Last news in Fakti

19 Ноември, 2011 15:14 3 401 8

До 1900 евро ще взима средният гръцки чиновник

  • гърция-
  • заплати-
  • криза
До 1900 евро ще взима средният гръцки чиновник - 1
Протест в Гърция. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Драстично орязване на възнагражденията със задна дата от 1 ноември, намаления на добавките и таван от 1.900 евро за средната заплата за работещите в гръцката държавна администрация предвижда гъцкото финансово министерство, пише GRReporter.

Заплатите на служителите от държавните и общински предприятия, публичните акционерни дружества и предприятията по мелиорации, предстои да бъдат съкратени значително с 35-40%. Според циркуляр на гръцкото министерство на финансите, заплатите и добавките на работещите в държавните предприятия ще бъдат коригирани в посока надолу със задна дата от 1 ноември, според стандарта за възнагражденията, въведен в публичния сектор с гласуването на новата щатна таблица.

Корекцията на новите заплати в държавните предприятия (с изключение на листваните на фондовата борса дружества) ще бъде изчислена въз основа на два важни фактора. Първият е, че заплатите и всички добавки към тях не може да са по-високи от 1900 евро.

Второ, възнагражденията на служители в държавните предприятия не може да надвишават тавана на възнаграждението, което получава един служител от същата образователна категория в публичния сектор.
Например, за служителите с основно образование таванът на възнаграждението, според новата щатна таблица, е 1.331 евро, в които трябва да се вместят и всички добавки, предвидени в колективните трудови договори.

Този факт означава, че в доста случаи въпросните добавки ще бъдат драстично съкратени, дори премахнати, за да се приспособят възнагражденията към новите изисквания. Заплатите може да бъдат увеличавани само с добавките, предвидени в новата щатна таблица (семейни добавки, за работа при вредни условия на труд, за работа в пограничните райони и за отговорни постове).

През първата година намалението на заплатата и добавките няма да може да надхвърля 25%, а в случай, че се предвижда още съкращение, то ще бъде разпределено на равни месечни суми през следващите две години.

За прилагането на новата щатна таблица в държавните предприятия отговарят управителните съвети, които ще трябва да представят подробни данни в министерството на финансите през първите 20 дни на всяко тримесечие.

Ако въпросните данни не бъдат изпратени, ще бъде прекратявано субсидирането от страна на държавата и ще бъдат налагани наказания на членовете на управителните съвети.

Циркулярът на финансовото министерсто бе изпратен до всички министерства, както и до 72-те държавни предприятия, в които са включени: градският транспорт в Атина, авиацията, държавната телевизия, железницата, пристанищата, метрото и др. Изключват се от прилагане на новата щатна таблица Фондът за управление на публичната собственост, Фондът за финансова стабилност, и творческият персонал на Народния театър, на Държавния театър на северна Гърция, на операта „Лирики скини“, както и на държавните оркестри на Атина и Солун.

Таванът на възнагражденията на председателите, изпълнителните директори и административните органи заедно с допълнителните възнаграждения остава в размер на 5.856 евро месечно брутно възнаграждение.

Според новата таблица максималният размер на възнагражденията за служителите в държавните предприятия е: за служителите с основно образование – 1.331 евро, за служителите със средно образование - 1.688 евро, за служителите с техническо образование – 2.243 евро, и за служителите с висше образование – 2.409 евро.

Семейните добавки са в следния размер: за едно дете – 50 евро, за две деца – 70 евро, за три деца – 120 евро, за четири деца 170 евро, и за пет деца – 240 евро.

Така например един служител в държавно предприятие, който има техническо образование, и едно дете ще получи общо възнаграждение в размер на 1.750 евро (заплата – 1.200 евро, добавка за дете – 50 евро, добавка за вредни условия на труд – 200 евро и други добавки – 300 евро).

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георги Георгиев

    0 0 Отговор
    Ехеееееее, и това са заплати на тотално фалирала икономика... къде сме ние в такъв случай?
  • 2 ТРОШАЧА

    0 0 Отговор
    ЖОРЕ И В ТАКЪВ СЛУЧАЙ И ВЪВ ВСЯКАКЪВ ДРУГ НАС НИ СТОПЯВАТ КАТО НАЦИЯ ! ИЛИ НЕ ЗНАЕШ ??? ТРЯБВА ДА ОСТАНЕМ ОКОЛО 3 МИЛИОНА ЗАЕДНО С ЦИГАНИ ТУРЦИ АРМЕНЦИ И ЕВРЕИ ! ТО ЧОВЕК ТРЯБВА ДА Е СЛЯП И ГЛУХ ЗА ДА НЕ РАЗБЕРЕ КАКЪВ ГЕНОЦИД СЕ УПРАЖНЯВА ВЪРХУ НАСЕЛЕНИЕТО ! ПЕНСИЯ - 136ЛВ. ЗАПЛАТА 270ЛВ. ПРИ СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИ ЦЕНИ НА ХРАНИ ГОРИВА И УСЛУГИ Е...ОЩЕ ВЪПРОСИ ИМА ЛИ ? НАЙ – ХУБАВОТО НЕЩО В ТАЗИ ДЪРЖАВА Е,, ПЪТЯ КЪМ ЛЕТИЩЕТО'' !
  • 3 ТРОШАЧА

    0 0 Отговор
    ЦИТИРАНО В ОФИЦИАЛНАТА ПРЕСА: – СИМЕОН ДЯНКОВ ПРИ ПОСЕЩЕНИЕ СЕ ПОХВАЛИЛ ПРЕД ИЗВЕСТЕН ГЕРМАНСКИ ФИНАНСИСТ ЧЕ ПО ВРЕМЕ НА ТЕЖКА ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА УСПЯЛ ДА ВДИГНЕ МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА ОТ 240 НА 270ЛВ. ИЗУМЕН ГЕРМАНЕЦА ПОПИТАЛ :– НА ДЕН ? –НЕ НА МЕСЕЦ !!! ГОРДО ОТГОВОРИЛ ДЯНКОВ ! ( прилича на виц...но не е)
  • 4 Георги Георгиев

    0 0 Отговор
    А ето какво аз лично преживях, когато живях в Англия. Говоря с познат англичанин, младо хлапе, 20-ина годишно. И той му е интересно за България и ме пита разни работи. И ме пита какво съм работил, за каква заплата и т.н. Отговарям му - учител по там каквото съм бил учител и работя за равностойността на 120 бритиш паундс, при което той се втриса и ми заявява, че не съм в ред да отида в Англия и да работя за същите пари. Казва - не разбирам къде ти е ползата от това, което правиш, толкова ли ти хареса Англия? Отговарям му - ама Дийн /така се казва момъка/, ти смяташ 120 паунда дневна заплата тук, а аз ти казвам месечната си заплата като учител с 2 висши образования и сума квалификации и трудов стаж. При тези ми думи той просто ми заяви, че се подигравам с него и че не е красиво да го правя. Ченето му удари пода след като му казах, че ще искам да ми изпратят фиш от заплата, за да му го покажа. (Въобще не е виц, мой личен спомен е.)
  • 5 Случаен

    0 0 Отговор
    Ние сме си виновни за всичко. Търпим какво ли не, самоизяждаме се помежду си и само си чешаме езиците.
  • 6 ДС КГБ

    0 0 Отговор
    НЕ СМЕ НАРОД А МЪРША. ТОВА Е!
  • 7 Овчо

    0 0 Отговор
    Мда...на такъв народ(овце), такива и управляващи. Заслужили сме си ги. Патриоти на маса, а пред влсатта по ниски от тревата. Робско и скотско самосъзнание. Който се е осъзнал - вече е напуснал...
    PS Едно време ни втълпяваха колко сме велики и 1300г държава и ала бала... Аз питам коя държава от 1300 г е била повче от 700г под робство?! Търпим си и тва е. Първо чужди, после и собствени тирани.
  • 8 коко

    0 0 Отговор
    Здравейте, ако искате ще ви дам една идея как да вземате по добра заплата в нашата родна и обичана България,направете проверка на недвижимите имоти на всички политици за последните 20год и ще видите къде са парите на българите, но него виждам тук гърците се организираха и смъкнаха правителството ние какво ще правим?