Last news in Fakti

17 Януари, 2017 15:15 1 359 0

В търговската война няма победители

  • си цизнпин-
  • търговия-
  • давос

Си Цзинпин подкрепи икономическата глобализация

В търговската война няма победители - 1
Снимка: БТА/АP

“В търговските войни няма победители.“ Това беше заявено от китайския президент Си Цзинпин, цитиран от Би Би Си.

На икономическия форум в Давос той заяви, че няма смисъл икономическата глобализация да бъде обвинявана за световните проблеми. Според него финансовата криза е била причинена от прекомерно преследване на печалби. Експерти тълкуват неговите думи като упрек към новия президент на САЩ Доналд Тръмп, който търси протекционистки политики.

Цзинпин е първият китайски лидер, който говори пред делегатите в Давос. Според него светът трябва да „остане ангажиран и да насърчава свободната търговия и инвестиции чрез отваряне“. Той добави, че „търсенето на протекционизъм е като изолирането в тъмна стая“.

Китайският лидер призова за международно сътрудничество в справяне с проблеми като неравенството в доходите и неадекватното глобално управление. Според Цизнпин, докато някои хора определят глобализацията като „кутията на Пандора“, тя не може да бъде винена за положението на сирийските бежанци или финансовата криза.

Цзинпин добави, че има очаквания икономиката на Китай да се е повишила с 6.7% през 2016 г.

По-рано един от съветниците на Доналд Тръмп заяви, че САЩ не искат търговска война с Китай.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА