Last news in Fakti

17 Ноември, 2011 10:14 1 400 0

Намериха радиация в японски ориз

  • япония-
  • ориз-
  • радиация-
  • фукушима

Радиоактивен цезий над допустимите нива е засечен в оризови насаждения в Япония. Това е първата тревожна новина за радиоактивност в земеделската продукция след ядрената авария в АЕЦ „Фукушима“ 1. Пробите са от град Фукушима, който се намира на около 60 км. от ядрената централа, предаде Би Би Си. Правителството вече обмисля да спре износа на ориза от този район.

В страната на изгряващото слънце бушуваше вълна от страхове, свързани с радиация в земеделската продукция през последните месеци.

Оризът с радиация дори бил подготвен за продажба на пазара, но властите веднага са го спрели. 

Всичко това показва трудностите на властите да се проследи последиците от ядрената авария. Радиоактивните материали се пренасят в източната част на страната чрез вятъра и дъжда. Местните управи и селските райони разполагат с тест-центрове, за да  проверяват производството си и нищо опасно да не влезе в производствената верига. 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА