Last news in Fakti

23 Ноември, 2011 14:14 993 0

Турция ще търси газ и петрол около Анталия

  • tpao-
  • тпао-
  • shell

Турската петролна компания ТПАО (TPAO) и британско-холандският петролен гигант Royal Dutch Shell подписаха споразумение за съвместни проучвания за петрол и природен газ.

Договорът се отнася за проучвания в международни води в Средиземно море и по-специално за района около Анталия.

Предвижда се ТПАО да продължи сеизмологичните си изследвания в Средиземноморския регион край Анталия заедно с петролния гигант.

След като данните бъдат обработени ще започнат сондажи, за които Shell ще покрие всички разходи.

В случай че бъдат открити залежи на петрол или газ, двете компании ще имат равен дял в тях.

Проучванията на Турция са в отговор на намеренията на гръцката част на Кипър да проучва залежите на петрол в района на Средиземноморието.

Американската компания „Нобъл енерджи“ смята, че залежите на природен газ около Кипър възлизат между около 250 млрд. куб. м.

Проучванията на Турция в района на Анталия отново ще разпалят спора между Турция и Гърция за съвместното използване на спорните зони в Егейско и Средиземно море.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА