Last news in Fakti

24 Януари, 2017 21:09 907 2

До 20 години концесия за плажове

  • плаж-
  • чадъри-
  • море

Морските плажове или части от тях с прилежащата им акватория се управляват и поддържат чрез възлагане на концесия за услуги при условията и по реда на Закона за концесиите като срокът на концесията е до 20 години. Това разписа парламентът в окончателно приетия нов Закон за концесиите, с който се променя и Законът за устройството на Черноморското крайбрежие.

С други текстове депутатите предвидиха паричните вземания на концесионер, произтичащи от концесионния договор, и тези на подизпълнителя да може да се прехвърлят, залагат и да подлежат на принудително изпълнение.

Министър или кмет на община, който наруши принцип за възлагането на концесия, включително когато не е осигурил публикуване на съответното обявление за откриване на процедурата, ще се наказва с глоба 2% от стойността на концесията, с включен данък върху добавената стойност, но не повече от 50 000 лв.

Когато след сключването на концесионния договор възникне обстоятелство, което концедентът не е могъл да предвиди и се налага изменение на договора, той може да се промени, ако не води до промяна на цялостния характер на концесията и увеличаване на първоначалната й стойност с повече от 50%.

Депутатите решиха също определеното от концедента длъжностно лице ежегодно, в срок до 30 септември, да представя в Националния концесионен регистър информация за изпълнението на концесионния договор за предходната година.

Концесиите за плажовете не са обявявани в последния момент. Така министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова отговори на въпроса подписани ли са договорите в последните дни на работата на Министерския съвет. По думите й в студиото на "Лице в лице" договорите са изтекли и са били длъжни да ги подновят.

„Когато плажовете са без стопани, то поддръжката им ляга на плещите на държавата и данъкоплатеца”, обясни тя.

Ангелкова уточни, че от подновените 34 плажа, вече 6 процедури са приключили, а 10 за под наем са финализирани. Тя се похвали с постигнати почти двойно по-високи цени и даде пример със Слънчев бряг-север. При плажа са договорили не само по-висока цена, но и премахване на незаконните постройки и спазване на допустимите 4% търговска площ. В момента обаче бившия концесионер отказва да върне плажа.

Министърът съобщи за постигнат 8 на сто ръст на чуждестранните туристи и 16 на сто ръст при нощувките.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИВО

    0 0 Отговор
    ФЕОДАЛИЗЪМ.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.