Този ресторант няма клиенти. Той има гости. Такава е философията на турския ресторант „Тюркоаз“, намиращ се в столичния квартал „Бъкстон“. Основната задача на целия персонал е да накара своите гости да се чувстват комфортно.
Вече седма година „Тюркоаз“ продължава да заема важно място в сърцето на кулинарните ентусиасти, които искат да се пренесат в един друг свят, когато прекрачат прага на ресторанта.
Как се заражда идеята за това място? Собственичката Тюркян Тюркер, родена в село Устрен (близо до Джебел), заживява в Турция след Възродителния процес. В южната ни съседка тя се докосва до магията на турската кухня, която е много разнообразна и която във всеки един регион може да предложи различни кулинарни изненади.
Пред Факти.бг Тюркян Тюркер разказа, че след няколко години живот в Турция е решила, че отново трябва да се завърне в родината си, където иска да живеят децата й. Мисията й е да създаде място, на което гостите да се чувстват у дома си и в същото време да се пренесат в Турция, чиято кухня е една от най-предпочитаните в световен мащаб.
Храната и отношението към гостите заемат централно място в „Тюркоаз“. За небцето на гостите се грижат 12 майстор-готвачи от Турция, специално подбрани от собственичката. Всеки един от тях е истински виртуоз и познава до най-малките детайли оригиналните турски рецепти и начините им на приготвяне.
Те споделят на Тюркян Тюркер, че 80% от ястието зависи от добрите продукти. Поради тази причина всичко в „Тюркоаз“ е прясно, приготвя се на място и на минутата.
Традиционният хляб Лаваш се пече в дървена пещ. Има разнообразие от салати, супи, мезета и топли предястия. За основните ястия се използва само качествено и прясно месо, за да могат гостите да изпитат истинско удоволствие от храната. Десертите също заемат централно място в менюто – предлагат се и кюнефе, баклава, кадаиф с орехи, а тиквата също не е за изпускане.
Турската кухня е изключително разнообразна и здравословна. Грешно е твърдението, че тя не е подходяща за вегетарианци. В „Тюркоаз“ всеки човек, който не яде месо, ще може да изпита истинско удоволствие от храната. Кюфтенцата от леща биха задоволили и най-претенциозните, а освен това има и богат набор от други ястия без месо. Турското кафе и чай са идеалният завършек на обяда.
Тюркян Тюркер ни разказа, че нейни приятели от Турция, посетили ресторанта в София, са останали впечатлени. „Ако този ресторант го беше отворила в Истанбул, също щеше да имаш много работа“, й споделят те.
Собственичката на „Тюркоаз“ разказва, че всеки доволен клиент носи нови двама, а всеки недоволен – губи десет. Турският ресторант има основна задача – винаги да е на ниво за своите гости и да им предложи най-доброто. Персоналът е усмихнат и любезен, за да накара гостите да се почувстват у дома си.
„Тюркоаз“ има и много корпоративни клиенти, и често получава поръчки от посолства и фирми, които искат най-доброто и знаят, че в турския ресторант ще намерят именно това.
Освен в София (бул. Братя Бъкстон 90), „Тюркоаз“ има и два ресторанта на автомагистрала „Тракия“ - на 119 км (Радиново) и 122 км (Царацово).
С традиционните си ястия – само и единствено по оригинална рецепта - „Тюркоаз“ е идеалното място за всеки човек, искащ да се впусне в кулинарно пътешествие. А когато това пътешествие е в компанията на усмихнати хора и прекрасна атмосфера, то е незабравимо.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Гост
трябва да се приеме именник и всеки роден в бг да взима име от именника и за 3 поколения няма следа от чуждите имена. Както е в САЩ. И да се премахне двойното гражданство. .свободи свободи ама наша народна поговорка казва "Всяка жаба да си знае гьола". турски ресторант...турско кафе .турско гювече. турска ч...я ....да си ги носят в турция. циганите в индия американците в америка и руснаците в русия. нека останем българите да си оправим държавата.
Коментиран от #2
14:28 06.12.2016
2 Този коментар е премахнат от модератор.