1 Декември, 2011 21:16 1 704 1

Банско посрещна първите скиори

  • банско-
  • ски-
  • туризъм

Банско вече е в пълна готовност да посрещне новия сезон. От днес работят повечето съоръжения и писти в Пирин. Най-нетърпеливи да се спуснат по стръмния заснежен склон на Шилигарника бяха децата, предаде благоевградската информационна агенция Е-79.

Макар и в началото на декември, пистите в Банско са добре обработени и готови за първите любители на зимните спортове. Днес бе и първият ден, в който се направи ски спускане в страната за този сезон. „Състезателите са много ентусиазирани, защото е началото на сезона, а и общо взето влияние оказва, че днес е първият ден, в който се спуска някой в България”, обясни ски учителят Иво Димов.

От Планинската спасителна служба в Банско са подготвени да посрещнат големите тълпи от туристи. „Две-три писти са готови, обработват се и други трасета, след определен период от време обаче ще завали и първият истински сняг и тогава започват истинските проблеми – най-вече в извън пистовите или така наречените лавинни зони, които по принцип са забранени, но повечето скиори не се съобразяват с това”, обясни Борислав Рахов от ПСС - Банско.

В експлоатация са пуснати кабинковият и седалковият лифт, зимният сезон обаче официално ще бъде открит на 17 декември.

„От днес всички писти и съоръжения в нашия район работят и сме готови да поемем целия туристопоток тази зима”, каза и зам. кметът на община Банско Александър Мацурев.

„Първия ден винаги е най-вълнуващо, защото цяла година тренираме за този миг на спускане”, сподели една от ученичките в ски училището - Ивана. За Мишо пък тръпката е голяма, ако умееш наистина да караш ски. „Чувстваме се прекрасно, днес сме с нови ски и усещането е невероятно”, разказа Даниела.

Хотелиерите очакват първите си ски туристи, а в началото на следващата седмица по пистите ще се пуснат и десетки млади хора, които ще окупират курорта за предстоящия студентски празник.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 не разбрал

    0 0 Отговор
    Снимката е стара.Направете молебен за сняг.