Last news in Fakti

5 Април, 2017 15:41 1 338 0

Държавата с иск от 300 000 лв. срещу концесионера на мина "Оброчище"

  • концесия-
  • мина-
  • оброчище

Мая Манолова се срещна с протестиращите миньори

Държавата с иск от 300 000 лв. срещу концесионера на мина "Оброчище" - 1

Иск за 298 410 лева срещу "Евроманган" ЕАД внесе в Окръжния съд в Добрич държавата, чрез Министерството на енергетиката, съобщиха от пресслужбата на съда. Искът е заради неплатени концесионни задължения.

Дружеството е концесионер на мангановия рудник "Оброчище" край село Църква. Там от средата на март продължават протести на миньорите заради забавени заплати и ваучери за храна. От три дни 23-ма миньори са обявили гладна стачка.

В иска на държавата са включени неизплатено от концесионера задължение за доплащане за 2015 г., концесионно плащане за четвъртото тримесечие и изравнително плащане за миналата година. Включено е и дължимото доплащане за недобит манганов концентрат, заедно с лихвите върху тези задължения, съобщават от Окръжния съд.

Магистратите са оставили исковата молба без движение, тъй като по нея не е внесена дължимата държавна такса в размер на 11 936 лева. Съдът е дал 7-дневен срок за отстраняване на нередностите.

Омбудсманът Мая Манолова се срещна с протестиращите миньори от мангановия рудник "Оброчище" край балчишкото село Църква. Тя проведе среща и с ръководството на мината.

След дълги преговори беше подписан трудов договор в мината.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА