9 Август, 2017 15:19 2 710 13

Исторически връх в добива на пшеница

  • пшеница-
  • реколта-
  • земеделие-
  • добив-
  • хляб

Очаква се рекордна реколта - близо 6 милиона тона

Исторически връх в добива на пшеница - 1
Снимка: Shutterstock

Тазгодишната реколта от пшеница ще бъде рекордна, съобщават от министерството на земеделието, храните и горите. Количеството по предварителни данни е между 5,85 и 5,95 млн. тона. Това е повече от миналата 2016 г., когато производството беше 5,66 млн. т. Реколта от почти 6 млн. тона е исторически връх, никога България не е достигала тези нива.

Увеличаването на количеството се дължи на по-висок среден добив от декар. Той е нараснал с около 8% спрямо миналогодишния – или 513 кг/дка сега и 475 кг за 2016 г. Реколтираните площи са около 11,4 млн. тона.

Освен с по-голямо количество тазгодишната реколта се очертава да бъде и с по-добро качество. Към 3 август са анализирани 815 проби от пшеница. Резултатите показват, че 46,39% е с много добри качествени показатели и в сравнение с реколта 2016 г. има завишаване с над 5% на количеството с високи хлебопекарни качества. Така не се потвърждават опасенията, че с високите добиви и навлизането на високопродуктивни френски и австрийски сортове ще се влоши качеството на добитото зърно.

Рекордната реколта и високо качество води и до засилен износ на зърно от България. До 15 август експортът на пшеница ще надвиши 1 млн. тона, на ечемик – 189 хил. т, а на рапица – 152 хил. т.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 юрист

    10 17 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: Реколта от почти 6 млн. тона е исторически връх, никога България не е достигала тези нива....“ Ревете сега, скапани руски ватници, ушанки и руски петоколонници в България, как българите “мизерстваме“ и “гладуваме“ и предричайте близкия край на държавата България и на етноса “българи“- ХАХАХАХА:D:D:D

    Коментиран от #3, #4, #6

  • 2 purko

    11 3 Отговор
    И се товари директно на тировете за пристанище Варна
  • 3 Дядо поп

    13 6 Отговор

    До коментар #1 от "юрист":

    И 20 млн.тона да добият хляба няма да стане по-евтин
    нито сирене,мляко и ,каквото се сетиш,бедните ще про-
    дължават да стават по-бедни а богатите по- богати и
    сиренето по-скъпо.Гепенето върви на пълни обороти,който
    е на бюджетната ясла или близо до нея лапа яко,останали-
    те здрава борба за насъщния.
    Та,какво ликуваш не ми е ясно и ,кво ме греят ушанките.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 antimediator

    9 8 Отговор
    Не е верно !
    Само при развития социализъм когато добивите от 2 декара се смятаха за добив от 1 декар е възможно да се постигнат такива добри резултати и не без братската помощ на великата Москва !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бенц

    5 0 Отговор
    Ха сега вдигайте цената на хляба ама по скоро-изедници.....
  • 8 гост

    4 0 Отговор
    Едва ли някой се досеща благодарение на кое се постигат тези резултати? Е, аз ще ви кажа - на огромното торене с изкуствени торове и пръскане с отрови! И да, всичко това влиза в пшеницата, а после в хляба ни .
    Селскостопанската техника и модерните технологии също допринасят за по-големите добиви, през соца такава техника естествено не е имало и пилеенето е било огромно. Да се сравнява сега и преди е признак на глупост :) Хубав ден ви желая !

    Коментиран от #9

  • 9 onq s konq

    1 5 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Нещо бъркаш "торене" с "отрови".По точно жонглираш с понятията,но сигурно си имаш причини.2/3 ОТ ПРОДУКЦИЯТА НА ЗЪРНЕНИ ХРАНИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ НИВИ ОТИВА ЗА ИЗНОС,КАТО ПШЕНИЦАТА Е САМО ЧАСТ ОТ ЦЯЛОТО -ИМА И ЦАРЕВИЦА,ИМА И СЛЪНЧОГЛЕД.Та за "ОТРОВИТЕ",които те терзаят:Известно ли ти е как "под лупа" се анализират всички показатели за качество на стоката на международния пазар и колко жестока е конкуренцията?Добре поне че признаваш преимуществото на ЗАПАДНАТА ТЕХНИКА ПРЕД РУСКАТА,когато в недалечно минало руският комбайн "Дон" пилееше до 50% от зърното за радост на огромните ята гарги след него.

    Коментиран от #10

  • 10 999

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    Ти и юриста сте уникални т..........ри не знам да ли половината от реколтата се е пилеела ама сега такива като вас по пиляха държавата ни а това което е останало се граби и тероризира от цигани и политици. До 90 та година хранехме половин Европа с плодове ,зеленчуци и всякаква селскостопанска продукция още се търсят българското агнешко, домат, ягода , праскова и други, а сега ядем френски и египетски картофи,турски и гръцки боклуци с доста еднакъв вкус.

    Коментиран от #11

  • 11 стоян георгиев

    0 4 Отговор

    До коментар #10 от "999":

    до 90 те хранехме извън българия бая,но у нас магазините бяха празни.сега поне храненето го почваме първо от нас и само да ти поясня такава реколта на пшеница сме нямали никога .та и послъгваш ,никъде в европа не са търси българско агнешо или ягоди щото никога не сме изнасяли за европа регулярно и в големи количества,щото не покривахме ред критерии.изнасяше се за сив и евентуално за близкия изток.балъците в европа предпочитаха да ядат домати и т.н. с отрови ,но странно защо въпреки лошата храна живееха средно с 10 години повече от хората у нас с готиния социализъм готините храни и готината медицина.с други думи лъжите ти могат да предизвикат само поредната порция смях!
  • 12 Лупи

    3 0 Отговор
    Произведеното количество пшеница е най-високото в последните 20 години, но остава по-ниско от 70-те години и началото на 80-те въпреки далеч по-новата техника и препарати в наши дни т.е. на мафията и трябваха 20 години да застигнат добиви от средата на 20-ти век! Евала! Цената на хляба е в пъти по-висока, а качеството и грамажа му са по-малки. Това са фактите, аз поводи за радост не виждам предвид, че произведената продукция е частна и повече от половината ще замине за износ т.е. единствения принос за обикновенния българин е ако има ниви да получи рента за тях на края на годината, която е пренебрижимо малка на фона на печалбите на милионерите земевладелци. Една от най-големите глупости сътоврявани от шайката конекрадци на чело на държавата след 89-та е подаряването на земята на шепа човечета, които станаха милионери и в момента някой от тях задържат и прахосват капитал за десетки и стотици милиони просто защото са негодни да го управляват, а са сложени на таяп озиция от някой 90-те години. Като цяло доста жалка картинка сме и истинския проблем ще лъсне, когато има криза понеже тогава, както имаме уж пшеница ще се окаже, че тя била на някой си Кльо, който иска милиони да я даде на държавата, която незнайно защо му е давала стотици милиони субсидии през годините.
  • 13 Лупи

    3 0 Отговор
    Май само на мен ми се струва извратено държавата да плаща на частно лице пари за да му крепи производството, а същото това лице Мишо да плаща скромни ренти и да продава продукцията си за десетки милиони в чужбина и да живее в палати, да пилее пари и да наема цигани за по 300 лв на месец. Много сбъркана работа и само дебил може дасе радва на "успялата" ни пазарна икономика в земеделието след 89-та. Данни за друга продукция няма да цитирам защото е срамно, какво сме добивали преди 30-40 години и какво сега...