Last news in Fakti

4 Декември, 2011 19:28 1 727 0

Латинска Америка се обедини икономически

  • celac-
  • чавес

Лидерите на държави от Латинска Америка и Карибския басейн, участвали в двудневната среща на най-високо равнище във Венецуела, обявиха създаването на Общността на латиноамериканските и карибските държави (CELAC), предаде АP.

Това е най-голямото регионално обединение в Западното полукълбо. В него членуват общо 33 държави, без САЩ и Канада, които са моторът на NAFTA.

АФП отбелязва, че в новия икономически съюз не са поканени САЩ или Канада.

Според президента на Венецуела Уго Чавес създаването на CELAC е събитие, с което се поставят "основите за постигане на единство, независимост и развитие".

Президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос изтъкна в своето изказване, че регионът има огромен потенциал, "при това в свят, в който икономическите урагани удрят много силно икономиките на промишлено развитите държави".

Регионът като цяло засега успя да се справи по-добре от САЩ и Европа с икономическата и финансовата криза, посочва АП. Миналата година ръстът на икономиките на страните, които са членове на CELAC, бе 5%.

Първият опит за създаване на такава общност бе предприет още през 1948 г., когато бе създадена Организацията на американските държава, чиято главна квартира е във Вашингтон. През 1962 г. от нея бе изключена Куба. В момента Хавана членува в CELAC.

САЩ продължават да са най-големият търговски партньор на повечето страни в CELAC, с изключение на Бразилия и Чили, където на първо място вече е Китай.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА