Last news in Fakti

15 Ноември, 2011 20:24 3 132 3

100 евро глоба за неприбрана касова бележка

  • гърция-
  • данъци-
  • касов апарат-
  • реформа

Данъчните в Гърция се готвят да налагат 100 евро глоба на гражданите, които не са си взели касова бележка при извършване на търговска сделка. Това очевидно е поредната отчаяна мярка на финансовото министерство за събиране на средства в държавната хазна, поради липсата на сериозни структурни реформи, които ще намалят бюджетните приходи, а няма да бъркат в изтънелия джоб на обикновените граждани, пише GRReporter.

Преди глобата решението бе гърците да събират касови бележки, за да оправдаят къде са си похарчили парите, а  края на всяка данъчна година годишният им доход ще бъде обложен с допълнителни 10%, освен нормалния данък върху приходите.

Глобата ще се налага в случаите, когато гражданите отказват да вземат първичния счетоводен документ; той не е издаден с тяхно съгласие или го взимат, но не е с точната сума, която отговаря на закупената стока. Според обявлението, ако гражданите платят наложената глоба в рамките на 10 дни, данъчните ще направят отстъпка от 50%.

Глобите при невзета касова бележка ще бъдат узаконени на първо време  с министерска разпоредба. Малко по-късно ще бъдат включени поредицата от закони, които трябва да образуват „новата справедлива данъчна система на Гърция”, която Евангелос Венизелос обещава да направи от момента, в който пое поста на финансов министър през отминалото лято.

Първоначално новата Национална система за данъчно облагане трябваше да е готова още през октомври 2011. След това се оказа, че поредицата от законопроекти ще бъдат внесени за гласуване преди Коледа тази година. Тази седмица финансовото министерство обяви, че нормативната рамка на новата система ще бъде разгледана на две части. По важното е, че най-тежките проблеми в гръцката данъчна система, които усложняват до голяма степен административните процеси и събирането на приходи в бюджетаq ще бъдат разгледани към края на първото тримесечие на 2012, след извършване на предсрочните парламентарни избори. Това означава, че извънредните данъци и такси върху приходите и недвижимото имущество няма да бъдат премахнати в скоро време. Нито някой от сегашното държавно управление ще се заеме да реформира Кодекса на счетоводните книги и данни, който до голяма степен допринася за счетоводния хаос в Гърция.

На първо време се очаква данъчните да въведат точкова система за отбелязване на нарушенията на гражданите. Освен това влизат в сила и поредица от облекчения за изплащане наказателните суми, така че да се повиши събираемостта в районните данъчни управления. Има възможност глобите да се плащат на 10-месечни дози, като всички освен последната не може да е по-ниска от 300 евро. Ако глобеният реши да плати сумата наведнъж, държавата му прави отстъпка 60%. Ако реши да я плати на траншове, всяка вноска освен първата ще има намаление от 40%, когато е внесена в договорения срок.

„В Гърция плащат данъци честните и глупаците” е поговорката, която напоследък често се чува под сянката на Акропола. В това число се включват и тези, които плащат и данъчните глоби. Общото недоволство се засилва и от факта, че наред с всички други нередности, финансовото министерство значително намалява глобите за предоставянето на фиктивни или неверни данъчни данни.

За всяка нерегистрирана търговска сделка над пет хиляди евро, която данъчните са установили при проверка, нарушителят ще плаща 30% от общата сума на транзакцията вместо невнесеното ДДС. Според промените, които се очакват да влезнат в сила до края на годината, глобата при разкриването на нерегистрирани сделки при една проверка не може да надхвърля 300 хиляди евро, а ако нарушението се повтори глобата скача с 50%.

Докато Венизелос, подобно на своя предшественик Папаконстантину се чуди как да измъкне повече данъци от рецесивна Гърция, имената на „големите риби” в данъчните измами остават неизвестни. Те наброяват около 6,5 хиляди души и всеки дължи на държавата средно по няколко милиона неплатени данъци.

По последна информация, финансовото министерство е дало срок за плащане на първоначалните вноски по задълженията до 24 ноември тази година, иначе ще оповести публично имената на големите длъжници, след което ще последват арести и съд по бързата процедура, както предполага закона. До колко финансовото министерство ще изпълни заканата си, още не е известно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фокусника

    0 0 Отговор
    Хак им е на гърчолята! Доста години живяха над възможностите си! Е, сега ще си плащат!!!! Да си броят стотинките за кафе и цигари най-сърдечно им пожелавам!!!!!
  • 2 МВФ

    1 0 Отговор
    ако си мислите че това ще им изхрани РАЗДУТАТА ГРЪЦКА АДМИНИСТРАЦИЯ и ПОЛИЦИЯ се лъжете.

    няма хранене това чудо ! само заеми го оправят !
  • 3 Ставри Ставрев

    0 0 Отговор
    Гърците този път изпревариха нашия пожарникар.