Last news in Fakti

7 Декември, 2016 21:16 2 155 7

Май не сме и IT гении?

  • it гении-
  • it-
  • гении-
  • българи

Българите са под европейското равнище по основни умения за работа с компютри

Май не сме и IT гении? - 1

Иновациите са сфера, която отваря огромна пробойна в българското общество, бие тревога БНР.

От едната страна са младите и талантливите хора, чиито изобретения обикалят света и често ги правят граждани на друга държава, а от другата - онези, които трудно могат да си включат компютъра.

Основни умения за работа с компютри и мобилни технологии имат само 31% от българите, стана ясно при представянето на ежегодния доклад за иновациите в България. Това е много под европейското равнище.

Близо 55 процента от хората в Европейския съюз могат да работят поне на базово ниво с цифрови технологии, съобщи пред БНР икономистът Руслан Стефанов.

България остава далеч назад по броя на хората, които притежават основни цифрови умения. Много страни са създали това като основно правило за грамотност. Това показва, че много голяма част от населението е все още неграмотно в тази област, посочи Руслан Стефанов.

В основата на проблема са доходите на хората и икономическото равнище на страната.

Би трябвало поне да сме на равнището на Полша като общ доход така, че да се гарантира едно спокойно развитие на обществото. Трябва да се въведе образователна система, която да поддържа нивото на тези таланти.

Като се добави изтичането на квалифицирани кадри, проблемът се задълбочава още повече. От 2007 година насам близо 7 000 души от сферата на медицината са се реализирали в чужбина, а не в България.

По-рано днес президентът Росен Плевнелиев отличи най-добрите български проекти на иновативни компании. Държавният глава подчерта, че образованието и мотивацията на хората са сред основните проблеми, които пречат на страната ни да догони по-бързо европейския стандарт на живот.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ъхъ

    2 0 Отговор
    А добар ден!
  • 2 Бойко Умния

    3 0 Отговор
    "Нация техническа". Полицията взима по 30000 на полицай срещу никаква работа. Общо 7% от бюджета, като сложим още толкова за охранителни фирми се вижда колко пари отиват за непродуктивна дейност. В същото време за учителите са дава по 7000 лева, а за преподавател в университет, учен в БАН около 10000. Без инвестиции е образование и наука няма да има напредък
  • 3 smeh

    7 0 Отговор
    Ако сега основни проблеми ви се виждат образованието и мотивацията. То след няколко години с тези темпове на оскотяване на населението това ще са дребни кахъри. По отношение на човешките ресурси дори в старите икономически книжки от зората на обичания ви капитализъм пише следното - "Генератора и най-важен актив в едно предприятие е Човешкият капитал. Неслучайно сериозните компании разчитат на т.нар "Хедхънтинг" за да имат топ кадри в състава си, като по този начин изпреварват конкуренцията.
    А при нас на какво сме свидетели? - На нереализиран човешки потенциал в огромни мащаби. И на всичкото отгоре тове е национална политика, та дори доскошния ни премиер пращаше висшисти да садят картофи(не, че няма и такива, които и това занятие им е над възможностите). Но с тази опростачена система единствено се цели, при това абсолютно съзнателно да се изгони цвета на нацията отвъд границите ни. Натъжавам се като се сетя колко кръв са проляли дедите ни за това райско кътче на планетата, което макар и малко има всичко - планини, море, живописни гледки и плодородна земя. А ние бягаме, спасявайки се поединично, вместо да се опълчим на статуквото и след това да подредим нашата красива Родина, която никак, ама никак не оценяваме какъв Рай е.
  • 4 Рамбо Первая кровь

    2 0 Отговор
    Нищо ново! Ако говорим за "ловене на глави" в Централна Европа, включително и в Полша, се справят много добре. Сега точно, преди празниците, някои фирми дават по 700 лева само да им предложиш стабилен пич да им работи като оператор на компютър. Цял ден стоиш на крак пред компютъра и обработваш данни за конкретни стоки, които някой клиент е върнал или поръчал. Английският език е популярен в Централна Европа, но не толкова, че основната маса от населението да си прави труда да го научи. И картинката в България става такава, че като отидеш на интервю за касиер или сервитьор в заведение, където чужденци се мяркат на две години веднъж, искат английски, а в същата Централна Европа за подобно заведение на никой не му пука за английския, а там чужденците са в пъти повече.

    Работя за Амазон в Централна Европа. Само един измъчен българин може да оцени какво му предлага фирмата насреща - освен стабилната заплата ежемесечно, освен всички бенефити като безплатен транспорт, хората пуснаха втори месец за служителите си безплатен обяд и вечеря, 1,5 лв./час допълнително чисто заплащане за всеки един от тези дни от ноември и декември, в които се работи, 1,000 лв. бонус ако не отсъстваш нито един ден през тези два месеца и още, и още. 1,50 лева на час допълнително въобще не е малко. Къде в България има съизмерими условия? Плашеха ме, че няма да издържа! На кое няма да се издържи?! Дали на безплатния обяд или на 9-те часа работа пред компютъра, където никой не ме гони, а ми

    Коментиран от #5

  • 5 Рамбо Первая кровь

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Рамбо Первая кровь":

    Исках да кажа, че не само никой не ме гони, а и добри пари си изкарвам. Огромна разлика с действителността в България! Как ще задържите когото и да било, след като ще хукне при първа възможност за някоя далеч по-бяла държава. Никакво образование никого няма да спре! Само адекватна работа и адекватно заплащане могат да задържат българите в родината им! Няма как да се плащат 460 лв. лв. минимална заплата за складов работник с английски и дрън-дрън и в това да му влиза цялата издръжка, а в същото време някъде в Европа той да получава 2-3 хиляди лева и с цялата му издръжка чисто да му остават половината, а той да ви седи! Нали след десет месеца другаде той ще е по-богат точно с 15 хил. левчета, които чисто са му останали след разходите? Ще работи, когато му се иска, дори и всеки ден, ще работи колкото му се иска, ще ходи на колкото си иска работни места и ще направи необходимото количество пари.
  • 6 666

    0 0 Отговор
    Ама то президентчето не говореше ли друго? Който може да различи компютри от компоти отдавна е заминал в чужбина.

    Високите заплати в сектора са другия голям блъф. В hardwarebg имаше анкета какви заплати се получават в сектора и ми се върти нещо към 600-800 лв. за страната и 800-1000 за София.
  • 7 Иванов

    0 0 Отговор
    "Държава ,в която полицаят получава повече от учителя е полицейска държава ,а не социалистическа" Ленин. Думата социалистическа може спокойно да се замени с "нормална"