9 Юни, 2017 09:11 6 695 124

Полът на заплатата

  • заплата-
  • равеноство-
  • полове

Изкуственото изравняване на заплащането между половете противоречи на основни икономически принципи

Полът на заплатата - 1
Снимка: Shutterstock

Екзотичната идея за равно заплащане между мъжете и жените напоследък намира почва и все по-дълбоко пуска корени в политиките на Европейската комисия. Брюксел, както е известно, отдавна е изкушен от подобни етатиски и егалитарни прийоми за решаване на политически въпроси. От години темата за равенството е в полето на политическия дебат и служи като една от основните демаркационни линии между лявото и дясното, които в днешно време е като че ли по-удачно да бъдат наричани либерално и консервативно. Този въпрос има и своите икономически измерения и там картинката е малко по-различна.

16% по-равно и надолу

Разликата в заплащането на жените и мъжете представлява разликата в заплащането, което жените и мъжете получават, изчислена въз основа на средната разлика в брутното почасово възнаграждение на всички работници и служители. Изчислено по този начин жените в ЕС получават средно с около 16% по-малко на час от мъжете. Брюксел се зае да решава този „проблем“ като по стар обичай през 2012 г. първо въведе поредния безумен празник – Европейски ден на равното заплащане, а след това препоръча на държавите-членки да започнат да изравняват заплащането между половете. Без да е ясно как точно ще стане това.

В икономиката обаче няма ирационални решения. Получаваме храната си не поради солидарността на месаря и на хлебаря, а защото е в човешката природа всеки да се опитва да задоволява своя собствен интерес по най-добрия начин. Представете си, че управлявате компания и ви задължат да повишите заплатите на дамите, които са ваши служители със следните два аргумента: първо, те са дами и второ - ЕК смята, че те полагат равен труд с мъжете във фирмата. Безсилен срещу тези два довода - природен и политически, вие въвеждате равното заплащане във вашата компания.

Не е изключено обаче, скоро да установите, че в резултат на тези авангардни нововъведения, производителността на компанията далеч не се е повишила, за сметка на порасналите разходи за труд. Още някои възможни последици. Когато се окаже, че не амбиция или интелектуални способности, а физическа предопределеност формират заплащането, то демотивацията на част от служителите е почти сигурна. Раздялата с част от тях или поне занижената им продуктивност и директното ѝ проявление - влошено представяне на компанията, горе-долу точно толкова сигурни.

Равенството vs. свободата

Неравното заплащане си има много просто и логично обяснение, дължащо се на два основни фактораспоред професор Марк Пери от университета в Мичиган. Първият е, че след образованието си мъжете се насочват към специалности с по-добра пазарна реализация. А вторият, че мъжете са по-склонни да упражняват не дотам привлекателни професии, компенсаторният механизъм за които е по-високото заплащане.

Хората не са равни. Не са били, няма да бъдат. Индивидите имат различни знания, способности и умения, което ги прави уникални и съответно имплицитно неравни. Това, което ги обединява, е свободата да развиват своите качества и да ги упражняват по начин, който считат за най-удачен за тях.

Така например една дама, ако много държи и полага сериозни усилия, може би ми могла да стане миньор, толкова добър, колкото мъжа. Както и един джентълмен, с повече фантазия, има шанс да стане успешен маникюрист. Нито обаче има наплив за жени-миньори, нито за мъже маникюристи. И причината за това определено не е в неравното заплащане между половете.

Либералният модел дълго налагаше мисленето, че равенството и социалното сближаване са белег за развитие на дадено общество. И освен ако не искаме да се съгласим, че най-развитите общества са в Африка и по тропическите острови, то това схващане е поредната левичарска илюзия. В доклада за равенството между половете на Световния икономически форум (WEF) за 2016 г., в изследване преведено в 144 държави, по показателя „Икономическо участие и възможности“, челните места гордо заемат следните страни: Бурунди, Лаос, Бахамите, Барбадос и Беларус. Едва ли можете да се сетите за някого, толкова запленен от възможността за равно икономическо включване, че да емигрира в някоя от тези държави. Обратното обаче е валидно: креативните хора са склонни да напускат „равни“ общества, в които има силен натиск човек да не се изявява и да не се отличава. Неравенството не само е съвместимо със свободата, но често е и импулс за свобода и резултат от свободата.

Спонтанен ред и наложен хаос

Икономиката трябва да заеме водещата си роля и да върне Европа към естествената логика на развитие, към онзи „спонтанен ред“, който, по думите на Фридрих Хайек, възниква в обществото без намесата на някаква всемогъща власт. Гласовете, които призовават за засилване на ролята на държавата в икономиката, или по-честно казано – за интервенционизъм, не са убедителни. По логика на спонтанния чрез икономически средства могат да се решават политически проблеми, но обратното обикновено дава нежелани резултати. Идеята за решаване на икономическите проблеми чрез държавна намеса винаги и навсякъде води до състояние, което в най-добрия случай е твърде незадоволително, а нерядко е пълен хаос.

Затова взимащите политически решения не трябва да бъркат равенството пред закона с други видове равенство. Подобни решения може да имат благородни мотиви, но в повечето случаи водят до ограничаване на свободата. Ако продължим да залитаме по концепцията за социална справедливост, ще изгубим истинската справедливост – тази, която увеличава възможностите за избор на свободните хора.

Николай Ценков е юрист и бивш председател на Съвета на директорите на Национална компания „Индустриални зони”. Има консултантски опит в сферата на инвестиции, обществени поръчки и проектно финансиране.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димов

    40 2 Отговор
    Ако в България наложат равно заплащане м-у мъже и жени, нашенските фирми няма да вдигнат заплатите на жените, а ще смъкнат заплатите на мъжете.
    Защо никой не говори за равно заплащане между българи и европейци? Дето разликата в заплатите е 500%. Тази неудобна тема, умело бива избягвана. Ама виж, жените били с 16% по-ниски заплати, е това вече заслужава внимание.
  • 2 Ох боли ме главата

    28 2 Отговор
    Това чувам основно от колежките. Също няма кой да вземе детето, ще тръгвам и т.н. И кой ще го мери?
  • 3 гост

    29 4 Отговор
    Да си изрежат маникюра, да теглят една м..на на външният си вид да оставят кафенцето и климатичето от мола, магазинчето или офисчето...и да се хвърлят под земята като миньори или зиме и лете на скелето като строители и т.н. и т.н. за равно заплащане !!! Нямам нищо против жените но, да се смачквам физически от труд и да получавам същото заплащане като някоя кифла която си пили ноктите по цял ден....няма как да стане !!!
  • 4 Отврат

    28 3 Отговор
    Като изключим жените в производството и някои други изключения жените не заслужават да вземат максимум 16% от заплатите на мъжете. Мързелива, нагла, неплноценна, но със смартфон в ръка - това е днешната българка. Някои беше писал във форума, че при гостуване на негова позната французойка у нас тя останала шокирана от поведението и облеклото на българките. Във Франция, казала, жените работят в заводи и ферми, а вашите работят ли изобщо с този вид и поведение?

    Коментиран от #5, #7

  • 5 nhddkc

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "Отврат":

    Евала, един човек се намери, който да е съгласен с мен!
  • 6 гост 2

    7 12 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: Разликата в заплащането на жените и мъжете представлява разликата в заплащането, което жените и мъжете получават, изчислена въз основа на средната разлика в брутното почасово възнаграждение на всички работници и служители...“ Хайде , бе - ми ми докажете, че аз работя по-малко часове от колегите -мъже! Значи- понеже съм жена адвокат, клиентите ми трябва да ми плащат адвокатски хонорар, по-малък по размер от адвокатския хонорар на мъж- адвокат, а? А авторът не иска ли едно дело по чл.71 във вр. с чл. 4 ал.1 от Закон за защита от дискриминация в ЕСПЧ? Когато ЧСИ му изпрати ППИ и му наложи електронен запор на банковите сметки и на трудовото възнаграждение или опис на движими вещи в собственото му жилище, да се не чуди откъде му е дошло.... “...Публикувано във факти.бг: Николай Ценков е юрист...“ ТАКА ЛИ? ЮРИСТ ЩЕ ПИШЕ ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ СТАТИИ В МЕДИЯ? А един сигнал в Съюза на юристите в България за неговата статия как точно ще му се отрази, м?

    Коментиран от #73

  • 7 Жената днес мъжът нощес

    18 3 Отговор

    До коментар #4 от "Отврат":

    Поведението и видът на по-голямата част от младите жени е отговор на това което се търси и налага масово от 20 години от медии, конкурси и политици в Чалгария -България, наложено е от масовия вкус на български мъже бизнесмени (работодатели), Предлагането на работа в РБ за жени е преди всичко в сферата на услугите, а там ако не си с вид на певачка не ставаш. Да не говорим, че дори да си с две висши образования и 3 западни езика, ако не си "засукана" по вкуса на т.н. работодатели. Особено силно е дискриминирана по признак възраст образованата и семпло изглеждаща жена.
  • 8 гост 2

    7 15 Отговор
    ПРИЗОВАВАМ АВТОРЪТ НА СТАТИЯТА - Г-Н НИКОЛАЙ ЦЕКОВ- НА ПУБЛИЧЕН ДИСПУТ В ТОЗИ ФОРУМ С МЕН. Аз съм български адвокат от 17 години, ЖЕНА и много държа с г-н Цеков да комуникираме и спорим като юристи. Не е зле г-н набеденият юрист да си погледне КРБ и още 4-5 български закони, преди това....

    Коментиран от #10, #21

  • 9 Отврат

    10 5 Отговор
    Като изключим жените в производството и някои други изключения жените не заслужават да вземат максимум 16% от заплатите на мъжете. Мързелива, нагла, неплноценна, но със смартфон в ръка - това е днешната българка. Някои беше писал във форума, че при гостуване на негова позната французойка у нас тя останала шокирана от поведението и облеклото на българките. Във Франция, казала, жените работят в заводи и ферми, а вашите работят ли изобщо с този вид и поведение?
  • 10 Петър Кимонов

    19 3 Отговор

    До коментар #8 от "гост 2":

    Г-жо "български адвокат от 17 години, ЖЕНА",

    той авторът очевидно не иска да обсъжда с Вас кое е законно, а кое от законното е обществено неприемливо. Ама като гледам как сте се накокошинила, не мисля, че въобще сте го осмислила... Все пак сайта има раздел "Контакти"- най-долу, почти най-вдясно. Що не опитате да "контактнете" и да помолите редакцията да организира този диспут?

    Коментиран от #12

  • 11 гост 2

    5 10 Отговор
    Предизвиквам авторът на тази статия да извърши систематичен анализ на чл. 6 във вр. с чл. 47 ал.1 и ал.2, чл. 4 ал.1 и ал.2 ,чл.5 ал.1 и ал.2 и чл. 58 от КРБ, ведно със съотносимите РКС по тези конституционни членове, след това да публикува своя систематичен анализ в тази рубрика и след това ясно да заяви- ще продължава ли да върши нарушение на КРБ в качеството си на български гражданин и български юрист или ще прекрати противоконституционните си и незаконосъобразни действия, изразяващи се в публикуване на статия, в която са вписани противоконституционни твърдения, внушения и пропагандиране на дискриминация между положеният труд от мъже и положеният труд от жени, съставляващи нарушение на КРБ и още 5-6 български закони!
  • 12 гост 2

    3 9 Отговор

    До коментар #10 от "Петър Кимонов":

    “...Публикувано във факти.бг: той авторът очевидно не иска да обсъжда с Вас кое е законно,...“ Нищо- на автора ще му се НАЛОЖИ да обяснява в СЮБ кое е законно и кое- не.

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Лельо Гошке,

    11 1 Отговор

    До коментар #12 от "гост 2":

    Авторът е съвсем прав и освен това като юрист изобщо не е длъжен да е член на тази паразитна организация СЮБ.

    Коментиран от #16

  • 15 До гост 2

    22 4 Отговор
    О-о-о, я не плаши гаргите, колежке! И аз съм адвокат и подкрепям напълно колегата Ценков. Жените генерират огромни загуби в бизнеса и публичния сектор, само лицемерието пречи това да бъде казано но висок глас. И за капак не раждат, не уважават семейството и са нула домакини, което е основното им предназначение. Докато стигнете до кантората си колко хиляди безделнички срещате ежедневно из улици, кафета и магазини срещате? По цял ден с цигарата и телефона, и все на лов за мъже златотърсачките. А я споделете, като сте колега, колко стотици безделнички са се набили като хлебарки в съда - магистратки и съдебна администрация. Що за безумие женоря да правораздава и да оправя хората?! Вземете си дивотиите за дискриминация и насилие над жените и - право в боклука. Насилието е над мъжете - психическо, брутално използвачество, цял живот ви мъкнем, за да ни тровите и доите. Ако не са мъжете, още щяхте да живеето по дърветата. Ако не е сексуалният нагон и нуждата от продължаване на рода, сте абсолютно ненужен вид!
  • 16 гост 2

    4 11 Отговор

    До коментар #14 от "Лельо Гошке,":

    Дали е прав или не- ще се произнесе съдът. “Правотата“ на едно твърдение на юрист се доказва там. За сега няма да разкривам самоличността си, защото е възможно авторът на статията да е насрещна страна по трудовоправен спор на мои клиенти. Запазвам си правото обаче, в един бъдещ момент- напр. след 2-3 месеца, да поискам публичен диспут по същността на настоящата статия и публични обяснения от нейният автор. Може пък и да е завършил юридическо образование в москва, а не в България- знае ли човек...

    Коментиран от #122

  • 17 Бай Ганьо

    12 1 Отговор
    Както се казва к.ви много пари кът. Не визирам колежката.На нея отдавна и е пресъхнал кладенеца...

    Коментиран от #18, #19

  • 18 бай тоя

    12 1 Отговор

    До коментар #17 от "Бай Ганьо":

    А ем дърта, ем се озърта. Няма лошо, поздрави от чичо Гошо...

    Коментиран от #20

  • 19 гост 2

    5 11 Отговор

    До коментар #17 от "Бай Ганьо":

    Както написах, авторът на тази статия ще бъде ЗАСТАВЕН ЧРЕЗ ДЪРЖАВНАТА ПРИНУДА / чрез съдебно решение, влязло в законна сила/ да поиска- като лице, притежаващо авторски права- изтриване на тази статия от този форум поради факта, че чрез статията се осъществява пряка дискриминация на правата на жените в България, съдържанието й е нарушение на КРБ, ЕКПЧ, НК , ЗЗДискр. и още 2 български закона.

    Коментиран от #38

  • 20 гост 2

    4 11 Отговор

    До коментар #18 от "бай тоя":

    Ем сенилен, ем дърт пръч, много ти се иска , но не ти става...

    Коментиран от #24, #25, #29

  • 21 Михаил

    19 2 Отговор

    До коментар #8 от "гост 2":

    Ало,г-жа адвокатката.Чакай да ти кажа и аз нещо,защото си мислиш,че си много права,като прилагаш юридически права,членове и алинеи.Аз съм млад мъж с две висши образования.Работих 2 години в банка,защото това ми беше желанието,да не кажа мечтата.После обаче някой или по скоро някоя реши,че май мъжете трябва да работят в банките единствено като охрана и наред с други млади мъже като мен, доста се оказахме на улицата.И това не се случи само в банката в която аз работех,а и в повечето други банки опериращи на територията на страната.После последваха подаване на стотици СВ-та от моя страна вследствие на което бях повикан на само 3-4 интервюта и после видях с очите си как аз човекът с образование и стаж бях пренебрегнат за да бъдат наемани момиченца още студентки и без ден стаж само,защото са засукани.И за да не умра от глад от няма как се хванах да работя като строител за да оцелявам,което и в момента правя.Пусках жалби до централните управления на банките за полова дискриминация,но уклончиво ми отговаряха,че нямам доказателства за това,а и те не са нарушили никой закон.Затова г-жо адвокат,щом ти смяташ,че трябва вие жените трябва да взимате колкото нас,аз ти предлагам да дойдеш при мен на обекта,да чукаш кофраж,да вързваш арматура и да наливаш бетон в пек,дъжд и сняг,в мъгли и вятър и тогава да те чуя дали ще пееш същата песен.Защото,напротив.В днешна мафиотска България,вие жените,живеете доста по-добре от нас мъжете.През социализма жените са работили наравно

    Коментиран от #22, #39

  • 22 гост 2

    3 15 Отговор

    До коментар #21 от "Михаил":

    “...Публикувано във факти.бг: Чакай да ти кажа и аз нещо,защото си мислиш,че си много права,като прилагаш юридически права,членове и алинеи....“ Нищо не можеш да ми кажеш. Ясно написах, че ще търся правна защита на нарушените си права в СЪДА. Авторът на статията вече е наясно с това. В СЪДА важат точно “юридическите права, членове и алинеи“ , защото те материализират човешки права и свободи. Най- малко пък някакъв неюрист може да ми казва, че “ не съм права“...

    Коментиран от #34

  • 23 Михаил

    12 3 Отговор
    с мъжете.А сега защо не мога да видя жени да работят в строителство,в мините, в изграждането на пътища,на ВиК и електроинсталации,да работят на полето.Сега жените искат само да работят в банки,администрации,офиси,в СПА и козметични салони,на топло през зимата и на климатик през лятото.Че на всичкото отгоре и вас жените ви пенсионират по-рано,а нас мъжете кучетата ни яли.Затова,г-жо адвокат(умишлено не използвам "уважаема",защото не сте човек,към които да проявя уважение,както изисква етикета)нямате право да призовавате г-н Цеков на публичен диспут,а аз призовавам вас на такъв.Ръкавицата ви е хвърлена.Ангард,мадам.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 бай тоя

    10 2 Отговор

    До коментар #20 от "гост 2":

    Како не така с лошо. Иска ти се ама не ти стиска!
  • 26 Дедо поп

    10 1 Отговор
    Пачата да се разтресе и дедо поп да занесе на домочадието голямо, че требе да се манджа тамо.А на дъртата бобарка, че предложиме попарка. Я да види дедо поп има ли в гърнето боб?

    Коментиран от #27

  • 27 Гост2

    2 6 Отговор

    До коментар #26 от "Дедо поп":

    Има, има. Ох, на баба попадия.

    Коментиран от #33

  • 28 Жената днес мъжът нощес

    4 11 Отговор
    Българските мъже нямат равни ПО НИВО НА КОМПЛЕКСАРЩИНА в цяла Европа. В това със сигурност като нация България няма конкуренция. Горните коментари лесно го показват.

    Коментиран от #30, #35

  • 29 дедо поп

    10 0 Отговор

    До коментар #20 от "гост 2":

    И бог създаде Човека и му даде другарка, за да не бъде сам. Те така чада мои...
  • 30 Гост

    8 1 Отговор

    До коментар #28 от "Жената днес мъжът нощес":

    Търкулнало се гърнето, че си намерила похлупака. Колко струваш?
  • 31 Адвокат

    14 0 Отговор
    Само да добавя, че ми е ясно що за адвокат е колежката, щом се надява да спечели дело по тази статия. Смях в залата...

    Коментиран от #32

  • 32 онзи

    11 0 Отговор

    До коментар #31 от "Адвокат":

    Е, ама па нема комплекси милата.
  • 33 Дедо поп

    7 0 Отговор

    До коментар #27 от "Гост2":

    Неведоми са пътищата господни...
  • 34 Михаил

    14 1 Отговор

    До коментар #22 от "гост 2":

    Съфорумникът от пост 15 ви го обясни съвсем ясно и красноречиво,за което го поздравявам.Вие,жените след 89-та година от работнички,майки и домакини,се превърнахте в откровени паразити.Не ви се работи,затова си търсите само богати мъже,защото сте некомпетентни сами да изградите бизнес и да натрупате средства.Не ви се ражда,защото вече не умеете да грижите за себе си,камо ли за малко дете/бебе.Не ви се домакинства,защото не умеете да готвите,мързи ви е и да чистите в къщата/апартамента.Единственото,което повече жени ги интересува(не слагам всички под един знаменател,защото във всяко стадо си има мърша)само да ходят по молове,по СПА комплекси,почивки и моренце и друг да плаща за това.

    Коментиран от #37

  • 35 гост 2

    4 10 Отговор

    До коментар #28 от "Жената днес мъжът нощес":

    Това не са български мъже , а руски граждани или руснаци. Има и 1-2 изменници на България- русофили, а има и мъже, които са деца от смесен българоруски брак... Мнения на образовани български мъже тук не виждам. Виждам обаче някакви сенилни страци на по 80 години, бовши членове на бкп и кпсс, да пропагандират омраза към хетеро жените в България и да нарушават правата ни. Те трябва да знаят, че лице от мъжки пол, което мрази жените, отрича правата ни и счита, че всички жени сме еди какви си, е латентен гей.

    Коментиран от #40, #87

  • 36 Баровеца гей

    9 1 Отговор
    Поздрави за гост 2 с песента на Уикеда :"А ние двамата с Боби пием кафе"
  • 37 гост 2

    2 12 Отговор

    До коментар #34 от "Михаил":

    “...Публикувано във факти.бг: Вие,жените след 89-та година от работнички,майки и домакини,се превърнахте в откровени паразити...“Ела и ми го кажи в кантората ми- хващам те за руската нечистоплътна яка и директно отиваме двамата с теб в съда- там да се разберем кой крив и кой - прав.

    Коментиран от #43

  • 38 Георги

    13 1 Отговор

    До коментар #19 от "гост 2":

    Застави каквото искаш, не работят така нещата. Ще я изтрие оттука, ще я постне във фейсбук. Ще я линкне тук.
    Статията ще бъде преписана в още 3-4 медии. Успех да успееш по съдебен път да спреш гората да се разлиства.

    Отделно, статията си е абсолютно вярна.
    Ако жена работи колкото мен време и прави колкото мен, естествено че трябва да взима колкото мене.

    НО да си по-малко производителна и да бачкаш по-малко часове и да очакваш същите пари, само щото си жена, няма да мине.

    Коментиран от #41

  • 39 Трактористка

    3 4 Отговор

    До коментар #21 от "Михаил":

    Имам позната , работи в стоителството, защото не си намери добре платена работа като доста едра и ячка жена, а трябва да храни 2 деца и бивш мъж търтей, които редовно и проси пари. Има и силен сексуален нагон - ще ти хареса
  • 40 Дедо поп

    7 2 Отговор

    До коментар #35 от "гост 2":

    Браво!
    21. И даде Господ Бог на човека дълбок сън; и когато заспа той, взе едно от ребрата му и запълни онова място с плът.
    22. И създаде Господ Бог от реброто, взето от човека, жена, и я заведе при човека.
    23. И рече човекът: ето, това е кост от костите ми и плът от плътта ми; тя ще се нарича жена, защото е взета от мъжа (си).
    24. Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се прилепи към жена си; и ще бъдат (двамата) една плът.

    Коментиран от #42

  • 41 гост 2

    2 12 Отговор

    До коментар #38 от "Георги":

    “...Публикувано във факти.бг: Застави каквото искаш, не работят така нещата....“ Работят, много добре си работят...“....Публикувано във факти.бг: Ако жена работи колкото мен време и прави колкото мен, естествено че трябва да взима колкото мене....“ Ако ТИ- МЪЖЪТ имаш МОЯТА работоспособност, мога само да те поздравя. Обаче Я НЯМАШ! Можеш ли да полагаш по 24 часа до 36 часа нонстоп интелектуален труд, по изготвяш такива документи по едно съдебно производство, че накрая съдът да няма друг шанс, освен да удовлетвори правните искания на клиента ти? Неее- не ми казвай, че не можеш да полагаш повече от 2 часа интелектуален труд- щото ти си по “тежката физическа работа“- кОпаш, плевиш, и сАдиш ;)

    Коментиран от #65

  • 42 гост 2

    4 10 Отговор

    До коментар #40 от "Дедо поп":

    КОНСТИТУЦИЯ НА Р. БЪЛГАРИЯ
    Чл. 58.
    (1) Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите.
    (2) Религиозните и другите убеждения не са основание за отказ да се изпълняват задълженията, установени в Конституцията и законите.
    Чл. 4.
    (1) Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната./ а не според библията- бел. е моя/

    Коментиран от #44, #45

  • 43 Михаил

    13 2 Отговор

    До коментар #37 от "гост 2":

    Стига с тоя съд.Съдът в България,нито е обективен,нито е независим.Защото ако беше,сега щях да съм осъдил почти всички банки за полова дискриминация или най-малкото повечето убийци,корумпирани полицаи,мутри,съдии,лекари и политици щяха да са зад решетките,а ние щяхме да живеем наистина в правова,икономически и социална държава.Другото,което е.Давайки ми руски определения,при положение,че съм убеден русофоб,това значи,че не можете елементарно да изградите психологически профил на човека срещу вас.Знам,че един адвокат трябва да бъде и малко психолог за да определя човека/клиента си или опонента си,но вие това май изобщо го нямате,което ме кара да заключа,че май сте и калпав адвокат.

    Коментиран от #46

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Адвокат

    14 3 Отговор

    До коментар #42 от "гост 2":

    Колежке много късно сте се записали да следвате.Не се котирате в 1 и 2 ри курс има много млади мръвки. На 36 няма кой да ви вземе ха ха..Не си го изкарвайте на нас, а учете, здраво.. има и други закони освен Конституцията.

    Коментиран от #47, #49

  • 46 гост 2

    4 11 Отговор

    До коментар #43 от "Михаил":

    “...Стига с тоя съд....“ ЗАКОННИЯТ начин един гражданин да търси защита на нарушените си права е съдебното производство. Има и друг начин- по тъмна доба, 3-4 ма бабанки да ти наместят “мисленето“ , но този начин не е законен. Аз действам законно. Ако обаче искаш наместване на кокалите по тъмна доба с юмруци, крошета или винкели. тояги и оставяне на хубави синини по тялото ти- кажи- може пък и да ти се удовлетвори желанието:)

    Коментиран от #48, #50

  • 47 гост 2

    3 8 Отговор

    До коментар #45 от "Адвокат":

    Късно ме приеха, защото имам предходна магистратура по хуманна медицина,“колега“:) Просто тази магистратура е първа по време, а последваща е ОКС магистър по право със специалност юрист:)
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 гост 2

    2 11 Отговор

    До коментар #45 от "Адвокат":

    И от къде го измислихте, че “на 36 години няма кой да ви вземе“? КЪДЕ да ме вземе? Доста преди навършване на 36 години получих правоспособност като български юрист от МП. Та- кой къде да ме “вземе“, след като съм самоосигуряващо се лице , упражняващо адвокатска професия?:)

    Коментиран от #51

  • 50 Михаил

    14 2 Отговор

    До коментар #46 от "гост 2":

    Гледай ти,г-жо адвокат.Да не би туко що да ми отправихте явна заплаха за самоуправство?Това не беше ли подсъдимо,г-жо юрист?Или допреди 2 секунди твърдяхте,че вие ползвате законовите начини за търсене на правата,но очевидно подложена на кръстосан огън от коментиращите във форума и като усетихте,че започнахте да губите словесната битка/диспут и започнахте да отправяте заплахи за самоуправство.Вие и делата ли така си водите?Защото ако наистина така си ги водите,по добре да ви отнемат правата и да видите как наистина се изкарват парите с истинска работа.
  • 51 шойлев

    9 1 Отговор

    До коментар #49 от "гост 2":

    Не ве той таквоз да са ужениш. И да искараш и счетоводствУ и контрол- да тюрлю гювеча пълян
  • 52 Ева

    10 1 Отговор
    Добре казано, Ценков
  • 53 Адвокат

    8 1 Отговор
    Вижте сега "колежке" и аз имам имот в центъра и жена доктор в Пирогов:) Ако не посмалите малко Ще добия и две моми завършващи Американския колеж ха ха

    Коментиран от #57, #58, #62

  • 54 др Димитров

    13 1 Отговор
    То и аз бих могъл да я обикна, ама много е проклета сякъш.
  • 55 Дедо поп

    6 2 Отговор
    Много си проста, саше!
    Те зат'ва викам:
    - Пой бабо попадио и у божийте дела, се не бъркай!
    Вече второ мажко ми роди и се народни песни пое.

    Коментиран от #56

  • 56 Дер Гаст

    3 7 Отговор

    До коментар #55 от "Дедо поп":

    Защо богохулстваш, не можеш ли да си само простак? Не е трудно.
  • 57 гост 2

    2 13 Отговор

    До коментар #53 от "Адвокат":

    Виж сега, “колега“, съпругът ми плаща месечно по 8-10 пенсии на такива като теб- т.е. удръжките му от месечното му трудово възнаграждение са приблизително на такава стойност и отиват ДИРЕКТНО за пенсиите на сенилци хорица над 80 годишна възраст... Хайде сега да не се хвалиш какво що, а просто да си признаеш, че не си адвокат и да не лъжеш хората. Умишлено си сложил този ник, защото НЕ СИ адвокат, нали?:) Ако си адвокат в коя АК членуваш,м? Плащаш ли ежемесечен членски внос и към кого?:):):)

    Коментиран от #59

  • 58 гост 2

    0 9 Отговор

    До коментар #53 от "Адвокат":

    А що се отнася до твоя “имот в центъра“, аз имам “имотИ в центъра“ - е, и? Каква точно ти е мислата, че не мога да я схвана? :)

    Коментиран от #60, #61

  • 59 Адвокат

    11 1 Отговор

    До коментар #57 от "гост 2":

    Виж какво "колежке", освен ако не си от Родопите, право да те питам ти колко баби и дядовци на 80 познаваш? Щото на другото и в медицината и в правото му викат геронтофилия.
  • 60 рсфль

    8 1 Отговор

    До коментар #58 от "гост 2":

    Ох, как само го схващаш-имот в центъря, ох, котьо. Хватить оригиналничить.

    Коментиран от #66

  • 61 Адвокат

    9 1 Отговор

    До коментар #58 от "гост 2":

    Ми много си тъпа саше!
    Ето виц пояснявам:
    Срещат се двама ловци. Единият пита:
    - Я разкажи, как свали мечката?!?
    - По нормалният начин - шампанско, ласки, лека музика...

    Коментиран от #67

  • 62 Жената днес мъжът нощес

    2 6 Отговор

    До коментар #53 от "Адвокат":

    Я кажете за вашата жена доктор в Пирогов- какво е заплата й в сравнение с мъжете доктори в Пирогов? Сигурно може да печели повече от Вас, ако дава много дежурства. Ама от много отговорна и напрегната работа ще повехне и набързо ще я смените с "младите мръвки".
  • 63 Оня с незнам кво си там

    7 1 Отговор
    Може и да не дава много дежурства, амного любов и ласки.Книги ли читети е- вий не сте доре ве. Тряа да можити по-най добрия начин да са продадети ве.

    Коментиран от #72

  • 64 Адвокат

    7 0 Отговор
    Като се замисля може и да може, но за какво и е? Колкото до смяната за мен е важно отговорът винаги да е ДА. Друга такава не съм срещнал. Навсякъде има тиквеници, ама вече, не им обръща внимание. Ако някога сте слушали разговор между "милосърдни" сестрички ще ви се отяде на масата. То ние така се и запознахме.
    Аз се отвратих и си тръгнах и после у нас или у вас. И те така...
  • 65 Георги

    10 1 Отговор

    До коментар #41 от "гост 2":

    Мога. Правил съм и по 40+ часа без сън, само работа, когато го е налагало. Тежка, мисловна работа с много изчисления и много математики, абсолютно недостъпна за хора, които могат да зубрят, но не и да разбират. Резултата от моята работа работи на машини, само една от които струва колкото няколко апартамента в София. Една грешка на машината и нося много сериозна отговорност. Да, занимавам се със софтуер за медицинска индустрия.

    Няма как човек, нямащ базово интелектуално ниво дотолкова, че да разбере прости икономически факти, че 3 жени маникюристки няма как да изкарват колкото 3-ма финансисти, да тръгва да обижда друг на интелектуално ниво. Просто е смешно.

    Забележи, аз хейтя по жените, които не работят наравно или повече от мъжете, а искат колкото тях, защото смятам че е нечестно. Ти тръгна да хейтиш мен, без да ме познаваш, защото... ?
    Мисля, че стана ясно, кой колко му е интелектуалния багаж. Със здраве.

    Коментиран от #68, #69

  • 66 гост 2

    1 6 Отговор

    До коментар #60 от "рсфль":

    Руските граждани да не се обаждат от коневръза. Какво те интересува теб- руснака- моите имоти, м? Айде- къш, дърта руска птицо проклета!

    Коментиран от #70, #82

  • 67 гост 2

    1 8 Отговор

    До коментар #61 от "Адвокат":

    Тъпа ще наричаш съпругата си рускиня. Какво общо имат дискриминативните ти и обидни коментари към мен с твоят коментар? Да не си мъжа на шаренкова, а?:) Да не мислиш, че не разбирам защо съм ти трън в очите? Защото пиша какво е актуалното правно положение с Крим и Донбас, чужденецо- българофоб и женомразец:) Още малко , и ще дефекирате руски природен газ и руски петрол сорт уралс от яд, че един български адвокат, при това- жена- ви натрива българофобските муцуни и пишеш обективно правно становище, основано на принципите на международното право и че Крим е незаконно окупирана и незаконно анексирана от русия суверенна украинска държавна територия:)
  • 68 гост 2

    1 7 Отговор

    До коментар #65 от "Георги":

    “...Публикувано във факти.бг: . Тежка, мисловна работа с много изчисления и много математики...“ Тогава кой си ти, че да отричаш на жените правото да имат повече интелект от твоя и по-голямо КПД от твоето, както и по-голяма работоспособност от теб? И не се нарича “тежка мисловна работа“, а “ интензивен интелектуален труд“, г-н невежа. Лексиката, която използваш, не е присъща на лицата, които се занимават с “тежки изчисления", да не говорим, че сега компа изчислява доста добре и ти е в огромна помощ.“...Публикувано във факти.бг: абсолютно недостъпна за хора, които могат да зубрят, но не и да разбират....“ Глупости - за тези неща си има суперкомпютър- заявяваш си изискванията, пишеш си заглавието на докторантурата и посочваш ден, в който да работиш с този компютър- аз ли да те уча? Поне съпругът ми постъпи така при неговата докторантура, когато му бяха нужни “тежки, сложни изчисления“. Ти как така не си наясно с това?
  • 69 гост 2

    2 6 Отговор

    До коментар #65 от "Георги":

    Напиши и каква оценка имаш по икономикс и макроикономика от университета- не от колежа, щото ставаш за смях. Да не започна да те препитвам и по финанси и банково дело/ банково право, че съвсем ще го закъсаш:) Абе, ти знаеш ли какво е “волатилност“ и “къса продажба“, какво е мечи и бичи пазар?:)

    Коментиран от #71, #77

  • 70 рсфл

    5 0 Отговор

    До коментар #66 от "гост 2":

    Интересува ме тесен ли е

    Коментиран от #74

  • 71 Георги

    7 1 Отговор

    До коментар #69 от "гост 2":

    А ти знаеш ли колко е интеграл от хикс де хикс?
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 гост 1

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "гост 2":

    Пиши бе Г-жо Адвокат, пиши....! Оплачи се по членчета 71 точки ю и я... оплачи се на ПЦ на ДКМС на РТВ и на ПРМКВ ако искаш можеш...пиши ! Но, истината за жалост е като тази описани по горе в мнения 3 и 4 ...сложете си ръка на сърцето, не можете да го отречете !!! Не знам дали сте се замисляли и забелязвате какво се случва в момента около Вас, Нас ...и точно членове като този 71, 4 и т.н. ще ви докарат да гледате през цепка, во веки веков ! Лесно е "...имам право, дай-дай, полага ми се ,имам право, дай-дай...имам право" ! Ама след Нас остават децата ни, не може да виждаме реалността каква е, да си затваряме очите и да се осланяме на членове и точки ! Заинтересувайте се за животът в Иран и Египет през 60-70-те години какъв е бил и...сега какво е ! Не пиша всичко това с лоши чувства или да засегна и обидя но, не искам да загубя този свят в който живея сега...харесва ми такъв какъвто е !!!

    Коментиран от #78

  • 74 гост 2

    0 4 Отговор

    До коментар #70 от "рсфл":

    Колкото да те скъся с една горна глава при твой взлом с насилие в семейното ни жилище- става и е точно толкова, колкото трябва:)

    Коментиран от #76

  • 75 Оня с незнам кво си там

    5 1 Отговор

    До коментар #72 от "гост 2":

    Не е сигурно., мургавелке.Ша има ли примоция?
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Георги

    7 1 Отговор

    До коментар #69 от "гост 2":

    Колежке, не само че знам въпросните понятия, без да стъпвал в час по икономика, но и печеля вече няколко години от акции, облигации и други деривати.

    Сори, ама ти не си абсолютно никакъв авторитет, че да изпитваш когото и да било и да раздаваш "оценки". Нито си имаш идея от криптовалути, нито си правила пари от волатилността на етера и биткойна, нито нищо, нито можеш дори да разбереш blockchain системата на децентрализираните валути. А да, да не забравя - технически никога няма да си достатъчно грамотна, за да работиш форекс с криптовалути.

    Не знам откъде имаш изобщо някакво самочувствие, че знаеш нещо, ама честно. Факта, че реши, че софтуерен инженер излиза от икономически "колеж", още повече ме кара да се чудя.

    Сори, ама ти не си абсолютно никакъв авторитет, че да раздаваш оценки или да "изпитваш". По изнервения ти начин на писане и опитите ти все "да си отгоре", няма как някога да станеш изобщо "авторитет". Спирам да пиша, със здраве.

    Коментиран от #80

  • 78 гост 2

    1 6 Отговор

    До коментар #73 от "гост 1":

    Не, но аз не твърдя, че съм математичка, а твърдя, че съм адвокат. ТИ твърдиш, че извършваш “тежък мисловен труд“, който едва ли не нямал аналог по сложност:) Да те светна- съпругът ми е с ТРИ магистратури, като едната по физика и математика+ 1 докторантура . Та- да не мислиш, че нямам понпятие от доста неща от твоя “тежък , уникален мисловен труд“?:) Какво ти е образованието /ОКС/- имаш ли поне една магистратура или си само бакалавър, а?;)

    Коментиран от #79, #81, #92

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 гост 2

    1 7 Отговор

    До коментар #77 от "Георги":

    “...Публикувано във факти.бг: но и печеля вече няколко години от акции, облигации и други деривати....“ 1. Не съм ти “колежка.- ти не си правоспособен юрист, както и не си адвокат. 2. Не ме засяга от какво печелиш, но е факт, че НЯМАШ окс магистър, НЕ СИ завършил в университет, НЯМАШ висше образование, а това значи, че НЕ ЗНАЕШ кое как и къде да търсиш за минимален обем време:) Никак не ти прилича да се изхвърляш, но...,мъжкото ти его си е твое- само ти можеш да решиш как и пред кого да го употребиш...До тук се очертава неравнопоставеност между нас- ти не си висшист, не знаеш как да боравиш с база данни / нещо, на което учи висшето образование/, научна информация, качествени и количествени научни методи за изследване на един проблем, а това предполага,че имаш ниско КПД за ВСЯКА дейност, с която решиш да се заемеш. Толкова от мен- “простата“ и “неуката“ висшистка.

    Коментиран от #93

  • 81 Адвокат

    6 1 Отговор

    До коментар #78 от "гост 2":

    Много ми е любопитно какъв "адвокат" "юрист" е пртедставящата се тук за колежка. Апропо жена ми е българка, не знам какво имате против рускините, все пак живеем в свободен свят, а и те имат право да търсят достоен живот извън Русия. Верно е че възпитават русначета, ама колко българки навън възпитават българчета?
    Е това е жалкото, рускините макар и .... имат общност, а българските светици стават германки, англичанки и т.н.

    Коментиран от #84, #85

  • 82 питам

    5 1 Отговор

    До коментар #66 от "гост 2":

    А расизмът по кой наказателен член се разглежда и кои сметки се блокират а , Г-жо АДВОКАТ, маи,май цялата ни работа е постановка и да се направим на интересна ?

    Коментиран от #83

  • 83 гост 2

    0 6 Отговор

    До коментар #82 от "питам":

    :) Расизъм НЕ Е това, което си мислиш:) Расизмът няма нищо общо с мой коментар № 66:) Руснаците си мислите, че когато някой ви посочи грешките и ви критикува и айдее- той е “расист“, “соросоид“, “то“, „“вреден елемент“,“ за психиатрията“, пращате го да си “пие хапчетата“ и други руски идиотии за отклоняване на вниманието от темата на статията, а не осъзнавате, че руското право Е РАЗЛИЧНО от българското право и че пишете в БЪЛГАРСКИ, А НЕ В РУСКИ сайт, който се подчинява на БЪЛГАРСКОТО , а не на руското право:)
  • 84 гост 2

    1 5 Отговор

    До коментар #81 от "Адвокат":

    “...Публикувано във факти.бг: Много ми е любопитно какъв "адвокат" "юрист" е пртедставящата се тук за колежка....“ Цивилист съм- знаете ли какво е това? ;) Предоставям консултации от областта на правото, из областта на гражданското право, търговското право и предоставяне на процесуално представителство по заповедни производства, търговски и граждански съдебни производства. А Вие с какво точно се занимавате, като сте си лепнали ник “адвокат“ и в коя АК сте вписан?
  • 85 гост 2

    1 3 Отговор

    До коментар #81 от "Адвокат":

    Нали се представяте за адвокат? В цяла България членският внос за адвокатите има един и същ размер и се внася ежемесечно. А сега кажете какъв е той и на кого се плаща, както и в коя АК сте вписан като адвокат:) Аз съм вписана в САК. А Вие?
  • 86 гост 10

    10 1 Отговор
    Мале, мале, колко изпростя народа. Вече почнаха да си избиват комплексите с професиите, образованията и тн. И само търсят повод за това. Че видиш ли като е АДВОКАТ, демек е кой знае какво. Един човек е нещо когато е добър спрямо другите, когато помага на другите и тн. - не се заяжда с тях, за щяло и нещяло а по-скоро е готов да им помогне.
    Специално за Вас г-жо адвокат, мога да кажа, че имате май прекалено голямо самочувствие. Обикновенно хората с такова, нямат нужното покритие, особено в България. Та може да се АДВОКАТ, но не сте ГОСПОД. Знайте, че това, че сте наизустили няколко закона и сте ги приложили 5-10, та дори и 100 пъти, не Ви прави умна. Има хора които и цял живот да учат и десет магистратури да имат, пак не могат да мислят. А това кой колко може мисли, могат да го преценят други хора, не този който си го мисли. Тъй, че спрете да избивате комплекси, че явно е заразно в тази държава!

    Коментиран от #88

  • 87 питам

    5 1 Отговор

    До коментар #35 от "гост 2":

    Оооппааа... за втори път те засичам в расизъм ''Г-жо Адвокат!!! Нещо против геьовете, лезбийките и всички останали със различна сексуална ориентация...? Прочела една книга и се мислиш вече за велика !
  • 88 гост 2

    0 6 Отговор

    До коментар #86 от "гост 10":

    “...Публикувано във факти.бг: . Знайте, че това, че сте наизустили няколко закона и сте ги приложили 5-10, та дори и 100 пъти, не Ви прави умна...“ 1. Закон не се наизустява, а се ЧЕТЕ , за да няма грешки. 2. ДА- УМНА СЪМ, защото имам доста висок брой точки на тестовете МЕНСА 3. Имам нормално самочувствие, което нямаше да бъде никакъв проблем за Вас, но.... само ако бях от мъжки пол ;) Не Ви харесва българките да сме образовани, знаещи, можещи и да получаваме равно заплащане с мъжете в България за един и същ вид труд, положен при едни и същи условия и за един и същ брой часове, нали?:) Харесва ли Ви или не- фактите съществуват независимо от вашето мнение за тях, така, че- свиквайте. Да не говорим, че масово българките в България си плащаме редовно и навреме осигуровките и данъците, а парите от НАШИТЕ осигуровки отиват ДИРЕКТНО за изплащане на ВАШИТЕ пенсии- за изплащане на пенсиите на същите тези “мъже“ в пенсионна възраст, които под тази статия пропагандирате дискриминация в заплащането на труда на жените в България. Замисляли ли сте се какво би станало, ако работещите жени в България излезем на протест и кажем- щом е такова отношението към нас, ние ЕДНОВРЕМЕННО ОТКАЗВАМЕ да плащаме данъци и осигуровки, с които да се поддържат живи пенсионерите- женомразци в България?

    Коментиран от #90, #91

  • 89 Обективно

    8 1 Отговор
    Пичове, спрете да обръщате внимание на "гост 2"! Тая е някаква шизофреничка и си е спряла хапчетата най вероятно. Сами вижте, че от всички коментари, една трета са нейните! Нали знаете, интелигентен човек си мери приказките и премисля достовереността на своите думи, а с простия не можете да спорите, защото не обръща внимание на доводите и фактите казани от опонентите, а вярва сляпо само в недостоверните си и нереални представи за заобикалящата го среда. Тая има доста комплекси за избиване и мнооооого свободно време :)
  • 90 гост 10

    3 1 Отговор

    До коментар #88 от "гост 2":

    "1. Закон не се наизустява, а се ЧЕТЕ , за да няма грешки."
    Може и така да е, не съм АДВОКАТ.
    "2. ДА- УМНА СЪМ, " - ето за тези комплекси говорех, но явно няма да ме разберете. Освен това, не е редно човек сам да се самоопределя по такъв начин. Това изказване значи само, че имате чисто и просто голямо самочувствие. Колкото до това колко сте умна ще ви кажа нещо: Глупавият човек казва че всичко знае или, че е умен, а умният обратното. Между другото имаше и подобна поговорка.
    "защото имам доста висок брой точки на тестовете МЕНСА"
    Менса не е критерии. Познавам няколко човека които имат доста висок брой точки и да Ви кажа този тест отразява истината само в много малък процен от хора. Съдейки по споменатите по-горе изказвания, Вие по-скоро сте от големия процент :) Не се обиждайте, човек почва да поумнява едва когато започне да вижда правилно действителността, наред с много други неща.
    "3. Имам нормално самочувствие, което нямаше да бъде никакъв проблем за Вас, но.... само ако бях от мъжки пол"
    Не е така. Както твърдението, че самочувствието Ви е нормално, така и втората част от изказването Ви.
    "Не Ви харесва българките да сме образовани, знаещи, можещи и да получаваме равно заплащане с мъжете в България за един и същ вид труд, положен при едни и същи условия и за един и същ брой часове, нали"
    Напротив, предпочитам умна жена пред тъпа. Нещо повече, аз лично мисля, че българките са по-образовани от мъжете българи. Това дори е видно. Въпроса е друг,

    Коментиран от #94

  • 91 гост 10

    3 1 Отговор

    До коментар #88 от "гост 2":

    до колко може да се използва това образоване. Не случайно Ви споменах, че има хора които "и цял живот да учат и десет магистратури да имат, пак не могат да мислят". Моите наблюдения са, че жена и мъж на една и съща позиция (жената образована, мъжът не толкова), жената работи повече време от мъжа, старае се повече, но резултатите са по-слаби от тези на мъжа. За съжаление това са истинските факти, не Вашите. И аз бих искал да са Вашите, но уви...

    Колкото до пенсиите. Не ми плащате пенсията, бъдете сигурна! Имам още доста до пенсия :)
    Ще си позволя да Ви дам един, не поискан съвет. Помислете върху нещата от първия ми пост - за това кога човек е нещо. Помислете върху очевадното си голямо самочувствие и ако успеете да си изведете правилните изводи с натрупаните знания по правото, можете наистина да станете умна :) Не се обиждайте, просто съвет.
  • 92 гост 1

    3 3 Отговор

    До коментар #78 от "гост 2":

    Ма, Аз не съм" Георги-математик" ами "гост 1" , ти вече хептен са омота в злобата си !
  • 93 Хасан

    3 1 Отговор

    До коментар #80 от "гост 2":

    Ша носиш буркааа, бурка ша носиш, много скоро както е тръгнало от такива като тебе !

    Коментиран от #95, #96

  • 94 гост 2

    1 3 Отговор

    До коментар #90 от "гост 10":

    “...Публикувано във факти.бг: "2. ДА- УМНА СЪМ, " - ето за тези комплекси говорех, но явно няма да ме разберете...“ Нима? Защо да не се чувствам добре от това, че животът е доказал, че съм умен човек? Защо да не се чувствам добре от това, че съм умна? Нима е комплекс човек да има нормално и подплатено самочувствие, а не огромно самочувствие без покритие? КАКВО ЛОШО ИМА В ТОВА ЕДНА ЖЕНА ДА НАПИШЕ, ЧЕ Е УМНА? Ако МЪЖ беше написал, че е умен, нямаше и да забележите коментарът му, нали?:) Но не- според лицата от мъжки пол със средно образование и в пенсионна възраст, жените НЯМАМЕ ПРАВО ДА БЪДЕМ УМНИ И ДА ГО НАПИШЕМ, още повече, когато личният и професионалният ни живот показва, че тази самооценка е вярна? Това се нарича ПРЯКА ДИСКРИМИНАЦИЯ, г-н пенсионер.

    Коментиран от #98, #101

  • 95 гост 2

    1 5 Отговор

    До коментар #93 от "Хасан":

    Всеки, който се опита да ми сложи бурка, след 10 секунди ще е екзитус леталис. Нали се сещаш, че точно един лекар знае как да прекъсне човешкият живот най- бързо и безболезнено или обратно- дълго и болезнено страдание с причиняване на средна телесна повреда, която да обездвижи лицето, да го приведе в безпомощно състояние, за да имам възможност много бързо да се отдалеча от мястото? Ти да не мислиш, че нямам и такива способности, м?
  • 96 гост 2

    0 4 Отговор

    До коментар #93 от "Хасан":

    Ти си лице с турско самосъзнание, ердоганист и радетел за налагане на шериата в турция. Двоен гражданин си. Много ти се иска в България да имаме шериат, но уви- това можеш само да го сънуваш в мокрите си сънища.... и като се събудиш сутринта- краката ти били отвити:):):)
  • 97 Мауи Полубог на вятъра и морето

    5 0 Отговор
    С моята вълшебна кука, от никой не ми пука!

    Коментиран от #99

  • 98 гост 10

    6 1 Отговор

    До коментар #94 от "гост 2":

    "Нима? Защо да не се чувствам добре от това, че животът е доказал, че съм умен човек? Защо да не се чувствам добре от това, че съм умна? "
    Един умен човек никога не би тръгнал да си мисли подобно нещо, например: "Ех колко съм умен".
    "Нима е комплекс човек да има нормално и подплатено самочувствие, а не огромно самочувствие без покритие? "
    Нормално и подплатено да, Вашето е огромно. За покритие не мога да говоря, не Ви знам колко си разбирате от работата. Но факта, че въобще споменавате, че сте умна не говори добре за самочувствието Ви.
    "КАКВО ЛОШО ИМА В ТОВА ЕДНА ЖЕНА ДА НАПИШЕ, ЧЕ Е УМНА? "
    А лошо няма, то много неща се пишат, ама колко са истина е друг въпрос :)
    "Ако МЪЖ беше написал, че е умен, нямаше и да забележите коментарът му, нали?:)"
    Отново не е вярно, мнението ми е едно и също както за мъже така и за жени.
    "Но не- според лицата от мъжки пол със средно образование и в пенсионна възраст, жените НЯМАМЕ ПРАВО ДА БЪДЕМ УМНИ И ДА ГО НАПИШЕМ, още повече, когато личният и професионалният ни живот показва, че тази самооценка е вярна? Това се нарича ПРЯКА ДИСКРИМИНАЦИЯ, г-н пенсионер."
    Явно от "много четене" на закони не сте ми прочели последните неща, където Ви обяснявам, че не съм пенсионер.

    Ще ви напиша една поговорка: Човек, който търси мъдрост, може да се нарече умен, но ако мисли че я е намерил, е безумен.

    Коментиран от #100

  • 99 ИТ спец

    7 1 Отговор

    До коментар #97 от "Мауи Полубог на вятъра и морето":

    Г-жа адвокатката е видно, че разбира и от "право" , и от база данни, и от "хуманно-нехуманна медицина , а може ни и алтернативан медицина, разбира от цифри , МЕНСА тестове. А не знам кое ви кара така да пишете тези комплексирани измислици, а съм сигурен че не знаете какво е Oracle релативни данни , като говорехте за база данни и SQL server, а че сте в висши образования то може и да сте си ги купили :) Хайде отворете си законите и ги четете и ги прилагайте като ги четете , защотот умните хора не помнят а си записват.

    Коментиран от #102

  • 100 гост 2

    1 5 Отговор

    До коментар #98 от "гост 10":

    “...Публикувано във факти.бг: Един умен човек никога не би тръгнал да си мисли подобно нещо, например: "Ех колко съм умен"....“Глупости- ЖИВОТЪТ- личният и професионалният ми живот- е доказал, че самочувствието ми е реално. Освен това- аз не пиша- ех, колко съм умна, това направих, онова направих по-добре от еди кой си. Аз не съм мъж с надуто и неподплатено мъжко его, че да изпадам до това примитивно ниво:) “...Публикувано във факти.бг: А лошо няма, то много неща се пишат, ама колко са истина е друг въпрос :)...“ Считам себе си за успяла и умна жена. Дали съм умна го доказва самият факт, че си избрах съпруг , който ми е по мярка, а не женомразец като 100% от мъжете - коментатори под тази статия. Съпругът ми не е пиянде, не играе хазарт , верен ми е , има взаимна любов между нас и е изключително умен човек, с фин и деликатен характер. Няма нищо общо с мъжките примитиви, които пишат под тази статия. Т.е. моят избор доказва верността на думите ми.
  • 101 ит спец

    4 1 Отговор

    До коментар #94 от "гост 2":

    умните хора не се изтъкват, а помагат на останалите. Лидерите не създават последователи , а създават лидери като тях е казал един мъдър човек. Останете си умна , но само да го знае вашия съпруг и вашето ново БМВ, купено от съмнителни защити на някои съмнителни личности , които са обкръжени с пари и власт. България е затова на този хал от добри адвокати , политици и поп-фолк звезди ....Бог да пази България.

    Коментиран от #103

  • 102 гост 2

    1 5 Отговор

    До коментар #99 от "ИТ спец":

    “...Публикувано във факти.бг: А не знам кое ви кара така да пишете тези комплексирани измислици,...“ Предлагам Ви следният експеримент- подготвям си целият набор от дипломи+ адвокатската карта и Вие показвате Вашата лична карта + дипломи на орган на изпълнителната власт- полицай, аз показвам същите документи за моите образования, но ако аз съм права и имам магистратура по медицина и магистратура по право, преписвам личните Ви данни и завеждам срещу Вас дело за обида. Има и друг вариант- ако аз съм права, депозирате в предварително посочена от мен банкова сметка сумата от 20 000 евро като обезщетение за изгубения от вас облог. Съгласен ли сте на този бас?:):):)
  • 103 гост 2

    0 5 Отговор

    До коментар #101 от "ит спец":

    “...Публикувано във факти.бг: умните хора не се изтъкват, а помагат на останалите....“ Само,че- за да помагат на останалите , първо трябва да помогнат на себе си, те самите да са добре и да притежават УМЕНИЯ, с които да помогнат 1во на себе си, а чак след това- на останалите:) Казано накратко- ако Вие не притежавате сетификат за ИСО 27001, как бихте “помогнал“ на една фирма, в която кандидатствате за позиция, за чието заемане се изисква притежаването на този сертификат?:) Хайде всеки да гледа себе си, а? Значи- аз да помагам БЕЗПЛАТНО на лица, които се гаврят с труда ми, с парите ми и с платените от мен данъци, и които се хранят точно от тези данъци, а? Не става така в живота! ПЪРВО ТРЯБВА ДА ДАДЕШ , ПРЕДИ ДА ПОИСКАШ НЕЩО! Какво ми дават тъпите пенсии- женомразци? ОМРАЗАТА СИ КЪМ МЕН ЗА ТОВА, ЧЕ СЪМ УСПЯЛА И УМНА ЖЕНА, ПРИ ТОВА СЪМ УСПЯЛА БЕЗ СПОНСОРИ И БЕЗ ДА ИМ МАЧКАМ ЧАРШАФИТЕ- всъщност- точно ТОВА ви вбесява, нали? ;) Не знам колко си ИТ спец, но не е зле да гледаш себе си и да оставиш другите да си живеят живота....Или си на марихуана + шарк?;)

    Коментиран от #104

  • 104 ит спец

    5 1 Отговор

    До коментар #103 от "гост 2":

    сега с тези обиди и моите знания мога да направя поразии ако реша Реални при това , но няма защото не искам., защото съм подписал договор за лоялност. ИТ специалист съм, а не самозванец като теб. Оправи си ума адвокатке!!!!

    Коментиран от #107

  • 105 гост 10

    4 1 Отговор
    "Глупости- ЖИВОТЪТ- личният и професионалният ми живот- е доказал, че самочувствието ми е реално."
    ... а недопускате ли, че може и да грешите ? Или Вие сте безгрешна ? Значи правилно съм си мислел, Вие не си АДВОКАТ, Вие си ГОСПОД :)
    За Ваше сведение, умните хора не лежат на това което са постигнали или което им е доказал живота, за тях самите, ами продължават да се развиват без да го споменават или натякват. Да Ви кажа, някой път хората си мислят едни неща но действителността е друга, може просто да не я виждате правилно, или критериите Ви за действителност да са изкривени. Както казах някъде по-горе, умен човек не е този който казва "аз съм умен" (както Вас), най-малкото такъв човек знае какво е скромност.
    "Освен това- аз не пиша- ех, колко съм умна, това направих, онова направих по-добре от еди кой си."
    Ами напишете го, то това Ви остана само:)
    "Аз не съм мъж с надуто и неподплатено мъжко его, че да изпадам до това примитивно ниво:)"
    Да така е, изглежда, че сте жена с надуто и неподплатено его, изпаднала на примитивно ниво, такова, че да си избива комплексите с дипломи, професии и 'УМ'.
    "Считам себе си за успяла и умна жена."
    Това не може Вие да го кажете, това определение може да го дават другите за Вас. Тоест може, но не може да се приеме сериозно, такова самоопределение. С две думи звучите точно като комплексар с голямо самочувствие.
    "Дали съм умна го доказва самият факт, че си избрах съпруг , който ми е по мярка" и "Съпругът ми не е пиянд

    Коментиран от #106

  • 106 гост 2

    0 4 Отговор

    До коментар #105 от "гост 10":

    “...Публикувано във факти.бг: ... а недопускате ли, че може и да грешите ? Или Вие сте безгрешна ?...“ Да- над 19 години НЕ СЪМ ДОПУСКАЛА ГРЕШКИ, защото мисля ПРЕДИ да действам, вместо като 100% от мъжете да действам и чак след това да мисля! В този смисъл в 98% от случаите не съм допускала грешка. И двете ми професии ми вменяват максимална отговорност за ЧУЖДИТЕ живот, собственост и защита на права. Така, че- аз и Вие имам коренно различни разбирания за съдържанието на думата “грешка“! Моля, изяснете какво ТОЧНО разбирате под “грешка“. Напр.- за да стана адвокат, трябва да имам чисто съдебно минало и НИКОГА да не съм била съдена за престъпление от общ характер, дори и след това да е настъпила пълна реабилитация, Та- ако за Вас една осъдителна присъда на непълнолетно лице за напр. хулиганство е “грешка“, то за мен е “недопустима грешка“, която НИКОГА не съм допускала в живота си.
  • 107 гост 2

    0 3 Отговор

    До коментар #104 от "ит спец":

    “...Публикувано във факти.бг: ИТ специалист съм...“ Не си личи- пишеш като лице със средно или основно образование.
  • 108 гост 10

    5 1 Отговор
    "Дали съм умна го доказва самият факт, че си избрах съпруг , който ми е по мярка" и "Съпругът ми не е пиянде, не играе хазарт , верен ми е , има взаимна любов между нас и е изключително умен човек, с фин и деликатен характер."
    Ама Вие сериозно ли??? Сега почнахте да се хвалите и със съпруга си ??? Значи определено нещата при Вас не са чисти, а аз си мислех, че има шанс да разговарям с нормален човек. Явно живота в България, не Ви се е отразил добре.

    Коментиран от #109

  • 109 гост 2

    0 4 Отговор

    До коментар #108 от "гост 10":

    “...Публикувано във факти.бг: Ама Вие сериозно ли???..“ ДА- сериозно! Това доказва , че моят личен осъзнат избор не е да “хвана“ който и да е , само защото има 1 мускул в повече от мен между краката, и две семенни торбички отстрани на мускула, а съм избрала да бъда с човек, който притежава почти 100% от всичко, което съм търсила у един мъж- взаимна любов, уважение, доверие, обич, приятелство, сходен интелект и сходно чувство за хумор и т.н. Които си приличат, те се и привличат. Която жена има Стокхолмски комплекс, ще направи други избор- мъж , който да мачка системно нейното човешко самочувствие, ще я пребива и ще я унижава и уязвява по всякакъв начин. Така, че - да моите свободни избори в моя личен личен и професионален живот доказват дали съм умен или глупав човек.
  • 110 гост 10

    5 1 Отговор
    "Да- над 19 години НЕ СЪМ ДОПУСКАЛА ГРЕШКИ, защото мисля ПРЕДИ да действам, вместо като 100% от мъжете да действам и чак след това да мисля!"
    С това Ви изказване стигам до две заключения за Вас. Първото е, че май няма да е лошо да се прегледаде. Според мен имате сериозен умствен проблем. Не допустимо е човек да се мисли за безгрешен. Все пак ние сме хора, нормално е всеки да греши. Но Вие като гледам, вярвате, че сте безгрешна, по някакъв фанатичен начин. Това или е безумие или е лудост. Това е опасно за Вас самата, тъй като хора които летят толкова високо, падат много лошо когато разберат, че не са били прави. Второто е, че не е проблема в мъжете в случая, а във Вас. Изглежда сякаш Вие сте мъжемразка.

    Коментиран от #111

  • 111 гост 2

    0 4 Отговор

    До коментар #110 от "гост 10":

    “...Публикувано във факти.бг: Според мен имате сериозен умствен проблем...“ Да- според Вашите налудни идеи- сигурно е така:) А Вие сигурен ли сте в своята вменяемост?:) Сигурен ли сте, че не се водите на отчет в психиатрична болница?:) Сигурен ли сте, че не страдате от психично заболяване? Според мен пък, Вие умишлено ме обиждате с цел провокация. Считам, че сте на твърде елементарно ниво и че сте злобен дърт сенилен старец, който завижда за младостта на всеки по-млад от него човек, просто защото не може да го контролира и управлява- това мисля аз пък за Вас.
  • 112 гост 10

    3 1 Отговор
    "А Вие сигурен ли сте в своята вменяемост?"
    Не разбира се, това само един психиатър може да каже. Но същото важи и за Вас, даже с по-голяма сила, тъй като все пак Вашият тон спрямо другите е доста ВИСОК.
    "Сигурен ли сте, че не се водите на отчет в психиатрична болница?:)"
    Не се водя, освен да са ме завели без аз да знам :) Но никога не е късно, отново важи и за Вас :)
    "Сигурен ли сте, че не страдате от психично заболяване?"
    Не както и никои не може да твърди това сам за себе си.
    "Според мен пък, Вие умишлено ме обиждате с цел провокация."
    Не Ви обиждам, опитвам се просто да Ви дам насока за размишление относно разсъжденията Ви.
    "Считам, че сте на твърде елементарно ниво и че сте злобен дърт сенилен старец, който завижда за младостта на всеки по-млад от него човек, просто защото не може да го контролира и управлява- това мисля аз пък за Вас."
    Сега Вие ме обиждате. Не аз съм тръгнал да се изтъквам, че съм много умен, да се хваля като малко дете и тн., че да съм на елементарно ниво. Колото до възрастта ми, както казах не съм пенсионер, доста по-млад съм.

    Коментиран от #113, #114

  • 113 гост 2

    0 3 Отговор

    До коментар #112 от "гост 10":

    “...Публикувано във факти.бг: "Сигурен ли сте, че не страдате от психично заболяване?"
    Не както и никои не може да твърди това сам за себе си...“ Може , разбира се- след посещение на задължителните профилактични прегледи и установяване на липсата на психично заболяване у пациента от лекар - специалист:) Ерго- Вие не сте ги посещавали, нали?:) Виждате ли колко еднополюсно разсъждавате? Вашите разсъждения ми стоят като незавършено изречение. Липсва Ви “погледа от хеликоптера“- т.е. способността за “виждане“ на цялата картина от разстояние....Но иначе мнооого се фукате, че чак и предписвате лечение и поставяте диагнози, при положение, че не сте лекар - ХАХАХАХАХА:)
  • 114 гост 2

    0 3 Отговор

    До коментар #112 от "гост 10":

    “...Публикувано във факти.бг: Сега Вие ме обиждате...“ Естествено- нарича се съдебна реторсия- НК Чл. 146. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г.) Който каже или извърши нещо унизително за честта или достойнството на другиго в негово присъствие, се наказва за обида с глоба от хиляда до три хиляди лева. В този случай съдът може да наложи и наказание обществено порицание.
    (2) Ако обиденият е отвърнал веднага с обида, съдът може да освободи и двамата от наказание.
    Та- ал.2 се нарича “съдебна реторсия“:) Вие какво си мислите- че правото да обиждате един анонимен за Вас човек е само Ваша привилегия? Не е ли вече време да разберете заблуждението си и че ако Вие обиждате, най- нормалното нещо е да бъдете обиден?
  • 115 Абе адвокатката

    3 1 Отговор
    прочела ли е внимателно статията, или просто е карала по диагонал? Смешните, злъчни и не особено интелигентни волеизявленията и не показват такава вероятност. Когато си умрял, на теб ти е все едно, тежко е за другите. Когато си тъп е същото.

    Коментиран от #117

  • 116 гост 10

    4 1 Отговор
    "Може , разбира се- след посещение на задължителните профилактични прегледи и установяване на липсата на психично заболяване у пациента от лекар - специалист:) Ерго- Вие не сте ги посещавали, нали?:)"
    Да имайки в предвид колко "ДОБРА" е здравната система в България, точно това е начина. Явно Вие сте ходила и така са Ви казали нали ?
    "Вашите разсъждения ми стоят като незавършено изречение. Липсва Ви “погледа от хеликоптера“- т.е. способността за “виждане“ на цялата картина от разстояние...."
    Проблема при невежите, че си мислят че всичко знаят. В българия всеки уж е специалист по всичко. Та и Вие така. Аз не твърдя, че всичко знам или всичко мога, но спрямо постовете Ви, очевидно Вие твърдите, че сте всезнаеща.
    "Но иначе мнооого се фукате, че чак и предписвате лечение и поставяте диагнози, при положение, че не сте лекар"
    Не бих си го позволил, освен ако не виждам едно сериозно отклонение, което е очебийно при Вас. И не исках да Ви обидя, а просто да Ви помогна по този начин. Но явно няма да има смисъл.

    Коментиран от #119

  • 117 гост 2

    0 3 Отговор

    До коментар #115 от "Абе адвокатката":

    “...Публикувано във факти.бг: Смешните, злъчни и не особено интелигентни волеизявленията..“ Брейй- кога я научихте тази сложна думичка “волеизявление“?:) Преди 10тина минути от нета , ли? ;) Щото , като гледам , не я употребявате намясто и според нейното предназначение:):):) Та- я сега изяснете- какво ТОЧНО материализират моите волеизявления- моят манталитет , обективиран в мои осъзнати волеви действия или вашето незнание, обективирано в обиди към моята личност поради единственият факт, че съм лице от женски пол и хетеросексуална образована семейна българка?:)
  • 118 гост 10

    3 1 Отговор
    Не е нужно да ми изписвате законите. Защо го правите? Хвалите се пак, че много знаете или си ги преговаряте тук?
    "Публикувано във факти.бг: Не е ли вече време да разберете заблуждението си и че ако Вие обиждате, най- нормалното нещо е да бъдете обиден?"
    Просто отбелязвах, че и Вие ме обиждате. Но тук не е там въпроса само за мен. Вие обиждате и останалите тук.
    Искам да Ви попитам, не Ви ли се струва някак си странно Вие да сте най-знаещата и можещата от хората тук? Да сте видяли някой друг да пише неща като Вас?

    Коментиран от #120, #121

  • 119 гост 2

    0 3 Отговор

    До коментар #116 от "гост 10":

    “...Публикувано във факти.бг: Да имайки в предвид колко "ДОБРА" е здравната система в България,...““...06 август 2015 Защо медицинските профилактични прегледи са важни, какво покрива Здравната каса и какви допълнителни изследвания според пола, възрастта и работната среда e добре да си правим, разговаряхме с проф. д-р Елисавета Димитрова Петрова, дмн, Ръководител на сектор „Превантивна медицина“ към ДКЦ „Токуда“....Проф. Петрова, защо да не пропускаме годишните профилактични прегледи, когато считаме, че нямаме здравословни проблеми? Медицинската профилактика е важна, защото тя цели ранно откриване на болестите – на първо място, това са общите, социалнозначими болести, които трябва да се откриват навреме, и на второ място – болестите, свързани с работната среда и работния процес. Профилактиката има два основни инструмента. Първият е скрининг – представляващ набор от прегледи или лабораторни тестове, които стигат до ранно диагостициране на увреждания или болести. Вторият инструмент е наблюдение. Наблюдението цели да се види как се развива във времето дадено открито увреждане или болест. У нас има тенденция да се обръща все повече внимание на медицинската профилактика, но все още има какво да се желае в тази посока. Има и програма на Министерството на здравеоопазването и Здравноосигурителната каса, която дава възможност чрез личните лекари да се организират годишни профилактични процедури. ..“
  • 120 гост 2

    0 3 Отговор

    До коментар #118 от "гост 10":

    “...Публикувано във факти.бг: Не е нужно да ми изписвате законите. Защо го правите?..“ Нужно е да ЗНАЕТЕ, че когато обиждате един анонимен ник във форум, Вие извършвате престъпление. Същевременно, незнанието на закона не е извинение да вършите престъпления. Вместо да поправите поведението си и да се извините, Вие ПРОДЪЛЖАВАТЕ да се държите като тинейджър след приток на адреналин/ тестостерон или след употреба на шарк. Защо? “...Публикувано във факти.бг: Вие обиждате и останалите тук....“ забравяте много важно нещо- след като ПРЕДИ ТОВА ТЕ ПЪРВИ са ме обидили. Не е лошо да знаете, че на всяко действие, има равно по сила и противоположно по посока противодействие. Това се учи в 10 клас в часовете по физика. Нали всички коментатори - мъже под тази статия, публикували обидни коментари до моя ник, са все “учени “ мъже, а не могат да си спомнят елементарни базисни знания от средното си образование и очакват различен резултат от това, което са учили по физика:)
  • 121 ИТ специалист

    3 1 Отговор

    До коментар #118 от "гост 10":

    господине , когато една жена живее в неравна социална среда и домашна среда, незадоволена морално , физически и психически , знаеща наистина доста за живота и важни законови термини няма смисъл да се спори...знае си Сенилни старци и край. Тя не е толерантна, противоречи си и да знае наистина доста , но крайния ефект е пълен минус
  • 122 Чуби

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "гост 2":

    Гошке,излез от филма.
  • 123 Димов

    0 0 Отговор
    Г-жо „юрист“,

    МЕНСА не е тест за интелигентност, а е организация за хора с висока интелигентност.
    Тестът, който твърдите, че сте покрили си има име, но то не е МЕНСА 3…. Или както там си мислите че е.

    Ако Вие бяхте добър юрист, нямаше да отделите толкова време, да ланкате празни приказки по този спор. Сериозните юристи използват всичкото си време за да работят по съдебните си дела и да правят пари, а не да си чешат езиците по форуми, като Вас. Като гледам как хвърляте слюнки от женска злоба и как се мъчите да се изтъкнете с дипломите си, не мога да си представя, кой би Ви наел да му вършите работа. Което ме навежда на един въпрос: С какви дела сте изпъкнали толкова, че да имате такова ОГРОМНО самочувствие и такова просташко самохвалство? Кажете кое известно дело сте спечелили? Отразено ли е някъде, в някоя преса/медия? Чували ли сме за Ваши подвизи в съдебната зала или вече 19г просто поделяте бостани и селски дворове между наследници?
    И аз имам 3 дипломи и вече 15г работя по специалността си, при това изкарвам доста пари и имам добро име в бранша, но никога не съм дръзнал да се хваля с това. Инженер съм, но до ден днешен не съм сложил инж. пред името си, за разлика от новоизлюпените дупенца, които не знаят що е то размерна верига, ама още не станал от скамейката и си нашляпал пред името цяла върволица от псевдотитли, като: семестриално завършил; дипломиран; магистър инж. и т.н. Като дойдат на работа при нас, много бързо се отказват и хващат пътя з
  • 124 Димов

    0 0 Отговор
    Като дойдат на работа при нас, много бързо се отказват и хващат пътя за морето, дето предпочитат да сервират за по-висок надник, отколкото да се развиват като инженери. Обаче дори и на морето, с пешкира през ръка и с тефтерчето с поръчки в другата, пак не спира да обяснява, че бил дипл.инж. Така че, не ми се хвалете с дипломите си. Диплома работа не върши. Особено ако е от някой университет, дето и магаретата могат да го изкарат, каквито са повечето напоследък в БГ. Работата я върши човека, пък понякога дори и без диплома. И такива хора, които вършат работа, не се дърлят като Вас по нета, да доказват че черното всъщност било бяло.
    Колкото до съпругът Ви - не му завиждам, ама хич. Само крайно комплексиран и безгръбначен, изключително свит и наплашен човечец би търпял такова плямпало в къщата си. Я кажете, кой готви у вас? А кой пере и простира? Алал да Ви е тоя мъж!