Last news in Fakti

21 Ноември, 2011 10:32 740 0

Трайков: България ще изплува по-бързо от останалите в ЕС

  • трайков-
  • икономика-
  • растеж

Нужна е съществена промяна на структурата на икономиката ни, смята министърът

Трайков: България ще изплува по-бързо от останалите в ЕС - 1
Снимка: БГНЕС

2012 г. ще бъде наистина много тежка. България, обаче, ще изплува по-бързо от останалите страни от ЕС. Ние сме в първата петица или тройка по придвижване на икономическия растеж. Това каза пред БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Оценката на Брюксел за Германия е 0,5, за България е 2,3. България, повтарям, е в първата петица по очакван растеж. Пак подчертавам, че това не е достатъчно добре и за Европа, и за България. За нас е по-важно индустриите ни да имат повече продукти, където е вложен повече интелектуален труд. И Гърция, и Италия са много важни също. Една голяма част от износа за Италия, например, е облекло, шито на ишлеме в България, но не е това правилният път за развитието на България.

Когато някой се пита къде икономиката се вижда в бюджета, това е ясен пример, вижда се в ролята, която се отдава на образованието, на интелектуалния труд. Например, магистралите веднага може да ги видите в бюджета, но ОП "Конкурентоспособност" няма да я видите в бюджета, защото там съфинансиране не се очаква от държавата, а от частния сектор, подчерта Трайчо Трайков.

По отношение на чуждите инвестиции, Трайков се надява те да бъдат повече през 2012 г. „За тази цел започваме серия от форуми в световни икономически центрове за представянето на България като инвестиционна дестинация. Много компании просто не знаят какво предлага България, това трябва да бъде представено пред тях", посочи министърът.

Във връзка с пенсионната система, Трайков коментира, че той е за намиране на устойчивост за гарантиране на пенсионната система. "Ако видите годините за пенсиониране в цяла Европа, те са по-високи, отколкото у нас, така че и със застаряването на населението повишаването на пенсионната възраст очевидно е неизбежно", отбеляза той, като допълни, че вероятно министрите, които участват в тристранния съвет имат повече да обяснят по този въпрос.

Във връзка със ситуацията в БДЖ министърът на икономиката каза, че железниците също имат ресорен министър – Ивайло Московски. "Но тук са всички мерки, свързани с подобряването на конкурентоспособността на българската икономика. Няма как нещо да губи пари и да продължи да съществува по същия начин", допълни Трайков.

Според него, е нужна съществена промяна на структурата на българската икономика. "Трябва да има сектори, които да доведат до по-високи приходи. Тук влиза и проактивната външноикономическа политика, като помагаме на малките и средните предприятия да участват на изложения. Ние търсим такава структура, която има повече добавена стойност, повече средства за инвестиции и повече средства за заплати.

Високотехнологичните компании се представят сравнително добре в годините на криза", обясни Трайков.
"Няма да търпя някой да се упражнява с името ми, защото всичко в този живот съм постигнал сам", заяви Трайков по повод изказвания на политици като Татяна Дончева за това, че бил внук на Огнян Дойнов /бивш член на Политбюро на ЦК на БКП, приближен на Тодор Живков - бел. ред/.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА