Last news in Fakti

15 Ноември, 2011 14:20 808 0

Икономиката ни замръзна през летните горещини

  • бвп-
  • икономика
Икономиката ни замръзна през летните горещини - 1
Снимка: Архив

Забавянето на българската икономика е настъпило още през третото тримесечие на годината, показват данните на НСИ.

Брутният вътрешен продукт за периода юли - септември е останал без промяна спрямо предходното тримесечие, а на годишна база се е повишил с 1.3%.

Според експресните оценки на института за третото тримесечие на 2011 г. БВП в номинално изражение достига до 21 171 млн. лева. Реализираната добавена стойност през тримесечието е 18 148 млн. лева, като най-голям дял в общата добавена стойност се формира от сектора на услугите (57.6%), следван от индустриалния сектор (31.3%).

Аграрният сектор определя 11.1% от общата добавена стойност в икономиката. По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП - от 67.5%, заема крайното потребление, което в стойностно изражение възлиза на 14 294 млн. лева. През третото тримесечие на 2011 г. бруто капиталообразуването е 4 444 млн. лева и има относителен дял от 21.0% в БВП.

През третото тримесечие на 2011 г. спрямо второто тримесечие на 2011 г. брутната добавена стойност в икономиката нараства с 1.0%.

Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през третото тримесечие на 2011 г. крайното потребление бележи ръст с 0.4%. Бруто капиталообразуването в основен капитал бележи спад с 13.7%. Износът на стоки и услуги през третото тримесечие се увеличава с 1.4% спрямо предходното тримесечие. През същия период вносът на стоки и услуги намалява с 3.3% спрямо предходното тримесечие.

През третото тримесечие на 2011 г. спрямо същото тримесечие на предходната година брутната добавена стойност нараства с 2.5%, като увеличението й се определя основно от регистрираните ръстове в индустриалния сектор и сектора на услугите съответно с 4.1 и 1.9%. Аграрният сектор има отрицателен принос в добавената стойност и отчита намаление с 0.1% през разглеждания период.

По отношение на компонентите на крайното използване основен принос за регистрирания положителен икономически растеж има вносът на стоки и услуги, който се увеличава с 3.4%. Износът на стоки и услуги нараства с 1.7% спрямо съответното тримесечие на предходната година. Крайното потребление отчита ръст от 1.7%, а бруто капиталообразуването в основен капитал отчита спад спрямо съответното тримесечие на предходната година с 3.1%.

Повечето експерти очакваха свиването на поръчките за индустрията в Западна Европа и борсовите сривове от август да засегнат страната ни чак в есенните месеци, а третото тримесечие да отчете силни резултати заради туризма и земеделието.

Резултатите обаче опровергават тези прогнози, а все по-често се споменава рискът от нова рецесията в Европейския съюз.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА