19 Ноември, 2011 14:53 905 2

Подписваме с Турция за газова връзка

  • българия-
  • турция-
  • газ-
  • диверсификация

Тръбата с капацитет за пренос на 3 млрд. куб.м. газ годишно

Подписваме с Турция за газова връзка - 1
Снимка: БГНЕС

България и Турция ще подпишат политическо споразумение за изграждането на българо-турската междусистемна газова връзка. Така двете държащи ще декларират, че проектът е от стратегическо значение. За това се споразумяха в Истанбул енергийните министри на двете страни Трайчо Трайков и Танер Йълдъз. Двамата се срещнаха в турската столица в рамките на Черноморския енергиен и икономически форум, съобщават от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.
По думите на министър Трайков инвестицията за 77-километровия междусистемен газопровод е относително малка, а ползите за страната ни и за региона са огромни.

Българо-турският междусистемен газопровод, заедно с интерконектора с Гърция, ще осигури доставка на каспийски природен газ за страната ни и региона, както и по-евтини доставки чрез терминал за втечнен природен газ.

Това означава диверсификация на източниците и трасетата, конкуренция между доставчиците и по-ниски цени на газовите доставки за България, каза министър Трайков.

Тръбата между България и Турция ще бъде с капацитет от  1 до 3 млрд. куб.м. годишно, с възможност за удвояване на капацитета.

С изграждането на интерконекторите с Турция и Гърция практически ще бъде отворен Южният газов коридор, който ще доведе каспийския газ от Азия дo Европа. Затова е важно с политическото споразумение да дадем сигурност на компаниите, че този проект е стратегически за двете правителства и ще бъде реализиран през следващите години, категоричен беше Трайков.

Министър Йълдъз информира българския си колега за подписаният пакет от споразумения за транзит на природен газ между Турция и Азербайджан, който отваря вратите за достъп на азербайджански газ към Стария континент. По време на срещата беше обсъдено развитието на проекта „Набуко“, както и новият проект на консорциума Шах Дениз за газопровод, който може да използва кръговата газопреносна система на България чрез междусистемните връзки със съседни страни.

Двамата министри се съгласиха да бъде ускорено подписването на двустранно споразумение за аварийни доставки на газ от Турция към България по съществуващия транзитен газопровод. Това е още един механизъм за реакция при евентуална криза, свързана с прекъсване на газоподаването към България заради форсмажорни обстоятелства, спорове между транзитиращи държави или аварии. 
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МОНОПОЛИСТ

    0 0 Отговор
    Е ... И ? МОЖЕ БИ ГАЗТА ЩЕ ПОЕВТИНЕЕ ??? АКО ЩЕ ОТ ЛУНАТА ДА ИДВА ТРАСЕТО ДОКАТО ЛУКОЙЛ СИ ВЕЯТ БАЙРАКА И СИ ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ПОИСКАТ ПРОСТО НЯМА СМИСЪЛ ОТ НИКАКВИ ГИМНАСТИКИ ! ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ЦЕНАТА ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА РАСТЕ НАПУК НА ВСИЧКО КОЕТО СЕ ПРАВИ ! КОГАТО ЗАПОЧНАТ ДА СИ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИТЕ ( като ддс например) И КОГАТО СТАНЕ ЯСНО КОЛКО ВЛИЗА И КОЛКО ИЗЛИЗА ОТ РАФИНЕРИЯТА ТОГАВА МОЖЕ БИ ЩЕ ИМА ДОСТА ПО–ГОЛЯМ СМИСЪЛ ОТ ПОДОБНИ ТРАСЕТА ! А ЗА СЕГА ЛУКОЙЛ СИ Е ДЪРЖАВА В ДЪРЖАВАТА КАКТО И ХРАНИЛКА ЗА ПОЛИТИЦИ И ПАРТИИ ! САМИ ВИЖДАТЕ ЧЕ НИКОЙ И НИЩО НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА СЕ ОПЪЛЧИ НА НАЙ–ГОЛЕМИЯ МОНОПОЛИСТ В БЪЛГАРИЯ ! ( между другото вериги като omv, shell , петрол и др. са задължени да зареждат бензин А-95 от Лукойл а другите октани като 96,98,100 може да си ги внасят от чужбина - защо е това изискване противоречащо на правилата на пазарната икономика ? Би трябвало всеки да зарежда където му е по изгодно като цени и качество !? Какво е това изнудване какъв е този рекет и кой поддържа всичко това ? ) ТОВА Е ТЪЖНАТА КАРТИНКА В РАЗПАДАЩАТА СЕ ДЪРЖАВА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.