Last news in Fakti

23 Февруари, 2017 14:46 1 192 0

КФН пуска тайни клиенти

  • карина караиванова-
  • кфн-
  • дружества-
  • таен клиент-
  • спестяване

Мярката ще е насочена най-вече за тези, работещи без лиценз

КФН пуска тайни клиенти - 1

Комисията за финансов надзор ще предложи другата седмица за обществено обсъждане законови промени за въвеждане на фигурата на таен клиент за инвестиционни дружества. Това каза председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Карина Караиванова при откриването на дискусионния форум "Печели находчиво: нови хоризонти за личните спестявания".

Мярката ще е насочена най-вече за тези, работещи без лиценз, защото ежедневно граждани биват мамени от такива фирми, посочи Караиванова.

В близко бъдеще КФН планира стъпки за подобряването на финансовото състояние и работата с клиенти при застрахователните компании и пенсионноосигурителните дружества. Тя отбеляза, че по време на стрес тестовете, проведени в тези сфери наскоро, се е доказало, че те са стабилни и парите на хората са на сигурно място. Въпреки това обаче са засечени определени определени слабости, които трябва да бъдат отстранени. Затова и финансовият регулатор ще се заеме с изчистването им, отбеляза още Караиванова.

Паралелно с това КФН започва инициативи за повишаване на финансовата грамотност сред обикновените хора. И в момента регулаторът организира различни инициативи съвместно с университетите. Скоро такива ще започнат и на други места. „Мислим и за други проекти, а не само студентите да се ограмотяват в областта на личните финанси“, каза Караиванова

Финансовата грамотност на хората и защита на интересите на инвеститорите са наша основна цел, посочи председателят на регулатора. "Финансовите експерти и медиите са големи длъжници на обществото в тази област. Нашата задача е да работим по-активно за предоставяне на информация за продуктите на застрахователните и на пенсионни дружества. Вече сме започнали разговори с водещи български университети за повишаване на финансовите знания на студентите", каза още Караиванова.

Факти.бг е медиен партньор на форума "Печели находчиво: нови хоризонти за личните спестявания".


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА