много разнообразна и която във всеки един регион може да предложи различни кулинарни изненади.

Пред Факти.бг Тюркян Тюркер разказа, че след няколко години живот в Турция е решила, че отново трябва да се завърне в родината си, където иска да живеят децата й. Мисията й е да създаде място, на което гостите да се чувстват у дома си и в същото време да се пренесат в Турция, чиято кухня е една от най-предпочитаните в световен мащаб.

Храната и отношението към гостите заемат централно място в „Тюркоаз“. За небцето на гостите се грижат 12 майстор-готвачи от Турция, специално подбрани от собственичката. Всеки един от тях е истински виртуоз и познава до най-малките детайли оригиналните турски рецепти и начините им на приготвяне.

Ресторантът в София, който има гости, а не клиенти

Те споделят на Тюркян Тюркер, че 80% от ястието зависи от добрите продукти. Поради тази причина всичко в „Тюркоаз“ е прясно, приготвя се на място и на минутата.

Традиционният хляб Лаваш се пече в дървена пещ. Има разнообразие от салати, супи, мезета и топли предястия. За основните ястия се използва само качествено и прясно месо, за да могат гостите да изпитат истинско удоволствие от храната. Десертите също заемат централно място в менюто – предлагат се и кюнефе, баклава, кадаиф с орехи, а тиквата също не е за изпускане.

Турската кухня е изключително разнообразна и здравословна. Грешно е твърдението, че тя не е подходяща за вегетарианци. В „Тюркоаз“ всеки човек, който не яде месо, ще може да изпита истинско удоволствие от храната. Кюфтенцата от леща биха задоволили и най-претенциозните, а освен това има и богат набор от други ястия без месо. Турското кафе и чай са идеалният завършек на обяда.

Ресторантът в София, който има гости, а не клиенти

Тюркян Тюркер ни разказа, че нейни приятели от Турция, посетили ресторанта в София, са останали впечатлени. „Ако този ресторант го беше отворила в Истанбул, също щеше да имаш много работа“, й споделят те.

Собственичката на „Тюркоаз“ разказва, че всеки доволен клиент носи нови двама, а всеки недоволен – губи десет. Турският ресторант има основна задача – винаги да е на ниво за своите гости и да им предложи най-доброто. Персоналът е усмихнат и любезен, за да накара гостите да се почувстват у дома си.

„Тюркоаз“ има и много корпоративни клиенти, и често получава поръчки от посолства и фирми, които искат най-доброто и знаят, че в турския ресторант ще намерят именно това.

Ресторантът в София, който има гости, а не клиенти

Освен в София (бул. Братя Бъкстон 90), „Тюркоаз“ има и два ресторанта на автомагистрала „Тракия“ - на 119 км (Радиново) и 122 км (Царацово).

С традиционните си ястия – само и единствено по оригинална рецепта - „Тюркоаз“ е идеалното място за всеки човек, искащ да се впусне в кулинарно пътешествие. А когато това пътешествие е в компанията на усмихнати хора и прекрасна атмосфера, то е незабравимо.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    5 6 Отговор
    След няколко години живот в турция е решила да се върне в родината си....... до гуша ми идва от толкова толерантност и свобода....
    трябва да се приеме именник и всеки роден в бг да взима име от именника и за 3 поколения няма следа от чуждите имена. Както е в САЩ. И да се премахне двойното гражданство. .свободи свободи ама наша народна поговорка казва "Всяка жаба да си знае гьола". турски ресторант...турско кафе .турско гювече. турска ч...я ....да си ги носят в турция. циганите в индия американците в америка и руснаците в русия. нека останем българите да си оправим държавата.

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.